Liber la fraude la referendumul pentru familia traditionala. Nu va fi monitorizat

Redactia | 13.09.2018

Folosit la alegerile locale si parlamentare pentru a preveni frauda la vot, sistemul de prevenire a votului ilegal, SIMPV, nu va fi utilizat la referendumul pentru familia traditionala organizat de PSD. Motivul? Legea nu a fost modificata in acest sens, spune senatorul USR Florina Presada.

Pe aceeași temă

 

"Da, la referendumul din 7 octombrie, o sa votam in stilul drag lui Dragnea si PSD-ului si eu vreau ca aceasta sa fie ultima oara cand la un referendum o sa se voteze fara sa existe un sistem de control, care sa impiedice eficient votul multiplu si orice tentativa de frauda la urne", a scris pe Facebook senatorul USR Florina Presada, care anunta ca a pregatit un demers legislativ in acest sens.

 

Potrivit explicatiilor oferite de Guvern si de Autoritatea Electorala Permanenta, sistemul  SIMPV a fost introdus in 2015 si este reglementat doar in legile pentru alegerile parlamentare si locale, nu si in legea referendumului.

 

"In aprilie, am solicitat Primului Ministru Dancila lamuriri privind aplicabilitatea SIMPV in cazul referendumurilor nationale. Am primit raspuns de la AEP la final de iunie, care recunoaste ca SIMPV este prevazut exclusiv in Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor si in Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

 

Raspunsul AEP este dezarmant: ' (...) in prezent nu exista temei legal pentru utilizarea SIMPV in cazul unui referendum. In consecinta, in situatia organizarii unui referendum national, pentru utilizarea SIMPV este necesar un demers legislativ pentru modificarea si completarea prevederilor Legii nr. 3/2000 astfel incat aceasta sa preia si sa integreze solutiile tehnice prevazute de Legea nr. 208/2015 si, in acelasi timp, sa abroge prevederile perimate precum cele referitoare la verificarea, de catre AEP, a listelor electorale permanente, respectiv a tabelelor electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare in vederea depistarii eventualelor voturi multiple, in termen de 60 de zile de la data referendumului'", a scris senatorul USR pe Facebook.

 

Florina Presada subliniaza ca despre referendum se stia de mult timp, la fel si despre lacunele legislative, deci ar fi fost  timp suficient pentru a remedia aceasta carenta legislativa.

 

"Sunt lucruri pe care doamna Dancila le stia deja. Am spus si eu acest lucru tot in vara, dupa ce am primit raspunsul la interpelare. Ati vazut ca acest Guvern sau parlamentarii PSD sa faca ceva astfel incat un referendum national sa se desfasoare in cele mai bune conditii? Nici eu", a mai scris senatorul USR.

 

Proiectul de revizuire a Constitutiei in sensul dorit de Coalitia pentru Familie a primit votul final la Senat,  iar referendumul urmeaza sa fie organizat  in 7 octombrie.

 

Conform Constitutiei, dupa adoptarea proiectului de revizuire de catre Parlament, el va fi verificat si de judecatorii CCR, fiind pus pe ordinea de zi a sedintei de luni, 17 septembrie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22