Pe aceeași temă
„Suntem una din ţările cu cele mai mari taxe pe muncă motiv pentru care mi-aş dori să văd cele două măsuri, salariul minim pe economie şi scăderea poverii fiscale pe muncă că devin realitate întru-un interval scurt de timp. De altfel, discuţiile noastre informale cu membrii guvernului sunt în acestă direcţie”, a declarat Alina Gorghiu, preşedintele PNL.
O reducere a contribuțiilor ar însemna bani mai puțini la bugetul asigurărilor sociale și, implicit, la fondul de pensii, buget pentru care în
2016 se alocă deja, potrivit legii bugetului, o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat.
Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.
Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB.
Principala măsură pentru anul viitor o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui număr de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.