Pe aceeași temă
UPDATE 19.20 Dan Motreanu, influentul președinte al filialei Giurgiu, cere o alta echipă de negociere a noii alianțe guvernamentale, pe motiv că cea actuală a eșuat în acest demers. Prima opțiune pentru PNL Giugiu, la fel ca cea a organizației Satu Mare, este o alianță cu USR.
UPDATE 19:00 Liderii de filiale își exprimă opțiunea pentru formarea unui alianțe cu PSD sau USR. Se cere includerea lui Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor, în echipa de negociere.
UPDATE 18:30 Florin Cîțu a propus anularea rezoluțiilor care interziceau negocierile cu PSD sau USR. Echipa de negocieri va fi compusă din Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. Aceștia vor avea un „mandat flexibil” de negocieri atât cu USR cât și cu PSD.
După ce luni seară într-o mișcare surpriză, premierul propus, Nicolae Ciucă, a anunțat că își depune mandatul de formare al unui guvern minoritar din lipsa de sustinere parlamentara, conducerea liberală s-a împărțit în două tabere: una care dorește o coaliție de guvernare cu o majoritate solidă cu PSD și alta care vrea refacerea coaliției de guvernare cu USR pentru continuarea reformelor.
Potrivit surselor din partid se anunță o ședință tensionată și în cadrul discuțiilor pentru viitoarea propunere de premier, dar posibil ca o decizie definitivă să fie amânată pe acest subiect delicat.
Posibil ca nici partenerul de coaliție să nu fie stabilit azi, pentru a se aștepta rezultatul negocierilor purtate cu USR și PSD de către echipa care va fi nominalizată în această ședință.
Echipa de negociere va avea mandat să discute atât cu PSD, cât și cu USR pentru a vedea ce pretenții are fiecare formațiune politică.
Liderii partidului, Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, s-au poziționat clar de partea refacerii coaliției cu USR, mai ales date fiind pretențiile ridicate de PSD pentru a intra la guvernare alături de liberali. Dezavantajul acestei coaliții este că este puternic slăbită de plecarea celor 15 parlamentari în grupul dizidenților condus de Ludovic Orban.
De cealaltă parte, Florin Roman, vicepreședinte PNL, a declarat încă de luni seară că este e dorit o alianță cu PSD dat fiind majoritatea solidă care ar permite inclusiv modificare la Constituția României. Totuși va fi foarte greu de explicat propriului electorat reînvierea USL-ului și adoptarea măsurilor populiste dorite de PSD.
PSD a transmis că este gata să intre la guvernare. „Partidul Social Democrat își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea înspre ce direcție duc lucrurile”, a declarat, marți dimineață, președintele PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit informațiilor Digi24.ro, PSD ar vrea să solicite chiar postul de prim-ministru în viitorul Guvern. De asemenea, aceștia ar vrea să primească ministere cheie în Executiv.
Aritmetica parlamentară arată că lipsesc 6 voturi pentru refacerea coaliției cu USR. Pentru învestirea guvernului în Parlament este nevoie de 234 de voturi. După plecarea celor 15 liberali din tabăra Orban, care au părăsit grupul PNL, lucrurile s-au complicat și mai mult.