Lista lui Dragnea. Patru legi esențiale programate la legiferare până la Crăciun

I.m. | 19.10.2017

Coalitia PSD-ALDE a decis miercuri ca parlamentul sa dezbata in regim de urgenta patru legi esentiale pentru societate, scotindu-le astfel din dezbaterea publica. Liviu Dragnea a anuntat ca termenul este finalul acestei sesiuni parlamentare.

Pe aceeași temă

 

In lista enuntata de Liviu Dragnea se regasesc:

 

Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii

 

Legea Parteneriatului Public Privat

 

Legea achizitiilor

 

Legile Justitiei

 

Prin trecerea acestor proiecte pe agenda Parlamentului si fixarea unui termen atat de scut la legiferare, coalitia elimina practic procedura dezbaterii publice - obligatorie in cazul unor Hotarari de Guvern, dar care nu mai e obligatorie in cazul parlamentului, scrie ziare.com.

 

De mentionat ca toate cele 4 structuri legislative au un mare impact atat in societate cat si in economie, ele urmand sa influenteze decisiv, multi ani de-acum incolo, domeniile pe care le reglementeaza.

 

Aritmetica parlamentara arata ca PSD si ALDE, cu ajutor discret din partea UDMR, vor reusi sa impuna in toate aceste proiecte de lege forma agreata de putere. Cel care s-ar ocupa de coordonarea operațiunii este Florin Iordache, seful unei comisii speciale care se ocupa de introducerea in legislatie a deciziilor Curtii Constitutionale.

 

Lucrurile functioneaza dupa cum urmeaza:

 

In situatia proiectelor de lege elaborate de Parlament, un grup politic isi asuma un text. Proiectul este trimis spre avizare Consiliului Legislativ si Consiliului Economic si Social, care de obicei au observatii de forma, nu de fond, si Guvernului, care emite puncte de vedere.

 

Textul este trimis si comisiilor parlamentare de specialitate, pentru raport. Odata rapoartele primite, textul este inscris pe ordinea de zi a plenului, pentru vot.

 

Spre deosebire de Guvern, care cel putin in cazul legilor sensibile cere si tine de cele mai multe ori cont de opinia mediului de afaceri sau consultantilor, Parlamentul nu este obligat sa puna in consultare publica proiectele de lege.

 

Sigur, dezbaterile parlamentare pe un proiect de lege pot fi aprinse, dar rezultatul este intotdeauna cel decis de majoritate.

 

Constituirea Fondului Suveran este de maximă importanță pentru efectele pe care le poate produce în economie. Normal ar fi, deci, ca proiectul să fie elaborat de specialiști, eventual cu o consultare a unor experți internaționali, dat fiind că aici intră toată industria strategică de stat a României, nu de activul de partid.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22