Lista penalilor ALDE, redactata de Vasile Nistor, fost copresedinte executiv al partidului

Vlad Toma | 25.10.2016

Senatorul ALDE Vasile Nistor anunta, intr-o scrisoare deschisa trimisa membrilor structurilor politice teritoriale şi centrale ALDE, ca va fi exclus din acest partid, la şedinţa Delegaţiei Permanente Naţionale, pentru "delict de opinie".

Pe aceeași temă

 

UPDATE: ALDE a anuntat zilele trecute ca senatorul Vasile Nistor a fost exclus din partid pentru ca ar fi negociat cu PNL. Acesta a cerut insa demisia lui C.P. Tariceanu din functia de presedinte al ALDE, acesta fiind probabil motivul pentru care a fost exclus din partid. Nistor, fost copresedinte executiv al ALDE, a infiintat Actiunea pentru un Parlament Curat 2016 care incerca sa introduca un set de criterii de integritate pentru membrii care urmau sa fie propusi drept candidati la alegerile parlamentare din acest an.

 

Senatorul arata, in scrisoarea deschisa postata pe contul sau de Facebook, ca "in urmă cu o lună, am intrat în conflict cu preşedintele Tăriceanu pentru că am avut curajul să susţin în mod că în ALDE trebuie aplicate măsuri interne de renunţare la balastul reprezentat de politicienii penali, astfel încât partidul să aducă în politică propriul exemplu de urmat spre a oferi României un parlament curat, format din oameni care nu urmăresc accederea într-o funcţie de senator sau deputat pentru a beneficia de imunitatea parlamentară atât de necesară punerii la adăpost de justiţie."

 

Senatorul ALDE considera ca "prin campania sa anti-justiţie, în care a folosit în mod fals ca pretext drepturile fundamentale ale cetăţenilor, domnul Tăriceanu nu va putea aduce ALDE decât exclusiv voturile celor certaţi cu legea. În fapt, imaginea de azi a ALDE reprezintă desăvârşirea operei preşedintelui Tăriceanu – un partid al penalilor, grupare privită cu reticenţă de opinia publică, aflată la periferia scenei politice şi care are ca unică platformă – program pentru România lupta împotriva justiţiei şi statului de drept."

 

Nistor critica faptul ca membrii ALDE care vor decide excluderea sa din partid au dosare penale si prezinta o lista cu acestia:

 

"- Călin Popescu Tăriceanu (copreşedinte ALDE, preşedinte al Senatului României) - trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, audiat de DNA ca martor într-un dosar de corupţie.


- Cătălin Harnagea (copreşedinte ALDE Sector 3, copreşedinte ALDE Vâlcea) – cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft.


- Varujan Vosganian (senator ALDE) – scăpat de colegii din Senat de urmărirea penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare.


- Daniel Chiţoiu (deputat, fost Secretar General ALDE) – scutit prin votul parlamentarilor de urmărirea penală în dosarul „ASF.


- Ovidiu Silaghi (deputat ALDE) – urmărit penal în 5 dosare.


- Eugen Durbacă (senator, vicepreşedinte ALDE, preşedinte ALDE Galaţi) – cercetat de procurori într-un dosar vizând săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.


- Dorinel Ursărescu (deputat ALDE) – condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii şi cercetat de DNA într-un nou dosar.


- Adrian Ştef (preşedinte CJ Satu Mare, preşedinte ALDE Satu Mare) – acuzat de ANI de conflict de interese penal.


- Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor) - acuzată de ANI de conflict de interese administrativ.


- Cristian David (fost ministru al Internelor, responsabil cu organizarea evenimentelor în cadrul ALDE) - trimis în judecată pentru că ar fi primit mită 500.000 de euro.


- Dian Popescu (senator ALDE) – condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.


- Christian Gigi Chiru (senator ALDE) - condamnat în primă instanță la șase luni închisoare cu suspendare pentru mită electorală în alegerile locale din 2012 şi urmărit penal în alt dosar, pentru luare de mită (1,5 milioane de euro) şi spălare de bani.


- Mircea Moloţ (preşedintele ALDE Hunedoara, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara) - urmărit penal pentru trafic de influenţă, luare de mită, folosirea influenţei, instigare la spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.


- Ion Ariton (senator ALDE, preşedintele ALDE Sibiu, fost ministru al economiei) - cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute”, cercetat în 2002 pentru neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.


- Aristotel Căncescu (preşedinte ALDE Braşov, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov) - trimis în judecată pentru de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, trafic de influență și instigare la tentativă de abuz în serviciu.


- Octavian Marius Popa (deputat ALDE, vicepreşedinte al Biroului Politic Central al ALDE) - „coleg de dosar” cu preşedintele Tăriceanu, audiat ca martor în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator, Bogdan Olteanu.


- Scarlat Iriza (deputat ALDE) - personaj controversat, pe care presa îl descrie ca fiind plin de bani şi de dosare penale întocmite în urma implicării în mai multe privatizări frauduloase.


- Andrei Voloşevici (senator ALDE, fost primar al Ploieştiului) - trimis în judecată pentru abuz în serviciu și două fapte de trafic de influență.


- Tudor Pendiuc (fost primar al Piteştiului, anunţat ca şi candidat ALDE la Senat) – trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


- Mihăiţă Calimente (deputat ALDE, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE) - acuzat de ANI de conflict de interese.


- Ioan Lazăr (preşedinte ALDE Alba) – cercetat penal pentru implicare în activităţi de trafic de persoane în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”.


- Ionică Anuţoiu (lider ALDE Braşov, vicepreşedinte naţional ALDE) – condamnat în 2007 pentru lovituri cauzatoare de moarte, cercetat, în prezent, pentru fraude bancare.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22