Pe aceeași temă
Conform unor informatii aparute pe surse, Lilian Zamfiroiu a demisionat din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. El ar urma sa fie numit ambasador la Vatican, in timp ce la conducerea ICR ar putea fi numit Radu Boroianu, fost secretar de stat in ministerul Culturii, conform stiripesurse.ro
Demisia lui Zamfiroiu a fost inregistrata la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu si va deveni efectiva in momentul publicarii sale in Monitorul Oficial.
Lilian Zamfiroiu ar urma sa fie numit ambasador la Vatican, conform unor surse parlamentare.
Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, la propunerea grupului parlamentar PSD.
Conform unor informatii aparute pe surse la conducerea ICR ar putea sa vina Radu Boroianu, fostul secretar de stat la Cultură.
Zamfiroiu, doi ani la conducerea ICR
Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a primit, in iunie 2013, aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, cu 14 voturi "pentru" şi 1 abţinere. Zamfiroiu - adjunctul ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu - a declarat la începutul audierii că funcţia de preşedinte al Institutul Cultural Român (ICR) este extrem de importantă pentru promovarea culturii.
El i-a asigurat pe membrii comisiilor reunite pentru cultură şi politică externă din Senat că îşi va da toată silinţa ca obiectivele pe care le va stabili cu viitoarea echipă de conducere să fie duse la îndeplinire.
CITITI SI: Lilian Zamfiroiu, noul presedinte al ICR, RECUNOASTE ca SI-A TURNAT profesorii la Securitate
Întrebat dacă va păstra filialele ICR din România, Zamfiroiu a precizat: "Mă voi consulta cu cele două comisii (comisia pentru cultură şi cea pentru politică externă din Senat, n.r), cât şi cu oamenii de specialitate asupra legalităţii funcţionării acestor institute din ţară. (...) Principala activitate a ICR este exportul de cultură. Nu plec pe ideea fixă de a le desfiinţa, vreau să verific".
Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat atunci ca "USL susţine şi va propune în Senat pe domnul Lilian Zamfiroiu, actualul adjunct al ambasadorului nostru la UNESCO, o persoană care, de şapte ani, este la UNESCO, extrem de familiarizat cu ceea ce înseamnă diplomaţie culturală, o persoană cu o vastă experienţă în zona cultural-internaţional-diplomatică, un om care are capacitatea de a negocia, de a discuta, de a reuşi să ofere o atmosferă potrivită unei asemenea instituţii (Institutului Cultural Român, n.r)".
Cine este Lilian Zamfiroiu ?
Lilian Zamfiroiu a absolvit, în anul 1987, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. După patru ani de activitate didactică, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, în Ministerul Educaţiei, iar în 1997 s-a transferat la Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia Relaţii Publice. În anul 2001, a intrat, prin concurs, în Corpul Diplomatic şi Consular al României, obţinând gradul diplomatic de secretar 1 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe.
În toamna lui 2001, a început să coordoneze activitatea Direcţiei Arhive Diplomatice a MAE. În 2010, a obţinut titlul de doctor în istorie. În prezent, el deţine titlul diplomatic de ministru consilier şi este adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO la Delegaţia Permanentă a României din Paris. În 2011, el şi-a lansat cartea "Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918 - 1940", la editura Tritonic.
ICR: Demisiile lui Andrei Marga si Horea-Roman Patapievici
Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, pe 17 iunie, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon. Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a explicat atunci că motivul pentru care s-a solicitat revocarea conducerii ICR este acela că instituţia nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege - 15 aprilie.
Ulterior propunerii înaintate de comisiile pentru cultură şi politică externă Biroului Permanent al Senatului, Andrei Marga şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, "cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat".
Andrei Marga fusese numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.
Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.
Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membri ai consiliului de conducere. Conducerea operativă a ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretari de stat, numiţi şi revocaţi din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.