Pe aceeași temă
Astfel, fostul premier Victor Ponta si fost sef al partidului a ajuns la pace cu actualul lider Liviu Dragnea dupa ce o buna perioada a jucat cu abilitate cartea trecerii la PRU (condus de un fost acolit al sau din perioada in care conducea organizatia de tineret), pace consfintita prin trecerea sa ca deschizator de lista la Gorj. Pozitia astfel acordata ii va asigura intrarea in Parlament.
„S-a discutat, nu mai era nevoie să stăm cu mâinile pe sus”, a explicat lpreședintele PSD, Liviu Dragnea la momentul anuntarii candidaturii lui Ponta.
Ponta a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit pentru complicitate la spălare de bani intr-un dosar la DNA alaturi de prietenul sau, Sebastian Ghita, aflat si el acum in partidul lui Diaconu, PRU. Problemele de etica pe care le punea candidatura lui Ponta au fost trecute cu vederea, Codul de etica prevazand expres ca membrii de partid aflati sub control judiciar sunt exceptati de la sustinerea partidului pentru ocuparea vreunei demnitati publice.
In acelasi registru de dispensa, Dragnea a tratat si propria sa candidatura, desi el este chiar condamnat – cu suspendare, e drept – in dosarul Referendumului din 2012.
„Dacă organizaţia din Teleorman mă propune, mă gândesc serios să mă aprob”, a spus la momentul respectiv Liviu Dragnea, citat de Romania libera.
Toate restrictiile impuse de Codul de etica sunt astfel eludate, partidul necomitand pana acum vreun act de delimitare sau de sanctiune impotriva propriilor penali. Dispensa pare a fi la ordinea zilei.
Urmand exemplul liderilor sai, nu e de mirare că niciun alt penal sau cu probleme penale al partidului nu a fost oprit din drumul spre viitorul Legislativ. Dimpotriva. Semnalul a fost dat, astfel, chiar de conducerea – de ieri şi de azi – a partidului. Si atunci cand nu e semnal este chiar sustinere fatisa.
Exemplul penal al liderilor a devenit unul demn de urmat
Recent si candidatura lui Vlad Cosma a fost validată la Prahova, desi acesta are pe rol doua dosare penale.
Vor urma cei care au fost scapati de DNA cu sprijinul Parlamentului.
Cel mai reprezentativ este cazul lui Titus Corlatean – la Dambovita, pentru Senat – care a fost scapat de colegii senatori de acuzatia de abuz in serviciu, comisa in perioada ministeriatului sau la Externe in dosarul votului din diaspora, pentru prezidentialele din 2014.
Pe listele pentru Parlament li se va face loc si baronilor locali ai PSD care au nevoie de sfanta imunitate
Este cazul lui Adrian Ţuțuianu, președintele CJ Dâmboviţa, care va fi deschizator de lista la Dambovita, pentru Senat. Ţuţuianu este anchetat pentru trafic de influenţă și abuz în serviciu.
Fostul președinte al CJ Olt, Paul Stănescu (PSD), un apropiat al lui Dragnea, va candida pentru Senat, deși este acuzat de finanțarea ilegală a echipei de fotbal F.C.Olt Slatina. Vrea să devină parlamentar și Ion Călinoiu, fostul președinte al CJ Gorj, trimis în judecată. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, va fi prima pe listele PSD Dolj, dar susține că nu va părăsi administrația locală, ci vrea doar să crească scorul PSD. Este acuzată de corupție și de spălare de bani. Finul baronului PSD Adrian Duicu, Valentin Popescu, va candida la Mehedinți, deși este implicat într-un dosar de evaziune fiscală.
ALDE vine serios din urma, la concurenta cu PSD
Si Calin Popescu Tăriceanu, presedintele ALDE si actual sef al Senatului, aspira la obtinerea unui nou mandat. El este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Un loc eligibil ar urma să îi revină lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, urmărit pentru trafic de influență.
La Sibiu, Tăriceanu s-a deplasat personal pentru a-l instala în fruntea filialei județene pe Ion Ariton, fost ministru al Economiei, trimis în judecată în dosarul „Gala Bute“, informeaza Romania libera.
Printre nou-veniții se numără Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Și Varujan Vosganian se pregătește pentru al șaptelea mandat de parlamentar. Acuzat de DIICOT că a favorizat InterAgro ca ministru al Economiei, el a scăpat pentru că Senatul a respins urmărirea penală.
La Brașov, Tăriceanu a intervenit personal pentru a-i oferi șefia filialei ALDE și un loc eligibil lui Aristotel Căncescu, trimis în judecată de DNA. titreaza sursa citata.
Cea mai recentă achiziție este fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, refuzat de PSD după ce a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Tăriceanu este tot mai contestat în propriul partid
Co-președintele executiv al ALDE Vasile Nistor, un vechi liberal, i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să plece de la conducerea Senatului și a partidului, întrucât este urmărit penal, scrie cotidianul Romania libera.
Vasile Nistor îi reproşează lui Călin Popescu Tăriceanu, în plus, într-o scrisoare deschisă, că actualul preşedinte al Senatului a înlocuit liderii judeţeni ai ALDE ce provin din fostul PC cu persoane cu probleme penale şi a atras Camera Parlamentului pe care o conduce în lupta sa împotriva justiţiei.
„Un inculpat, oricine ar fi acesta, nu poate să decidă direcţia unei Camere a Parlamentului, atunci când Legislativul trebuie să aleagă între a lupta împotriva corupţilor sau a face scut în jurul lor (…). Pentru că a transformat dictonul absurd al locotenentului său, Daniel Barbu, «anticorupţia ucide», în noul slogan neoficial al Parlamentului, domnul Călin Popescu Tăriceanu trebuie să demisioneze din cea de-a doua funcţie în stat“, spune Nistor, citat de Romania libera.
Nistor mai ceruse demisia lui Tăriceanu si din postul de preşedinte al Senatului şi convocarea unui Congres extraordinar al ALDE care să introducă criterii de integritate pentru candidaţii la alegerile parlamentare din decembrie. Demersul său a fost susţinut de către deputaţii Vasile Cătălin Drăguşanu şi de Aurelian Ionescu. Drăgușanu a fost deja exclus din ALDE. El avertizase si ca partidul este singura formatiune de pe scena politica fara un cod de etica. Deputatul Aurelian Ionescu a fost exclus din ALDE pe 5 octombrie.