Pe aceeași temă
“Obiectivul e mai multă reprezentativitate a celor aleși, mai multă democrație”, a arătat marți Alina Gorghiu pe Facebook, “astfel că putem continua demersurile care deschid calea invocării excepției de neconstituționalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin”.
Luni, Gorghiu a spus că, ulterior răspunsului Guvernului pe această temă, liberalii vor sesiza instanța de contencios administrativ.
"Nu o să negociez cu nimeni legea pentru cele două tururi de scrutin. Putem să mergem în paralel: cererea la istanță și direcționată către CCR și votul în Parlament, dacă vom face acea masă critică care să își dorească promovarea acestei inițiative legislative. Este în circuit parlamentar. Domnul Tăriceanu, de frica celor două tururi, a amânat din nou raportul astăzi pe legea alegerilor în două tururi (...) Dacă se răzgândește vreun partid și vrea să voteze legea sunt bineveniți să dea o mână de ajutor pentru această lege", a spus Alina Gorghiu, la Realitatea TV.
Reamintim că Alina Gorghiu anunța, pe 12 februarie, că formațiunea sa a depus la Guvern plângerea prealabilă pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.
"Astăzi am reușit să depunem la Secretariatul General al Guvernului plângerea prealabilă pe tema alegerilor în două tururi. Este necesară această procedură prealabilă pentru a putea depune acțiunea în Contencios administrativ. Încercăm să ne încadrăm în intervalul de timp care și așa este foarte redus pentru a putea ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus, anume de a avea un proces electoral în două tururi, care presupune democrație, presupune reprezentativitate, presupune legitimitate pentru alesul local și, de ce nu, dă liber competiției în România", declara, la acel moment, Alina Gorghiu.
Premierul a declarat pe 2 februarie, după consultările cu partidele parlamentare că decizia privind revenirea la locale în două tururi rămâne la partide: „Cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate”.
“Deci, vreau să fie clar, nu accept ca Guvernul să fie folosit ca şi instrument, de oricare partid, pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid. Deci, am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici al celor care sunt împotriva modificării legii, nici al celor care vor modificarea legii.
După cum v-am spus, eu cred că o astfel de dezbatere ar trebui să continue să aibă loc, pentru ca pe viitor să fie clar, de fapt, ce vrem, pentru că eu constat că, în momentul de faţă, încă nici partidele nu ştiu exact ce vor. Ceea ce am concluzionat astăzi este că, aşa cum stau lucrurile, din discuţiile mele de astăzi dimineaţă, există o majoritate în Parlament care nu doreşte o modificare acum a regulilor jocului”, a declarat Cioloș.