Lipsa de atenție a opoziției speculată în comisia Iordache la inculparea magistraților

Dora Vulcan | 12.12.2017

Nu mai este o noutate că în comisia Iordache se lucrează în forță, cu anihilarea Opoziției și cu specularea oricărei slăbiciuni. Coaliția își impune modificările la legile Justiției într-un mod care trădează strategie pe ținte de atins.

Pe aceeași temă

 

 

 

A fost și cazul de marți, al modificării referitoare la avizele care se dau la urmărirea penală a magistraților.

 

 

Adoptare în forță, în viteză, cu strategie pe ținte de atins și de bifat, pe care Opoziția nu are cum le intui pentru a reconfigura strategia de ansamblu a coaliției PSD-ALDE, sprijinită de UDMR.

Tipul acesta de comportament a fost foarte bine pus în valoare în comisia Iordache marți. Unde Opoziția PNL - USR a fost de acord cu propunerea coaliției privind obținerea unui aviz pentru urmărirea penală a magistraților, considerând articolul inofensiv, crezând că acest aviz ar fi solicitat și prin legea în vigoare. Sunt magistrați care nu cunosc întreaga procedură în cercetarea penală a magistraților până nu ajung să se confrunte cu ea. De fapt, ceea ce nu știa opoziția, înainte să voteze articolul, este că avizul nu este cerut în acest moment secției de procurori/judecători a CSM iar modificarea este una de substanță și extrem de importantă în edificiul de instrumentare a urmăririi penale împotriva unui magistrat. Prin acest gen de modificări, coaliția își asigură pârghii de acțiune la momentul optim, pentru intervenții politice.

 

 

Comisia specială condusă de Florin Iordache a adoptat, marți, un amendament la legea de organizare și funcționare a CSM (317/2004) în sensul introducerii unui aviz suplimentar pentru efectuarea urmăririi penale a magistraților.

 

 

„Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un judecător sau un procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori, după caz”, prevede amendamentul propus de majoritatea PSD-ALDE. 

 

 

Reprezentanții PNL și USR nu s-au opus, convinși fiind că un astfel de aviz exista și până acum, constată Digi 24.ro. Numai că acest aviz nu era solicitat până acum CSM.

 

 

Amendamentul a venit în completarea art. 42 din Legea privind organizarea și funcționarea CSM:

 

 

„(1) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători şi magistraţi-asistenţi.

 

(2) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la procurori.

 

(3) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) privind percheziţia şi reţinerea nu se aplică în caz de infracţiune flagrantă.

 

(4) Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii se pronunţă de îndată după primirea sesizării”.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22