Pe aceeași temă
La protestele de duminică au fost momente tensionate in Bucuresti, pe Lascar Catargiu, cand manifestantii au fost contrati de jandarmii calare. Unii jandarmi au intrat cu caii in multime, potrivit unor participanti la protest. In cele din urma, protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale Bd. Catargiu în marșul dintre Victoriei spre Romana.
Protestatarii au fost revoltați de prezența animalelor în mulțime, caii fiind foarte agitați din cauza zgomotului și-i acuză pe jandarmi că au încercat să-i intimideze folosindu-se de cai.
Jandarmii au decis să facă un cordon în jurul protestatarilor, încercând să-i impiedice să meargă și pe al doilea sens de mers pe Lascăr Catargiu. Încercarea a fost eșuată însă, iar oamenii au ajuns însă și pe al doilea sens al bulevardului.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat pentru Digi24 că prezența jandarmilor pe cai este o procedură normală, întâlnită la orice manifestație de amploare.
„Jandarmii călare participă la toate manifestațiile care au loc în spatiul public, nu este o noutate sau o premieră. În jur de 20-25 de cai si calareți, nu stiu daca toti sunt în dispozitiv azi. Colegii mei au fost în strada de fiecare dată când am avut manifestantii de amploare. ”, afirmă Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
„Pot să va asigur că acești cai pe care noi în folosim în misiuni sunt bine antrenați. Sunt niște etape în pregătirea lor, este una specifică, adunări mari de persoane. Nu sunt un pericol pentr cetățeni, au rol de a ne asigura poziționarea mai bună, un dispozitiv adaptat nevoilor pe care le avem în stradă”, adaugă purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Ioana Ciurlea, corespondent Digi24, a fost prezentă la majoritatea protestelor din Capitală, de la începutul anului și spune că niciodată nu a văzut atâția jandarmi călare printre oameni. De obicei, erau 2-3, la Guvern și stăteau retrași, spune jurnalista.
Jandarmi călare la proteste. Explicațiile oficiale ale Jandarmeriei
Folosirea cailor la protestele de duminică seară din Capitală a avut scopul „de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie”, pentru păstrarea unei benzi de siguranţă pentru situaţiile care ar fi impus o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă sau de pompieri, precizează Jandarmeria Română, citată de Digi 24. Potrivit instituției, atunci când manifestanţii au ocupat ambele sensuri de circulaţie s-a decis ca echipele ecvestre „să se constituie într-o rezervă de intervenţie”, caii nefiind retraşi, „aşa cum s-a speculat”.
La manifestaţie de duminică seară din Capitală - la care au luat parte peste 20.000 de oameni - Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an şi, de asemenea, a fost folosit detaşementul de cavalerie. Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piața Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au strigat „Ruşine să vă fie!”.
Jandarmeria Română a venit cu precizări „întrucât în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la oportunitatea şi legalitatea folosirii jandarmilor călare”.
Instituția arată că, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu în misiuni, iar scopul cailor prezenţi în dispozitiv duminică seară a fost „de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie”.
„Scopul prezenţei cailor în dispozitiv a fost de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie, în vederea păstrării unei benzi/culoar de siguranţă pentru situaţiile care impun o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă, a maşinilor de pompieri şi a celorlalte servicii publice de urgenţă. La un moment dat, masa de manifestanţi s-a extins pe ambele sensuri de circulaţie, moment în care s-a luat decizia ca echipele ecvestre din dispozitivul de ordine publică, să se constituie într-o rezervă de intervenţie (ei nefiind retraşi din cadrul misiunii, aşa cum s-a speculat)”, susţin reprezentanţii Jandarmeriei Române.
Ei mai spun că în niciun moment caii prezenţi la misiune nu au pus în pericol manifestanţii, caii folosiţi fiind antrenaţi în condiţii extreme de anduranţă fizică şi psihică şi obişnuiţi cu zgomote intense, cu prezenţa oamenilor sau cu substanţele incediare.
Mai mult, Jandarmeria susţine că decizia de a folosi detaşamentul de cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice - concerte cu un public numeros, iar pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente.