Libertatea: Cel puțin 2.300 de decese Covid nu figurează în raportările oficiale făcute de GCS

Redactia | 10.05.2021

2.300 de morți raportați de INS ca morți Covid nu figurează în raportările Grupului de Comunicare Strategică, au descoperit jurnaliștii de la Libertatea.

Pe aceeași temă

Pe baza cifrelor oficiale ale Institutului Național de Statistică din codul de mortalitate COVID-19, furnizate la cererea Libertății, împreună cu explicații din spitale și de la primării, jurnaliștii Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan au descoperit cel puțin 2.300 de oameni morți până la 1 martie 2021.

Ei figurează oficial drept morți COVID în actele din spital, la familii, la Primării și în scriptele INS. Însă aceiași oameni au fost excluși din raportările făcute de Grupul de Comunicare Strategică către public și din situațiile întocmite de România pentru instituțiile europene. Diferența a fost creată practic în doar patru luni, din octombrie 2020 până în ianuarie 2021.

Datele INS arată că, în primele cinci luni de pandemie, autoritățile au raportat cu 20% mai mulți morți COVID decât cei înscriși ca atare de către medici. Mai apoi, au procedat invers. În octombrie 2020 – ianuarie 2021 nu s-au raportat cel puțin 15% din decesele pe care spitalele le-au considerat drept COVID, dar statul le-a schimbat, caz cu caz, cauza morții și nu le-a mai comunicat către populație. „Cel mai probabil, este vorba despre o sumă de erori umane”, a spus duminică, la Prima TV, Ioana Mihăilă, noul ministru al sănătății, referindu-se la „eventualele diferențe de raportare ale deceselor COVID”.

Politicianul USR-PLUS a făcut referire la discrepanțele dintre bazele de date ale Ministerului Sănătății, fără să ofere nici cifre exacte și nici clarificări. Ioana Mihăilă a vorbit despre Alerte MS și Corona Forms.

Această diferență o invocase și Vlad Voiculescu, după demiterea sa, de asemenea fără să ofere explicații asupra cifrelor. Însă datele oficiale ale statului român, aflate acum în posesia Libertății, arată că diferențele nu sunt generate de o raportare confuză, după cum nu constau în diferențe tehnice între baze de date. De asemenea, nu sunt produse de „erori umane”, de greșeli individuale ale unor funcționari.

Cifrele INS primite de ziar expun că: Inițial, în lunile martie-iulie 2020, s-au raportat public mai mult cu 400 de morţi față de cele 2.000 de persoane care aveau COVID pe certificatele medicale constatatoare ale decesului. Abaterea cu plus pe 5 luni a fost de 20%. Apoi, din august 2020 până în ianuarie 2021, exceptând luna septembrie, s-a procedat invers: nu s-au raportat cel puțin 2.300 de oameni, deși aceștia muriseră, conform medicilor, de COVID.

Abaterea cu minus pe 4 luni a fost de 15%. Calculând diferența, la final sunt cu 1.580 de oameni mai puțin declarați decât cei care au COVID pe certificat. Această diferență, în sine, e mai puțin semnificativă, pentru că ea nu arată la câți oameni statul a schimbat cauza morții din COVID în altceva. Și nici la câți s-a făcut schimbarea inversă, dintr-o cauză considerată de medici, în COVID.

Nu e o greșeală a funcționarilor, e o politică a statului

Punerea cap la cap a cifrelor și a informațiile oficiale dezvăluie un mecanism astfel conceput în starea de urgență încât instituțiile care iau deciziile și țin statistica în pandemie au la dispoziție și prezintă publicului alte cifre decât cele înscrise în documentele autentice și personale, adică în acele acte care: Sunt eliberate de medici – certificatele medicale constatatoare ale decesului. Ajung la cunoștința familiilor decedaților.

Sunt înregistrate în registrele de deces ale primăriilor, în scriptele oficiale definitive ale primăriilor ca acte definitorii ale acelor oameni, alături de certificatele de naștere sau de căsătorie. Ajung în raportările statului român la Institutul Național de Statistică, singurele care sunt recunoscute și care vor fi utilizate pentru secole de acum înainte.

articolul integral în Libertatea

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22