Liderul PPE din Parlamentului European, cere retragerea candidaturii lui Ioan Mircea Pascu

Laurentiu Gheorghe | 10.09.2019

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, salută decizia Estoniei de a nu mai trimite un comisar european interimar și solicită Guvernului de la București să adopte o măsură similară.

Pe aceeași temă

Președintele popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut printr-o postare pe Tweeter ca Guvernul României să dea dovadă de responsabilitate și să retragă propunerea avansată pentru un post de comisar european interimar și fără portofoliu, pentru doar câteva săptămâni, la fel cum a procedat Estonia, care a renunțat la candidatura sa.

Apreciem decizia guvernului estonian de a nu propune un comisar interimar pentru perioada rămasă până la finalul mandatului, evitând o inacceptabilă risipă din banii plătitorilor de taxe. Cer acum guvernului român să facă același lucru. Procesul de aprobare trebuie stopat”, scrie Manfred Weber.

Numirea lui Pașcu ar costa un milion de euro din banii contribuabililor plus că el ar putea beneficia și de o pensie substanțială, chiar dacă a ocupat o perioadă foarte scurtă acest post, a spus vineri Șefa Comisiei de control bugetar a Parlamentului european, Monika Hohlmeier.

Mandatul actualei Comisii europene, condusă de Jean Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa sa a rămas fără doi dintre membri după ce Corina Crețu și Andrus Ansip (Estonia) au fost aleși europarlamentari, iar în locul lor au fost nominalizați, de către guvernele de la București și de la Talin, Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson.

Desemnarea lui Ioan Mircea Pascu de către premierul Viorica Dăncilă, drept comisar european, după demisia Corinei Crețu care a devenit europarlamentar, până în luna octombrie, este criticată dur la Bruxelles. Reamintim Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar PSD nu s-a mai regăsit pe listele întocmite de Liviu Dragnea pentru încă o legislatură a Parlamentului European, nominalizarea lui pentru câteva săptămâni în Executivul european fiind o sinecură care să-i mai îndulcească viața la pensie.

Între timp, guvernul de la Talin a retras propunerea de comisar european fără portofoliu în persoana lui Kadri Simosn, gest salutat la Bruxelles.

Șefa Comisiei de control bugetar a Parlamentului european, Monika Hohlmeier îi atrage atenția președintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare, că numirea unor comisari fără portofolii pentru doar câteva săptămâni nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare, a dezvăluit vineri G4Media.ro.

Hohlmeier avertizează în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European că instalarea celor doi noi comisari ar costa două milioane de euro, câte un milion pentru fiecare, și cere ca audierea programată pentru 11 septembrie în comisia pe care o conduce să se transforme într-o simplă discuție cu cei doi.

Dacă rămâne în cursă, Pașcu ar urma să fie audiat miercuri timp de o jumătate de oră în Conferința președinților din Parlamentul European. Pe 12 iulie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu, propunerea guvernului de la București pentru funcția de comisar european în locul Corinei Crețu, nu va primi și un portofoliu.

Postarea de marți a liderului PPE:

Manfred Weber✔@ManfredWeber

We welcome the Estonian government’s decision to not present an interim Commissioner for the remainder of the mandate, avoiding an unacceptable waste of taxpayers' money. We now call on the Romanian government to do the same. The approval process @Europarl_EN should be stopped.

43

10:44 AM - Sep 10, 2019

Twitter Ads info and privacy

17 people are talking about this


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22