Liiceanu: S-a spus că demnitatea nu e respectată în închisori. Dar în școli, spitale este?

Dora Vulcan | 24.10.2017

„Urgenţa României era compensarea deţinuţilor care îşi execută pedeapsa în condiţii rele?”, se întreabă scriitorul Gabriel Liiceanu, care aminteşte că statul nu oferă condiții decente nici în spitale, şcoli şi nu stă deloc bine nici la capitolul infrastructură.

SHARE 1

Pe aceeași temă

 

 

 

 Cât despre afirmaţiile că această lege ar servi clientelei politice, Gabriel Liiceanu aminteşte originea actului normativ: un proiect privind graţierea, promovat de doi foşti parlamentari cu probleme penale.

 

 

Gabriel Liiceanu:

 

 

„Urmările sunt trei. L-am auzit şi eu pe șeful sindicatului din Administrația Penitenciarelor că 80% se întorc. Asta e una la mână. Nu se pune problema că ai eliberat locul, l-ai făcut respirabil, treaba se reface ca într-un proces natural.

 

Doi: se pune problema dacă în umbra ieşirilor nu vor ieşi cei care fac parte din clientela politică.

 

Şi trei: atunci când se vorbește despre un recurs compensatoriu, e imposibil să nu te întrebi dacă asta este urgența cea mai mare în România, a celor care trebuie compensaţi pentru condiții mizerabile, inumane.

 

S-a vorbit, într-un interviu, despre demnitate...este rănită demnitatea lor, s-a mers prea departe, demnitatea nu e respectată în închisori.

 

E respectată în spitale, în şcoli, la copiii care stau în clase în frig, în trenurile din România, pe şosele?

 

Cine îi compensează pe toți acești oameni? Pe pacienții care stau la 40 de grade, vara, în saloane fără aer condiționat după operație.

 

Legea asta privind recursul compensatoriu îşi are origini într-o lege a graţierii din 2013 promovată de doi oameni care au fost apoi puși sub urmărire penală: Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Deci, iată cine iniţiază proiectele de graţiere şi de recurs compensatoriu”.

 

 

Comentarii 1

FLORIAN D. MIREA - 10-24-2017

In anii 50, in inchisorile regimului comunist, in conditii de exterminare, erau (de)tinuti oameni ca Mircea Vulcanescu, Petre Tutea, Alexandru Paleologu etc. Multi dintre acei detinuti politici nu au mai iesit vii din spatele gratiilor. Nici o voce publica, nici un for, nici o institutie nu s-au putut face auzita atunci in Romania (RPR/RSR) pentru a cere punerea lor in libertate pentru conditiile inumane in care erau tinuti in puscarii. Deputatii din MAN si guvernantii nu miscau un deget pentru cei inchisi in mod discretionar si cu nesocotirea celor mai elementare drepturi ale omului. Era o lume intoarsa pe dos. Occidentul protesta cu jumatate de glas uneori, iar opinia publica occidentala era facuta sa creada ca in lagarul comunist din Est se faurea o lume mai buna si mai dreapta. Si iata ca lumea intoarsa pe dos revine dupa decenii, intr-un mod la fel de ilegitim. Acum deputatii si guvernantii dau legi de gratiere si ii scot din inchisori pe declasati, depravati, banditi si criminali si, fara nici o indoiala, pe marii corupti, care sunt responsabili pentru toate starile de lucruri jalnice din Romania de azi. Daca elita romaneasca putea fi tinuta in inchisorile comuniste in conditii de exterminare, elita borfasilor, mafiotilor si a criminalilor este repusa in libertate, in numele drepturilor omului. Un Mircea Vulcanescu, dupa o opera inchinata tarii, trebuia sa moara in puscarie, un Dan Voiculescu, dupa ce a devalizat tara, trebuia scos cu 7 ani mai inainte din puscarie, ca sa se lafaie in lux si libertate pana la adanci batranete. Actualul regim politic marcat de hegemonia PSD este o versiune noua a obsedantului deceniu.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22