Libertatea: La Clinica de dializă Diaverum Sema Parc s-au infectat cu SARS-CoV2 74 de persoane

Laurentiu Gheorghe | 08.04.2020

Investigația realizată de Libertatea relevă că la Clinica de dializă Diaverum Sema Parc s-au infectat 29 de cadre medicale și 45 de pacienți, din care 15 au decedat.

Pe aceeași temă

După publicarea articolului, reprezentanții Clinicii de dializă au precizat pentru Libertatea că testele au arătat că 148 dintre pacienți sunt negativi și 45 pozitivi. Dintre cele 29 de cadre medicale infectate, trei dintre ele s-au vindecat.

„După obținerea rezultatelor celei de-a doua testări, pacienții identificați negativi urmează să se redistribuie către alte centre de dializa Diaverum și vor fi tratați și ei în ture separate, luându-se toate măsurile de protecție și siguranță atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical”, menționează răspunsul.

Diaverum spune că are șase centre în București și că doar unul singur a fost afectat de către pandemia COVID-19, cel din Sema Parc. ”În restul centrelor, până la această dată, nu a mai fost identificat nici un pacient ca fiind COVID pozitiv”. Diaverum nu a răspuns la mesajele ziarului înainte de publicarea articolului. ”Întârzierile în comunicare s-au datorat concentrării tuturor angajaților companiei în gestionarea situației de urgență apărute”, argumentează compania.

Documentul aflat în posesia Libertatea nu face nici o referire la numărul de decese în rândul pacienților clinicii. Sâmbătă, 4 aprilie, erau confirmate 8 decese. Între timp, au mai fost anunțate două decese. Un bărbat de 68 de ani, din județul Ilfov, respectiv o femeie de 59 ani din București. După ce acest articol a fost publicat, compania a revenit cu precizarea că au existat 15 decese printre pacienții depistați pozitivi, toate persoanele aflându-se într-o categorie de mare risc și prezentând afecțiuni.

Compania scrie că o echipă DSP București a venit în control la Diaverum Sema Parc sâmbătă, pe 21 martie, după ce mai multe cadre medicale s-au prezentat în aceeași zi la Institutul de Boli infecțioase Matei Balș pentru a fi testate pentru COVID-19. Acestea intraseră în contact direct cu doi pacienți ai clinicii, depistați pozitivi.

Dar pacienții care au mers sâmbătă la ședința de dializă nu au fost anunțați că sunt două cazuri confirmate la centrul respectiv. ”Sâmbătă, pe 21, tata a fost la dializă în mod normal, fără să dea nimic de bănuit pe acolo”, a povestit fiica unui pacient. Firma spune că a luat măsuri de protecție, dar nu a avut timp să anunțe DSP În urma controlului realizat de DSP București, centrul a fost amendat, iar activitatea sa suspendată câteva zile. ”Nu au fost instituite măsuri pentru limitarea/prevenirea infectării cu COVID 19”. ”Nu a fost efectuată dezinfecția terminală după ce s-a știut de primul pacient confirmat”, conform DSP București. Clinica susține că a luat măsuri suplimentare de protecție imediat după depistarea primului caz, dar că nu a reușit să anunțe DSP București în timp util. ”Măsurile suplimentare (ex. utilizarea nebulizării – în plus față de dezinfecția făcută în mod curent – care presupune dezinfecția suprafețelor cu produse biocide de tip 1 și a aerului cu aparate cu flux concentrat de radiație UV de înaltă performanță) și recomandările echipei DSP (ex. efectuarea triajului în exteriorul clinicii) au fost puse în aplicare imediat, existând dovezi în acest sens”, scrie Diaverum.

Firma argumentează că a fost prinsă de nevoia ”de reașezare a activității în clinică în contextul apariției cazurilor de COVID pozitiv”, și nu a reușit ”trimiterea către DSP în termenul solicitat a dovezilor îndeplinirii măsurilor suplimentare și recomandărilor făcute de echipa de control, deși acestea au fost implementate imediat”. Testarea a început la trei zile după confirmarea primului caz de COVID Testările au început luni, 23 martie, spune Diaverum. Adică la trei zile după ce fusese confirmat oficial primul caz de COVID în rândul pacienților. Au avut loc două testări în paralel. Una realizată de DSP București, alta făcută de firmă. DSP i-a testat doar pe cei considerați contacți direcți cu pacienții infectați, în timp ce clinica a testat tot personalul și toți pacienții, precizează Diaverum. ”Unul dintre cei mari mari furnizori privați de servicii de laborator din România a înțeles urgența situației și a ajutat compania Diaverum, demarând testarea întregului personal și a pacienților”, menționează comunicatul.

Articolul integral îl puteți citi AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22