Libertatea: Filmul primelor minute ale intervenției salvatorilor la Colectiv arată amatorismul ISU

Laurentiu Gheorghe | 24.10.2019

Un subofițer ajuns cu primul echipaj ISU la locul tragediei de la Colectiv a filmat intervenția pompierilor. Filmul de 21 de minute, făcut public după 4 ani, denotă dezorganizare și lipsă de profesionalism

Pe aceeași temă

Explicația subofițerului ISU pentru întârzierea cu care a făcut publice imaginile cu primele minute de intervenție ale pompierilor este că oficial nu s-a dorit ca acest film să fie cunoscut de opinia publică, scrie ziarul Libertatea care a publicat filmul.

„În imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată”, spune subofițerul de pompieri.

Potrivit Libertatea, filmul, care arată dezorganizare, nervi și improvizații, nu a fost predat procurorilor care anchetează cazul și nici Corpului de control al premierului Dacian Cioloș, care a făcut un raport.

Filmul are 20 de minute și 40 de secunde surprinde începutul intervenției, când sunt scoși din club răniții, unii purtați pe brațe de angajați ISU și cei care au scăpat fără să fie răniți sau sunt duși pe paleți spre ambulanțe. Se văd și trupurile unora dintre cei care au murit atunci, întinse pe jos.

ATENTIE IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

La un moment dat este surprins Orlando Șchiopu, prim-adjunct la ISU București-Ilfov atunci, acum șef plin al instituției, care cedează nervos și înjură, cu referire la morții de acolo.

„După ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, spune un pompier sub protecția anonimatului.

Gabriel Oprea, primarul Cristian Popescu Piedone, Raed Arafat și primarul de atunci al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, azi vicepreședinte PMP, sunt filmați când sosesc la fața locului, aproape de intrarea în club, unde se vede felul în care salvatorii se comportă „absolut dezorganizat”, chiar după mărturiile unora dintre ei.

Când șefii ISU au văzut filmul oficial, ei s-au îngrozit pentru că arăta altceva decât Oprea, Arafat, Banicioiu și ceilalți șefi declaraseră. Așa că au ascuns filmul, scrie Libertatea.

Dosarul Colectiv bate pasul pe loc

Parchetul General a extins ancheta în dosarul Colectiv în iunie 2018 şi de atunci investighează modul în care autorităţile au intervenit şi au îngrijit victimele imediat după tragedie. Ancheta a fost extinsă în ura plângerilor penale depuse de părinţi şi victime.

„Plângerile penale au început să fie depuse la câteva luni după tragedie, după ce ne-am îngropat copiii. Au fost multe plângeri, a fost acum un an şi jumătate una mare care a fost semnată de mai multe victime, care zace din noimebrie 2016 la ei. Acum o lună am făcut o altă plângere, la fel, semnată de un număr mare de victime. Şi tot sperăm să se întâmple ceva”, a spus Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv şi tatăl lui Alexandru, un tânăr de 22 de ani care a murit în incendiul din 30 octombrie 2015.

Incendiul din clubul Colectiv, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, a durat, potrivit datelor oficiale, 153 de secunde. În tragedia care zguduit România şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din ţară şi din străinătate, iar alte 146 au fost rănite.

Separat de ancheta rămasă la Parchetul General, procesul în derulare la Tribunalul București se judecă tot în prima instanță.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22