Pe aceeași temă
PNL sesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la votul Senatului in cazul Dan Sova. Potrivit prim-vicepresedintelui liberal Ludovic Orban, sesizarea va fi depusa vineri. Anuntul vine la scurt timp dupa ce presedintele Iohannis a sesizat CCR in aceasta speta.
Potrivit lui Orban, sesizarea PNL ce urmeaza a fi depusa vineri la CCR are peste 40 de semnaturi ale senatorilor liberali. Decizia vine dupa ce senatorii au refuzat sa-i ridice imunitatea lui Sova si au respins cererea DNA de retinere si arestare a senatorului PSD (ulterior, Sova s-a autosuspendat din formatiunea social-democrata).
”Sesizarea de neconstituţionalitate pe care o adresăm Curţii Constituţionale are practic două capete de cerere. Primul, cerem neconstituţionalitatea articolului 173 din Regulamentul Camerelor, în care se prevede că Senatul hotărăşte cu votul secret al majorităţii membrilor săi”, a spus Orban, potrivit Mediafax.
Prim-vicele liberal a continuat: “În al doilea capăt de cerere, solicităm CC să constate neconstituţionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Şova şi să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul jusitiţiei, număr necesar stabilit conform Articolului 76 din Constituţia României, care prevede că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor prezenţi”, a spus liberalul.
CITESTE SI: DNA cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul Dan Sova
Iohannis sesizeaza CCR
Reactia liberalilor vine la scurt timp dupa ce presedintele Iohannis a decis sa faca o sesizare in acest sens. Intr-un comunicat de presa, Administratia Prezidentiala arata ca presedintele a trimis, joi, o cerere de solutionare a “conflictului juridic”.
Administratia Prezidentiala vorbeste in documentul citat despre un “conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte”.
Seful statului vorbeste despre un “conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”.
Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 au fost “pentru”, 67 “contra” si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara. Rezultatul a provocat atat critic interne, cat si reactii internationale, ambasadele SUA, britanica si cea olandeza avand reactii publice in acest sens.
CITESTE SI: