Liberalii sustin votul prin corespondenta pentru diaspora si introducerea sistemului de vot mixt

T.d. | 15.01.2015

Pe aceeași temă

PNL sustine aplicarea sistemului de vot mixt, in modificarile aduse legilor electorale. Astfel, deputatii Tinel Gheorghe si Victor Paul Dobre s-au declarat pentru introducerea votului pe liste si colegii uninominale, dar si pentru reducerea numarului de parlamentari.

"Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar să vedem sub ce formă astfel încât să nu ne trezim din lac în puţ. Trebuie făcute calcule", a spus Tinel Gheorghe, potrivit Mediafax.

El a arătat că, din discuţiile de pînă acum, a rezultat că cel mai potrivit sistem de vot ar fi cel mixt german, adică şi pe liste şi unimominal.

De cealalta parte, Victor Paul Dobre a spus ca ii este greu sa faca o evaluare in privinta numarului de parlamentari, dar trebuie redus numarul.

"Îmi este greu să fac o evaluare în privinţa numărului de parlamentari şi nici nu am ajuns la această fază. Conform Constituţiei, numărul de parlamentari este proporţional cu numărul cetăţenilor, trebuie să stabilim un raport de reprezentativitate. Cert este că va trebui să avem mult mai puţini parlamentari decât în actualul Parlament", a spus Dobre.

El a mai arătat că, în privinţa sistemului de vot, PNL susţine "sistemul uninominal cu listă de compensare", adică să fie şi pe listă şi pe colegii.

Dobre a precizat că PNL mai susţine şi alegerea primarilor şi preşedinţilor Consiliilor judeţene în două tururi de scrutin şi asigurarea condiţiilor ca toţi cetăţenii să poată vota.

In plus, deputatul a mai spus ca PNL doreşte introducerea votul prin corespondenţă pentru diaspora, la modificarea legilor alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral s-a reunit, miercuri, în prima şedinţă din anul 2015, în condiţiile în care termenul fixat pentru finalizarea noilor legi electorale, decis de plenul comun al Parlamentului, expiră pe 30 iunie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, după şedinţă, că din punctul său de vedere, care este susţinut şi de o parte a social-democraţilor, viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de deputaţi şi 100 de senatori, la care s-ar adăuga şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22