Pe aceeași temă
UPDATE 18.30: Szocs Zoltan a fost arestat preventiv.
UPDATE: Stenograme
Organizația extremistă din Transilvania plănuia pentru manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc declanșarea simultană a 20 de dispozitive explozive.
Intenția era de a produce cât mai multă panică și de a fi mediatizați nu numai în România, ci și presa din străinătate.
„Vă închipuiți, tocmai când defilează……trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi, să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă, citat de Evz.
Pe 10 octombrie, Szocs Zoltan a participat la o ultimă ședință, înainte să plece din țară pentru a-și asigura un alibi.
„Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc……trebuie să facem o încercare……nu mănânci pizza (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru .…înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”, ar fi spus pe 10 octombrie Szocs Zoltan, portivit unor stenograme prezentate de stiripesurse.ro
UPDATE: Szocs Zoltan, liderul organizației 64 de comitate a fost reținut miercuri dimineața, după ce a fost audiat.
Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus, în 22 decembrie 2015, extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de suspectul S. Z. pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.
Potrivit procurorilor, "există suspiciunea rezonabilă" că Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public.
Instigarea ar fi fost făcută în contextul realizării "obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari»".
În calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: «Facem»".
Sursa citată arată că, fiind un promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.
În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.
"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila", arată DIICOT.
***
O echipă de mascați și una de geniști au descins la locuința președintelui organizației, Szocs Zoltan, acesta fiind cel vizat de perchezițiile DIICOT de marți, potrivit Digi24.
Informațiile au fost făcute publice de organizația extremistă și ulterior confirmate de forțele de ordine.
Organizația a precizat că liderul extremiștilor ar fi fost luat ulterior de procurori și transportat spre București pentru audieri la sediul central al acestei Direcții.
Procurorii Diicot au confiscat cărți scrise de un criminal de război.
Perchezițiile ar avea legătură cu dosarul lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT pentru că ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.
Președintele „64 de comitate” nu se afla în țară atunci, dar numele lui apare în referatul procurorilor.
"La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (...) și nerespectarea regimului materiilor explozive (...) privind prevenirea și combaterea terorismului”, anunța la începutul lunii DIICOT.
Beke și-a asumat și, ulterior, a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
"Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații", potrivit comunicatului de pe 1 decembrie.