Lista ANRE cu „băieții deștepți” care vor primi gaze ieftine, printre ei afaceristul Ioan Niculae

Laurentiu Gheorghe | 22.03.2019

În urma adoptării OUG 114, care prevede plafonarea prețului la gazele naturale la producător la 68 lei/MWh, ANRE a publicat lista cu cele 81 de firme beneficiare, furnizori și consumatori.

Pe aceeași temă

După cum era de așteptat, marele beneficiar ale acestei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei este controversatul om de afaceri Ioan Nicolae care își va putea aproviziona combinatele de îngrășăminte chimice cu gaze ieftine, scrie HotNews.ro.

Restul consumatorilor vor fi nevoiți să se aprovizioneze de pe piața liberă, cu gaze din producția internă sau din import.

​ANRE precizează cantitățile de gaze care vor fi livrate la preț subvenționat combinatelor din grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae, pentru perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2019: Chemgaz Holding va primi 670.367 MWh de gaze de producţie internă, Donau Chem - 686.405 MWh, Ga Pro Co Chemicals - 555.243 MWh, Nitroporos - 115.156 MW, iar Viromet - 311.769 MWh

Lista ANRE mai cuprinde și furnizori care vor primi gaze ieftine. Mai departe, acești furnizori vor putea vinde gaze, bineînțeles la preț mai mare, către consumatori. Mai exact, un furnizor va cumpăra gaze cu 68 lei/MWh de la un producător, iar apoi le va vinde către consumatori, alții decât cei favorizați de ANRE, la prețul pieții.

ANRE obligă Romgaz să vândă la prețul de 68 lei/MWh către furnizori și consumatori industriali o cantitate de 4,2 milioane MWh, iar OMV Petrom o cantitate de 4,16 milioane MWh.

ANRE a mai publicat și o listă cu furnizorii care vor cumpăra gaze cu 68 lei/MWh pentru a acoperi necesarul pentru consumatorii casnici. În acest scop, OMV Petrom va aloca o cantitate de 6,7 milioane MWh, iar Romgaz 9,2 milioane MWh. Cele mai mari cantități vor fi alocate către ENGIE, E.ON, Premier Energy SRL, WIROM Gas, Gaz Est și Megaconstruct SA. Ceilalți vor primi sub 100 de mii de MWh.

Reamintim că de la 1 aprilie, producătorii vor fi obligați să vândă gaze la prețul de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Această prevedere din OUG 114 a dus la declanșarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Articolul integral îl puteți citi pe HotNews.

Surpriza o reprezintă faptul că Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat, și care și-a cerut intrarea în faliment, Ga Pro Co Chemicals Săvinești. La acest moment, unitatea se află în pericol de a fi debranșată de la rețeaua de distribuție a gazelor și de a îi fi întreruptă furnizarea energiei electrice pentru neplată, precizează Profit.ro. Compania își vinde deșeurile feroase și neferoase "pentru plata salariilor restante pentru salariații rămași în cadrul societății care se ocupă cu activități de pază, conservare și protecție a instalațiilor și utilajelor, precum și a activelor societății", se arată în răspunsul transmis de lichidatorul judiciar al combinatului trimis Profit.ro.

Ioan Niculae a declarat recent că OUG 114, prin care prețul gazelor din producția internă este plafonat pe 3 ani la 68 lei/MWh, ar putea fi una dintre cele mai bune măsuri economice de după Revoluție, „dacă se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse, care sunt ale poporului român”.

Culmea este că Ioan Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie 2018 de Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că „a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea fermierilor pentru achiziționarea de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând InterAgro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Decizia magistraților nu este definitivă. Condamnarea a mai fost pronunțată pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

Niculae, la un moment dat cotat drept cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului social democrat Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

Într-un alt dosar, Nicolae și Videanu au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, în dosarul "Romgaz-Interagro", pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare. Potrivit procurorilor, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN ROMGAZ SA (ce s-a constituit parte civilă în cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale la care SC INTERAGRO SA nu era îndrituită a le obține.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22