Pe aceeași temă
Liberalii incep procedura de demitere a Avocatului Poporului, functie detinuta la acest moment de Victor Ciorbea. PNL a depus, in acest sens, o initiativa legislativa pentru completarea Legii 35/1997 privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului.
Propunerea de modificare a legii vine in contextul in care Avocatul Poporului a ignorat mai multe sesizari facute de catre reprezentanti ai societatii civile si de parlamentari, cum ar fi sesizarea privind Ordonanta de urgenta privind migratia primarilor.
Potrivit lui Mircea Toader, vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, partidul ar fi solicitat institutiei sa invoce exceptiile de neconstitutionalitate pentru ordonante simple si de urgenta ale Guvernului, dar au fost ignorare. Aceste acte normative nu pot fi atacate la Curtea Constitutionala decat de Avocatul Poporului.
Liberalii fac referire la principiul depolitizarii insitutiilor publice si propun ca cei selectati pentru functia de Avocat al Poporului, pe langa vechimea obligatorie de 18 ani, sa nu fi fost membri al vreunui partid politic in ultimii 10 ani, potrivit Hotnews.
O alta modificare propusa pe PNL este ca Avocatul Poporului sa poata fi sesizat cu solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, la cererea motivata a 15 senatori sau 20 de deputati sau a unui numar 2.000 de cetateni romani.
Mai mult, daca Avocatul Poporului nu va raspunde unei solicitari in 30 de zile de la primirea sesizarii, trebuie sa motiveze in scris refuzul. Iar daca nu a expus motivele refuzului a doua solicitari, deputatii PNL propun ca acesta sa poata fi revocat si sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu pentru magistrati.
Ordonanta migratiei politice, respinsa pe jumatate
Deputatii au respins, miercuri, Ordonanta care a legalizat traseismul politic, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat initiativa drept neconstitutionala. Totusi, parlamentarii nu i-au sanctionat pe cei care au migrat in baza Ordonantei, astfel ca niciun ales local care a profitat de situatie si s-a repozitionat politic nu isi va pierde mandatul.
Ordonanta 55/2014 a fost respinsa in Camera Deputatilor cu 203 voturi “pentru” respingere, 105 “impotriva” si 22 de abtineri.
Totusi, alesii care au profitat de conditiile create de Ordonanta nu vor fi sanctionati cu pierderea mandatului. In aces sens, PSD a propus un amendament prin care “efectele juridice si politice” se pastreaza.
”Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opţiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolul unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 se păstrează în integralitate”, se arată în amendamentul depus de social-democrati.
Senatul este for decizional in acest caz, Camera fiind prima sesizata.