Pe aceeași temă
Pentru postul de prim-adjunct al procurorului general, Bogdan Licu nu are concurență, fiind singurul candidat.
Cât privește calitățile sale profesionale, Licu spune ”cu sinceritate” că nu a fost ”nici cel mai bun procuror si nici cel mai bun sef” de la inceputul carierei sale, dar susține că a evoluat în timp în munca în care este implicat profesional si emotional in munca sa și că nu a vrut să candideze la șefia Parchetului General ca să nu-i afecteze ”nici măcar conjunctural” instituției pe care încă o conduce.
"(...) Multi s-ar fi asteptat sa candidez pentru functia de procuror general. Mi-am pus si eu aceasta problema. Dar decizia pe care o vedeti astazi pusa in aplicare este si pentru faptul ca nu am vrut sa afectez nici macar conjunctural imaginea institutiei pe care o conduc, dar nici imaginea factorilor de decizie in procesul numirii de procuror general", a declarat Bogdan Licu, luni, la audierile de la Ministerul Justiției.
El a ținut să amintească faptul că nu are nici calitatea de suspect și nici pe cea de inculpat în vreun dosar penal pentru plagiat, așa cum s-a susținut în presă, și că ancheta declanșată de Parchetul General pe această temă a avut la bază un denunț care nu l-ar fi vizat în mod direct.
”Nu am intenționat să beneficiez de un avantaj material, când am obținut titlul, sporul pentru doctorat se acordă numai persoanelor care susțineau teza în domeniul în care activau, nu era cazul meu”, a mai susținut Licu.
Referitor la cererea de retragere a titlului de doctor, Bogdan Licu a spus că a avut un motiv foarte întemeiat.
”Îmi reproșez faptul că la momentul elaborării tezei nu eram suficient pregătit, este cel mai mare regret pe care îl am în activitatea mea. Tocmai pentru că regret și îmi reproșez tratarea cu superficialitate a tezei am cerut retragerea titlului de doctor. Nu am intenționat niciodată să îmi asum munca sau ideile cuiva, să capăt ce nu mi se cuvine, recunosc că am realizat o teză cu erori, dar nu pot admite să fiu țap ispășitor pentru comportamente înrădăcinate în viața academică din România înainte de legea actuală. Prin recunoașterea francă, sper că am contribuit și eu pentru viitor la recredibilizare.” a mai declarat procurorul general interimar în fața comisiei de la Ministerul Justiției.
Cât privește plagiatul în sine, Licu nu-l prea recunoaște nici pe acesta, referindu-se la furt ca la ”așa-zisul plagiat” și refuzând să fie făcut țap ispășitor pentru ”comportamente înrădăcinate în viața academică din România”.
"Da, recunosc, am realizat o teza cu unele erori, dar de aici pana la a sustine ca am realizat un furt este o cale lunga si nu pot admite asa ceva. Nu pot admite ca eu sa fiu un tap ispasitor pentru niste comportamente inradacinate in viata academica din Romania, inainte de Legea 1. (Legea 1/2011 a educatiei nationale - n.red.). Salut eforturile celor care vor sa recredibilizeze cu adevarat doctoratele din Romania. Prin recunoasterea franca pe care am facut-o, sper ca am contribuit si eu la aceasta recredibilizare. Cam atata despre trecut, acum vreau sa discutam despre viitor", a adăugat Licu, citat de Ziare.com.
"Este vorba despre desigur asa-zisul plagiat al tezei mele de doctorat. (...) Am considerat inca de la inceput lucrarea de doctorat doar o modalitate de finalizare a unor cursuri de formare continua intr-un domeniu adiacent celui profesional. Ca dovada, domnule ministru, nu am solicitat niciodata si nu am obtinut vreun grad didactic in invatamantul superior, nu am utilizat niciodata acronimul "dr." de la doctor, in vreun inscris oficial. Singura mentiune despre obtinerea acestui titlu regasindu-se in CV-ul meu. Nu am intentionat nici ca prin obtinerea titlului sa beneficiez de vreun avantaj material. In momentul obtinerii titlului universitar, sporul de doctorat se acorda numai persoanelor care isi sustineau teza de doctorat in domeniul in care isi desfasurau activitatea. Nu este cazul meu. Cu alte cuvinte, atat pe parcursul celor trei ani, cat am urmat cursurile Scolii Doctorale, cat si in momentul in care am sustinut teza de dectorat, cunosteam faptul ca nu voi beneficia de acest spor material. Ca urmare a unor modificari legislative intervenite ulterior si independent de vointa mea, am beneficiat de acordarea acestui spor pentru o perioada foarte scurta de timp si numai pana la intrarea in vigoare a Legii 153/2017", spune Licu.
Afirmatiile au fost facute in fata comisiei de interviu conduse de ministrul Catalin Predoiu.