Lituania darama ultimele statui sovietice din Vilnius, la 25 de ani de la proclamarea independenței

P.c. | 20.07.2015

Pe aceeași temă

In Vilnius, capitala Lituaniei, a inceput astazi daramarea ultimelor statui monumentale din epoca sovietică, o reprezentare a patru perechi de soldați, studenți, muncitori și agricultori. Lituania și-a proclamat independența de fosta URSS acum 25 de ani, in ultimul timp existand numeroase tensiuni cu Rusia provocate de situatia din Ucraina, relatează Reuters, conform Agerpres.

 

'Statuile reprezintă o minciună. Portretizarea eroică a poporului sovietic, totul este o minciună. Statuile sunt o batjocură la adresa oamenilor reali care au trebuit să trăiască în perioada sovietică', a declarat pentru Reuters primarul orasului Vilnius, Remigijus Simasius, înainte ca primul monument, înfățișând doi soldați, să fie coborât de pe soclu într-o cușcă de metal.

 

Autoritățile susțin însă că statuile vor fi îndepărtate în primul rând din motive de sănătate publică și de siguranță, nu din rațiuni politice, începându-se cu monumentul dedicat soldaților pentru că era cel mai degradat.'Nu intenționez să arunc cu bani publici pentru a le renova și a le aduce înapoi', a explicat Simasius.

 

CITITI SI: Federatia Rusa. Demers parlamentar pentru verificarea legalitatii recunoasterii independentei statelor baltice

 

Cele patru perechi de statui — ridicate în 1952, la scurt timp după ce forțele sovietice au anihilat rezistența armata lituaniană împotriva anexării țării — au rămas pe loc, pe un pod din centrul orașului. Localnicii spun că păstrarea lor a fost, parțial, un semn de respect față de artiștii lituanieni care le-au sculptat.

 

Majoritatea celorlalte monumente sovietice au fost mutate într-un parc tematic, dar primarul Simasius a declarat că nu a decis deocamdată care va fi în continuare soarta statuilor de pe pod.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22