Pe aceeași temă
Liberalii nu sunt siguri dacă ALDe și Pro România vor susține moțiunea de cenzură, motiv pentru care nu o vor depune înainte de strângerea numărului de 233 de semnături. La această incertitudine contribuie și scandalul din ALDE, care a împărțit partidul ieșit de facto de la guvernare în două tabere: în jurul președintelui Călin Popescu Tăriceanu și în jurul lui Teodor Meleșcanu, devenit șef al Senatului la propunerea PSD dar și a unor parlamentari ALDE, care cred că posturile oferite de PSD sunt mai importante decât disciplina de partid.
Inclusiv moțiunea de cenzură polarizează lucrurile în ALDE. Pe de o parte, sunt cei care susțin ieșirea de la guvernare, decisă deja de conducerea partidului și anunțată oficial și care susțin, implicit, și moțiunea de cenzură a liberalilor, cei care sunt de partea PSD și împotriva ieșirii de la guvernare, și cei care-i susțin pe Teodor Meleșcanu și pe cei trei parlamentari nominalizați de Dăncilă pentru a ocupa posturi în guvern, înțelegând că prin ei ALDE își poate perpetua accesul la resursele guvernării. Din acest motiv, situația în ALDE, atât în interior cât și prin raportare la moțiunea de cenzură a PNL, este una în continuă schimbare: sunt membri ALDEi care migrează dintr-o tabără în alta, iar în acest moment, liberalii nu știu cât de mult se mai pot baza pe cuvântul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu e clar dacă acesta mai are autoritate în partid și ce garanții mai poate oferi în privința numărului de voturi de la ALDE.
În ceea ce privește partidul lui Victor Ponta, știm că fostul prim-ministru a declarat că ar fi dispus să voteze pentru Guvernul Dăncilă, în cazul în care prim-ministrul ar veni cu o propunere serioasă de restructurare. La rândul său, Viorica Dăncilă a spus că ia în calcul să vină în Parlament pentru un vot pentru guvernul restructurat.
De asemenea, jocurile liderului Pro România, Victor Ponta, pun sub semnul întrebării susținerea partidului pentru moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă. După ce inițial a spus că susține moțiunea, acum Ponta spune că o condiționează de răspunsurile pe care le așteaptă de la Dăncilă la votul de încredere din parlament, susținând că ar fi interesat de propunerea serioasă de restructurare pe care o va propune Dăncilă și condiționând de ea susținerea sau nu a guvernului și implicit a rămânerii PSD la guvernare.
Ponta este cel care, de fapt, a generat actuala criză politică și guvernamentală după ce a ademenit ALDE într-o alianță de susținere a candidatului independent Mircea Diaconu la prezidențiale în paralel cu ieșirea de la guvernare, pentru ca, ulterior, să dispară din prim-planul scenei politice în bătălia pe care Tăriceanu o duce cu demersurile PSD de a-i ademeni pe membrii săi cu diverse posturi în guvern. Ba, între timp, Ponta a luat pe cont propriu relația cu PSD și Viorica Dăncilă, condiționând susținerea de anumite presupuse exigențe pe care le-ar avea de la următorul guvern. Ba, la scurt timp de la ieșirea ALDE de la guvernare, Ponta a și spus că ar fi dispus să participe, condiționat, cu anumiți membri în noul guvern.
Fără voturile ALDE și Pro România, moțiunea de cenzură nu are șanse să ducă la căderea guvernului.
De altfel, în toate declarațiile publice liderii PSD evită să spună când va merge Viorica Dăncilă în parlament pentru votul de încredere, care ar presupune și o testare a majorității, sugerând că se vor retrage de la guvernare când moțiunea de cenzură va duce la căderea guvernului.
Un singur lucru este cert: deși negocierile continuă și primesc răspunsuri favorabile, în acest moment liberalii nu se mai pot baza pe garanții clare, iar misiunea lor se complică în privința moțiunii de cenzură cu toate aceste scandaluri interne care au apărut pe scena politică.
„Putem să votăm o moțiune de cenzură cu condiția să vedem și care sunt pașii următori, care ar fi programul de guvernare, care ar fi echipa guvernamentală care ar urma. Aceste lucruri nu le-am discutat încă, s-ar putea să le discutăm, în condițiile în care PNL își dorește să avanseze pe acest teren. În ceea ce privește o eventuală intrare la guvernare, raspunsul e scurt și clar: Nu!”, a declarat sâmbătă Călin Popescu Tăriceanu.
”Depunem moțiunea de cenzură. Săptămâna viitoare avem noi runde de discuții cu posibili parteneri. Deja textul moțiunii este discutat cu partenerii din opoziție, din UDMR. Forma a fost trimisă către ALDE și Pro România. În condițiile în care săptămâna viitoare vin la discuții, șansele moțiunii sunt foarte mari. Vom depune moțiunea când vom avea 233 de semnături. Opoziția are o singură armă la dispoziție și trebuie folosită atunci când are cele mai mari șanse să cadă Guvernul”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, duminică seară, într-un interviu acordat Digi 24.
El a spus că negociază în continuare cu partidele din opoziție pentru a obține garanția că moțiunea de cenzură va trece și a spus că cei care nu votează moțiunea liberalilor sunt, în mod evident, de partea guvernului PSD.
El a spus că, înainte de toate, premierul Viorica Dăncilă trebuie să vină în fața Parlamentului cu lista de miniștri, pentru că e schimbată configurația politică a cabinetului și are această obligație constituțională.
„Fug Viorica Dăncilă și PSD de remaniere precum dracul de tămâie. Știu că nu mai au majoritate. PSD și premierul încearcă să atragă parlamentari din zona opoziției oferindu-le posturi vacante”, a spus el.
Ludovic Orban spune că în acest moment, guvernul e sprijinit doar de PSD, iar numărul parlamentarilor din partidele care s-au declarat în opozție este de 241, în condițiile în care o moțiune de cenzură are nevoie de 233 de voturi pentru a trece.
„Coagularea voturilor pentru moțiune e un proces ușor, în afară de PNL mai avem încă șase actori care trebuie să participe la acest efort și cu care trebuie stabilite condițiile pentru care participă la căderea guvernului. Ei au ales, după părerea mea, în momentul în care au trecut în opoziție. De altfel și Tăriceanu a spus că ALDE se va comporta ca un partid de opoziție, vor susține moțiunea de cenzură. Discutăm și cu parlamentari din zona PSD. Pentru că și în PSD, credeți că toată lumea e mulțumită că defilează cu doamna Dăncilă premier și candidat la prezidențiale?”, a mai spus șeful PNL.