Pe aceeași temă
”Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea”, se mai arată într-un comunicat al PNL citat de News.ro.
”Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susţinător al egalităţii în faţa legii şi a justiţiei, un promotor al luptei anticorupţie, şi să recunoască ceea ce o ţară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD-ALDE şi acoliţii”, mai susţin liberalii.
PNL afirmă din nou că toţi senatorii partidului prezenţi la vot şi-au exprimat opţiunea deschis şi favorabil continuării anchetei penale, conform angajamentului luat, şi respinge orice alte intoxicări care afirmă contrariul. ”Acestea sunt fapte probate şi nu încercări precum cele ale PSD de a fugi de responsabilitate”, se arată în comunicat.
În situaţia dată, PNL îi propune lui Liviu Dragnea să aplice în cazul lui Gabriel Oprea aceeaşi măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra ”Legii defăimării”, anume să accepte reluarea votului.
În opinia liberalilor, în acest fel, PSD va mai avea o şansă să demonstreze, ca şi în cazul menţionat, că a înţeles mesajul, din frică sau din alte considerente pe care le consideră de cuviinţă.
Drept suport pentru această acţiune, PNL indică decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016, care în baza articolului 64 din Constituţie permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective, întrucât ”constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului”.
”Totodată, considerăm că cel mai sănătos lucru pentru viitor este acela de a accepta propunerea PNL de eliminare a practicii votului secret în Parlament, care «alterează principiul transparenţei şi posibilitatea de control din partea alegătorilor» (1991 - Comisia de redactare a Constituţiei, argumentaţie împotriva includerii în Constituţie a procedurii votului secret)”, se mai arată în comunicat.
Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.