LIVE Alegeri ISTORICE in Republica Moldova: EST SAU VEST, O MIZA URIASA

Fara Autor | 30.11.2014

Pe aceeași temă

Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati, duminica, la urne, cu prilejul alegerilor parlamentare. Ei vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obtine un mandat de patru ani.

Un scrutin istoric, spun analistii, care se desfasoara la mai putin de jumatate de an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, timp in care Rusia a aplicat mai multe sanctiuni Chisinaului, iar in Ucraina conflictul armat continua.

In competitia electorala s-au inscris 20 de partide si coalitii politice, dar si patru candidati independenti, reprezentand atat dreapta, cat si stanga politica, cu atitudine atat pro-europeana, cat si pro-rusa.

Distribuirea mandatelor se face in sistem proportional, pe liste, toate raioanele tarii constituind o singura circumscriptie electorala, in care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid si de 2% pentru candidatii independenti.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianta are nevoie sa obtina 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea presedintelui tarii, 61 de mandate (60%+1).

 

 

UPDATE: Rezultatele preliminare alegeri Republica Moldova, la prelucrarea a 80% din procesele verbale: PSRM - 21.75%, PLDM - 19.03 %, PCRM - 18.06 %, PD - 16.00%, PL - 9.02%, PCR - 5.05%.

Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, „până dimineaţă datele vor fi prelucrate în total. La ora 11.00 vor fi prezentate rezultate mai concrete“.

UPDATE: Rezultate oficiale dupa numararea a 70% din procesele-verbale

Potrivit Publika.md, la numaratoare a 70% din procesele – verbale, fara diaspora, PLDM al lui Vlad Filat trecuse pe locul, dupa socialistii lui Igor Dodon.

Situatia era urmatoarea:

PSRM (Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon) - 21,71%

PLDM (Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat) - 18,85

PCRM (Partidul Comunist condus de Vladimir Voronin) - 18,31%

PDM (Partidul Democrat condus de Marian Lupu) - 16,24% din voturi

PL (Partidul Liberal al lui Marian Ghimpu) - 8,67%

PCR (Partidul Comunist Reformator) - 5,21% (nu poate intra in Parlament cu mai putin de 6%)

Partidul Socialistilor, aflat pe primul loc, este cel mai antioccidental partid din Republica Moldova.

 

UPDATE: Proeuropenii au castigat categoric in Romania

 

Rezultatele finale in Romania arata ca PLDM a castigat cu 40%, PL il urmeaza cu 33%, PD a obtinut 5%, PNL si Oleg Brega au obtinut cate 2 procente, in timp ce PCRM, PLR si Miscarea Antimafie au obtinut cate 1%, potrivit deschide.md.

Socialistii nu se regasesc in lista prezentata de sursa citata.

In Romania au votat peste 10.000 de persoane, mai putine decat in 2010, cand numarul alegatorilor prezenti la urne a fost de peste 11.000.

 

UPDATE: Date neoficiale pe diaspora (fara SUA si Canada), prezentate de site+ul deschide.md: au fost inregistrate in total 71.389 de voturi. Cele mai multe s-au inregistrat in Italia - 27.572 de voturi, Romania - 10.452 de voturi si Rusia - 9.521 de voturi.

 

UPDATE: Dupa numararea a 60% din procesele verbale: PSRM - 21,85%, PCRM - 18,67%, PLDM - 18,63%, PD - 16,24%, PL - 8,40% si PCR ramane in continuare sub pragul electoral cu 5,35%.

 

UPDATEVlad Filat, liderul PLDM, se arata increzator ca totul va fi bine odata ce vom avea rezultatele finale si apele se vor linisti, scrie deschide.md"Totul va fi bine! Vom discuta cand vom avea rezultatele finale. Un lucru vreau sa spun: Prin umilinta nu vom reusi niciodata sa ne construim tara. Cu demnitate si curaj vom reusi acest lucru".

 

UPDATE: Rezultate partiale dupa numararea a 50% din voturi

PSRM - 22,29%, PCRM - 19,18%, PLDM - 18%, PDM - 16,59, PL - 7,52%, PCR - 5,62%, Blocul Uniunea Vamala - 3,79%, potrivit site-ului deschide.md.

 

UPDATE: Cozmin Gusa a declarat la Realitatea TV ca ar putea avea loc o inversare de trend, potrivit numaratorii paralele a partidelor, ceea ce face posibila o victorie la limita a proeuropenilor. Aceasta inversare a balantei s-ar putea produce pe la numararea a 70% din voturi.

 

UPDATE: Vladimir Voronin, liderul PCRM, a declarat ca "nu se aliaza nici mort" cu liderul socialist Igor Dodon.


Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a anuntat ca nu vor contesta rezultatul alegerilor, insa a cerut transparenta la numararea voturilor, informeaza Realitatea Tv.

Continua numararea, iar Mihai Razvan Ungureanu este convins ca scorul prorusilor va scadea pe masura ce intra la numaraoare sectiile din diaspora occidentala. 

"Ceea ce stiu eu este ca in sectiile din Romania au castigat pro-europenii. Un pic de rabdare, sunt convins ca la finalul acestui proces electoral, indiferent cine se va gasi in fata cu un procent, sau doua, sau 3, se va gasi intelepciunea pentru o formula pro-europeana", a spus Mihai Razvan Ungureanu, la Realitatea Tv si citat de ziare.com.

 

UPDATE: Rezultate partiale dupa numararea a 34,78% din voturi

Dupa numararea a 34,78% din numarul total de voturi, comunistii au scazut sub 20%, anunta deschide.md.

PSRM isi pastreaza conducerea cu 23,03%

 PCRM - 19,61%

 PLDM - 17,43%

 PDM - 16,36%

 PL - 6,47%

 PCR - 5,96%

 Uniunea Vamala - 4,2%

 

UPDATE: Primele REZULTATE PARTIALE

Dupa numararea voturilor exprimate la 19% din sectii, rezultatele arata ca tabara prorusa a obtinut cele mai multe voturi, PSRM (socialistii lui Igor Dodon) si PCRM (partidul comunist al fostului presedinte Vladimir Voronin) insumand peste 44%. Liberalii lui Mihai Ghimpu risca sa nu intre in  Parlament.

Socialistii lui Dodon sunt considerati cei mai prorusi si antieuropeni.

Ei sunt urmati de proeuropenii de la PD, partid condus de Marian Lupu (cu 16,8%) si PLDM (al lui Vlad Filat), care au obtinut 16,75% din voturi. 

Va prezentam rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala (CEC) si prezentate de site-ul deschide.md:

PCRM - 21,49%
PLDM - 16,75%
PL - 4,84 %
PD - 16,8%
PCR - 6,71%
PSRM - 22,72%
Blocul Uniunea Vamală - 4,55%
PLR - 1,25%
Oleg Brega - 0,45%

 

UPDATE: Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Renita, a declarat pentru Mediafax ca la cele 11 sectii din Romania au votat peste 10.000 de cetateni moldoveni, nefiind necesara prelungirea programului de vot la nicio sectie.


"La cele 11 sectii de pe teritoriul Romaniei au votat 10.456 de cetateni moldoveni, in timp ce la cele doua sectii din Bucuresti, de la ambasada si de la sectia consulara, si-au exprimat votul 4.098", a declarat, ambasadorul Iurie Renita, dupa inchiderea urnelor.

Prezenta la vot este sub cea din 2010, cand in Romania au votat in jur de 11.000 de cetateni.

 

UPDATEDeclaratii ale liderilor de la Chisinau, dupa inchiderea sectiilor de votare

Igor Dodon, liderul socialistilor: “În alegeri am intrat cu mai multe încălcări. Este vorba în primul rând de mai puține buletine de vor la Moscova în condițiile în care rata de participare a fost mult mai mare de circa 15000. Mâine vom depune mai multe contestări. Și țin să precizez că liderii de la guvernare vor avea surprize când vor afla rezultatele Partidului Socialiștilor”.

Presedintele PL, Mihai Ghimpu s-a declarat dezamagit de participare: ”M-am așteptat la mai mult, dar ăștia suntem noi”.

Partidul pe care-l conduce este pregatit de negocieri: “Vom face coaliție cu cei care au decis cetățenii, dar anume cu acei care au promovat valorile și spiritul european. Alegerile au avut loc cât de cât în mod democratic, fără prea multe încălcări.”

Marian Lupu, presedinte PD: "Moldovenii au făcut o alegere conștientă, au ales viitorul pentru că de aceasta depinde cum va arata noua guvernare. Vreau să mulțumesc moldovenilor care au contribuit pentru pacea din Republica Moldova. În al doilea rând vreau să mulțumesc în mod special cetățenilor din RM care au sprijinit PD. Eu privesc cu optimism și știu foarte bine că acesta va fi unul pe potriva PD”.

 

UPDATE: S-au inchis sectiile de votare, dar nu exista exit poll-uri. Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, a declarat pentru europalibera.org: “Nu am comandat exit poll-uri pentru că nu am reușit să convingem donatorii (organizații internaționale) să le finanțeze. Argumentul lor a fost, anul acesta, următorul: noi am pornit exit poll-urile în 2005 – 2010. Acum, este rândul presei, televiziunilor să le continue. De ce nu o fac? Pentru că sunt sărace. Puteau totuși să coopereze, dacă ar fi fost interesați patronii de presă. Îmi pare rău că nu există un exit poll pentru că suntem lipsiți de informații exacte despre cine și cum votează”.

 

UPDATE: Si premierul Iurie Leanca face apel la alegatori, sa iasa la vot: "Europa are nevoie de voturile noastre, așa cum noi avem nevoie de suportul Europei. Să nu lăsăm viitorul în mâinile celor care vor să ne întoarcă în trecut. În aceste ultime clipe, să ne mobilizăm la maxim și să salvăm viitorul european al copiilor noștri."

 

UPDATE: In fata ambasadei Republicii Moldova din Moscova, cateva sute de alegatori scandeaza neintrerupt "Rusia, Rusia" si asteapta sa voteze.

Sute de moldoveni scandau duminică seara "lăsaţi-ne să votăm!", cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21.00, relatează agenţia rusă Tass, în pagina electronică, preluata de Mediafax.

"A fost luată decizia de a nu prelungi programul secţiei de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate", a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patraşcu, citat de Mediafax

Potrivit Tass, în faţa ambasadei se află în continuare sute de persoane care doresc să voteze. Cetăţenii moldoveni scandează "Lăsaţi-ne să votăm!" şi "Suntem pentru Rusia!".

Forţele de ordine ruse încearcă să disperseze mulţimea.

Totodată, potrivit RIA Novosti, programul de votare în oraşul Ramenskoe, din suburbia Moscovei, a fost prelungit.

"Am luat decizia de a prelungi programul de votare în Ramenskoe, secţia de la ambasadă a fost închisă", a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

UPDATE: Prezentele cele mai mari, pe regiuni, se inregistreaza in nordul si centrul tarii, in raioanele care in 201 au votat majoritar prorusi, potrivit unei analize realizate de Unimedia.

 

UPDATE: Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a postat pe Facebook un apel la tineri, rugandu-i sa iasa la vot. “Nu exista turul doi".


"Dragi tineri, libertatea nu se cerseste, libertatea se cucereste. De ce stati acasa, de ce nu mergeti la vot? Cine doriti sa va construiasca viitorul? Cei care sunt impotriva noastra? Cei care lupta impotriva neamului nostru? Cei care vor sa ne duca in Siberia asa cum au fost dusi parintii si buneii nostri?

Nu! Acesta nu este viitorul! Iesiti la vot! Votati pentru Europa, pentru parintii vostri, pentru copii vostri, de voi depinde soarta voastra".

 

UPDATE: Pana la ora 18.30 s-au prezentat la vot 51,2% din persoanele de pe listele permanente, potrivit Comisiei Electorale Centrale.


In diaspora, pana la ora 18:00 au votat 45.764 de alegatori, cele mai mari prezente fiind inregistrate in Italia, Rusia si Romania, informeaza deschide.md.

 

UPDATE: In Romania au votat, pana la ora 18.00, aproximativ 9.000 de persoane, potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita.

Cei mai multi alegatori s-au prezentat la sediul Ambasadei, Bucuresti. "E o cifra impresionata - peste 2.300 de persoane. Sper sa ajungem la limita unei sectii de votare, la cele 3.000 de buletine de vot. La consulat, putin mai mica prezenta - peste 1.000", a declarat acesta, citat de Realitatea TV.

 

UPDATE: Sectia romana de la Vocea Rusiei si-a concediat angajatii  de la Moscova si colaboratorii din Romania, scrie flux24.ro

 Din luna decembrie , ei nu mai au contracte cu postul de radio rusesc pentru strainatate. Kremlinul pregateste un alt proiect media pentru strainatate.

 

UPDATE: Presa internationala comenteaza alegerile din Republica Moldova si miza lor uriasa. "Vor alege UE sau pe Putin?", se intreaba BBC.

 

 

"Moldova alege intre Vest si Est", comenteaza si jurnalistii de la Euronews.

 

“Razboi sau pace” titreaza VoxEurope.eu

 

"Moldova, camp de lupta intre Rusia si UE. Oricare ar fi rezultatul, lucrurile nu se vor incheia astazi, de luni incepe un nou capitol dificil", comenteaza Wall Street Journal, in timp ce pentru postul rus de televiziune Pervii Kanal scrutinul de astazi este un "referendum privind vectorul extern", informeaza Unimedia.

 

Al Jazeera vorbeste si ea despre “alegerile cruciale” din Moldova.

 

UPDATE: Sociologii estimeaza ca participarea va ajunge aproape de 60%, dar nimeni nu risca sa anticipeze rezultatele principalelor formatiuni.

 

Totul depinde, explica analistii, de cum vor vota numerosii nehotarati si simpatizantii "Patria". Nu se stie daca cei din urma vor respecta sau nu indemnul liderului Renato Usatii, care le cerea alegatorilor sai sa stampileze aceasta formatiune, desi ea a fost exclusa din cursa electorala.

 

Pe buletinul de vot, in dreptul partidului "Patria" este inscriptionat "RETRAS", iar alegatorii au fost informati ca toate voturile acordate acestei formatiuni vor fi invalidate. Potrivit sondajelor de pana saptamana trecuta, spune AP, 13% din alegatori declarau ca vor vota "Patria".

 

UPDATE: Autoritățile de la Chișinău au încercat  a doua oară să ajungă cu urna mobilă la penitenciarele din Bender (in Transnistria), dar și de această dată au fost opriti la punctul de control Varnița, relateaza deschide.md.

 

UPDATE:  Nereguli la vot

Asociatia Promo Lex, care are observatori la alegeri, a prezentat mai multe neregulile inregistrate la alegerile din Republica Moldova, printre care intreruperea curentului electric, nefunctionarea unor calculatoare, spargerea unor urne de vot sau epuizarea listelor suplimentare, relateaza deschide.md.


In cele 700 de sectii monitorizate de Promo Lex, în 1,6% dintre ele au fost depistate incercari de cumparare a votului diferite cadouri. 

 

De asemenea, au fost inregistrate sapte cazuri de transport organizat la sectiile de vot. precum si cateva situatii in care alegatorii au constatat ca votase altcineva in locul lor. Reamintim ca in Republica Moldova se foloseste, incepand cu aceste alegeri, o aplicatie care identifica instantaneu daca o persoana a votat sau nu, ceea ce face imposibila fraudarea prin vot multiplu. 

 

 

UPDATE: S-a depasit pragul de participare, de o treime din electorat, necesar validarii scrutinului.

 

Rata de participare de până acum este suficientă pentru validarea alegerilor parlamentare – pana la ora 15.30 au votat 39.21% din alegatorii de pe liste, adica 1.098.927 persoane, transmite Unimedia, citand Comisia Electorala Centrala (CEC).

 

Legislatia prevede ca pentru validarea alegerilor, rata de participare trebuie să fie de cel puţin o treime din alegatorii inscrisi pe listele electorale.

 

În municipiul Chișinău prezența la vot este de 39,35% (243.734 de alegători au votat), rată mai mare decât prezența medie pe țară.  În mun. Bălţi au votat  37.415 de alegători sau  35,47 %, iar în UTA Găgăuzia – 45.201 de alegători sau 34,78 %, scrie Unimedia.

 

UPDATE: Renato Usatii a votat la Moscova, unde a fost primit in urale de moldovenii aflati la rand in fata sectiei.

 

Foto: deschide.md

El a postat pe net filmarea momentului in care a stampilat “Patria”, partidul pe care-l conduce si care a fost scos din cursa (joi, 27 noiembrie), intrucat a fost finantat de Moscova.

Pe buletinul de vot, in dreptul partidului "Patria" este inscriptionat "RETRAS", iar alegatorii au fost informati ca toate voturile acordate acestei formatiuni vor fi invalidate. Potrivit sondajelor de pana saptamana trecuta, spune AP, 13% din alegatori declarau ca vor vota "Patria".

Partidul este acuzat ca a primit ilegal, din Rusia, o finantare de jumatate de milion de euro.

Usatii a parasit Moldova in noaptea de joi spre vineri, pentru a evita arestarea.

 

UPDATE: Aproximativ 1.000 de studenti moldoveni din Craiova, unde nu exista sectie de votare, au venit cu trenul in Capitala si vor vota la ambasada.

Pentru a incuraja participarea la vot, in Romania, duminica aceasta, cetatenii moldoveni pot circula gratuit cu mijloacele de transport colectiv.

 

UPDATE: Presedintele biroului electoral din Rusia a declarat ca va fi prelungit programul de votare, pentru a vota toti cei care stau la coada: "La sectia de vot din Moscova sunt prezenti foarte multi moldoveni, dar vom face fata lucrurilor. Totul se desfasoara conform legislatiei. In functie de numarul de alegatori, vom lucra si peste program", a declarat Anatol Patrascu, citat de publika.md.

Foto: Alex Sirbu, Facebook

 

UPDATE: Cele mai mari cozi din diaspora se inregistreaza in Federatia Rusa, unde exista doar cinci sectii, pentru o comunitate foarte mare de cetateni moldoveni, marea majoritate prorusi. Se scandeaza "Rusia, Rusia".

La ambasada din Moscova, singura din capitala Rusiei, sunt prezente, in vecinatatea cozii formate din mii de persoane, trupe de scutieri. 

Foto: Alex Sirbu, Facebook

 

UPDATE: Până la ora 12:30 au votat 20.98% sau 587.000 alegători, cei mai multi in Chisinau – 110.000 persoane (17.7%). In 2010, pana la ora 13.00 votasera - 23% din alegatori.

Agora.md spune ca este vorba, totusi, de putin mai multe persoane deja prezente la urne, comparativ cu 2010, si explica diferenta dintre procente prin ora de raportare (12.30, acum, si 13.00, in urma cu 4 ani), dar si prin cresterea numarului de alegatori de pe listele permanente: 2,64 imilioane in 2010 si 2,8 milioane, in 2014.

 

UPDATEPremierul Iurie Leanca a declarat, după ce a votat: “Republica Moldova fara Europa nu poate fi. A fost un vot cu emotii, cu o miza foarte mare. Sper ca maine dimineata vom vedea ca nu am ratat aceasta sansa si vom simti o responabilitate mai mare pe umerii nostri”.

 

UPDATE: Liderul socialistilor, Igor Dodon, a votat si el, convins ca alegerilor vor fi castigate de prorusi: “Va fi un rezultat neplacut pentru proeuropeni. Sa iesim cu totii la vot, sa nu ne fie teama, sa votam pentru un viitor pe langa o Rusie puternica. 1.000 de moldoveni stau la rand la Moscova. Sunt foarte optimist in privinta rezultatelor. Ei au incercat sa ne scoata din cursa, sa ne majoreze pragul electoral, asa-numitii prieteni ai nostri. Sa isi cumpere valeriana maine dimineata,, vor vedea rezultatele socialistilor, va fi o surprizs pentru toti. O supriza neplacuta pentru euro-unionistii de la guvernare”, a spus Dodon, citat de unimedia.info.

UPDATE: Potrivit ambasadorului Iurie Renita, in Romania votasera aproape 3.000 de persoane:  "Cifra la ora 12:00 a participantilor la vot este de aproape 3.000 de alegatori. Constat o calitate indubitabila a moldovenilor: de a se misca incet, dar cand se misca, se misca bine. Trendul e ascendent, sper ca la sfarsitul zilei sa avem o cifra cat mai impresionanta", a declarat ambasadorul, precizand ca cea mai mare prezenta s-a inregistrat la Ambasada, de aproape 1.000 de persoane, si la sectia consulara.

La Bucuresti a votat si cantaretul Pavel Stratan.

 

UPDATE: Vladimir Voronin, fost presedinte al Republicii Moldova (intre 2001 si 2009) si lider al PCRM a asteptat o ora inainte de a vota, intrucat si-a uitat acasa actele de identitate. El a declarat pentru site-ul guvernamental rus Sputniknews: "Bineinteles, suntem in favoarea unor relatii mai stranse cu Rusia. Peste 80% din exporturile noastre merg in Rusia. Rusia a fost dintotdeauna principalul nostru partener strategic, inca din timpul lui Stefan al III-lea (numele dat in istoriografia sovietica voievodului Stefan cel Mare - n.red) ", relateaza Adevarul.

 

UPDATE: Sistemul SIAS, in care sunt introduse datele celor care voteaza, s-a stricat la putin timp dupa deschiderea sectiilor. 3.200 de computere au fost reconectate la retea, insa 800 sunt in continuare imposibil de folosit. In locul acestora, alegatorii sunt inregistratie pe harie si vor fi introdusi ulterior in sistem.

Sistemul contine o aplicatie ce sesizeaza imediat daca un alegator a votat deja, astfel incat face imposibila frauda prin vot multiplu.

 

UPDATE: Moldovenii din diaspora s-au mobilizat la vot si au postat pe Facebook imagini de la sectiile din Torino, Praga sau Dublin unde si-au exprimat optiunea electorala, informeaza deschide.md.

 

UPDATE: Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat dupa vot: "Alegerile de astazi sunt decisive pentru Republica Moldova, iar importanta acestora este greu de estimat, pentru ca alegem viitorul tarii noastre. Avem asa de multe presiuni si atat de multi rauvoitori, incat necesita o mobilizare a tuturor cetatenilor de buna credinta, care prin votul lor sa decida viitorul nostru si al copiilor nostri. Am facut tot ce-a fost, omeneste, posibil si sunt sigur ca cetatenii Republicii Moldova vor decide ca tara noastra sa aiba un viitor european, cu o tara libera, cu o guvernare democratica si cu un trai prosper".

UPDATE: Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca: "Sper ca toata lumea va merge la votare sa stim ce avem de facut maine. Imi doresc ca Republica Moldova sa-si continue parcursul european pana la capat. Cel putin noi ne dorim sa ducem acest obiectiv pana la aderarea deplina a Republicii Moldova la UE. Ne dorim o guvernare mai corecta, de calitate in interesul omului simplu fara coruptie, fara privatizari frauduloase, in asa fel incat omul de rand sa simta ca traieste in Republica Moldova sa aiba loc de munca, casa, masa, salariu si toate cele necesare", a declarat el, conform deschide.md.

UPDATE: La Iasi sunt asteptati sa voteze circa 4.000 de cetateni moldoveni, de doua ori mai multi decat in 2010, in conditiile in care in ultimii ani foarte multi au obtinut si cetatenia romana, informeaza Digi 24.

UPDATE: Pana la ora 9:00 circa 100 de persoane votasera deja la Ambasada R.Moldova din Bucuresti, printre care un grup de militari care va participa, in premiera, la parada de Ziua Nationala a Romaniei, informeaza Digi24.

UPDATE: Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a votat. "M-am gandit la Dumnezeu, sa ne lumineze pe toti. N-o sa vorbesc pentru cine am votat pentru ca nu permite legea, dar am votat pentru binele poporului nostru", a declarat el.

UPDATE: Mii de oameni stau la coada la unica sectie de votare deschisa la Moscova, informeaza deschie.md.

UPDATE 9:00 Prezenţa în prima oră de vot (de la 7:00 la 8:00) a fost de 43.000 de alegători - aproximativ 2%, conform datelor Comisiei Electorale. Printre cei care au votat la prima oră se numără şi preşedintele Nicolae Timofti.

 

Context

Alegerile vin într-un context foarte tensionat, după mai multe arestări şi anchete din partea autorităţilor moldovene privind planuri de organizare a unui Maidan sângeros după alegeri. Rezultatul scrutinului va fi dat mai ales de numărul mare de indecişi şi de cetăţenii moldoveni din afara graniţelor.

Partidele din coalitia guvernamentala promoveaza o politica pro-europeana, in timp ce Partidul Socialist (condus de Igor Dodon) si Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin), de Opozitie, sustin stoparea cursului pro-european si aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. (Sursa)

Un sondaj publicat cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiuni. Potrivit sondajului realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, PLDM (liberal-democrati): 17,2%, PDM (democrati): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care intre timp a fost exclus din lista electorala), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3%, arata HotNews.ro.

Printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, Partidul Patria, condus de Renato Usatii, a fost eliminat din cursa electorala, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv ca formatiunea politica a primit bani din strainatate, incalcand astfel legea electorala.
 

 

Miza alegerilor

 Importanta alegerilor e uriasa nu doar pentru Republica Moldova insasi, ci si pentru Romania, care a investit enorm in incurajarea si securizarea parcursului european al Chisinaului. O stopare a acestei tendinte pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a UE.

Pe de alta parte, instabilitatea nu este exclusa nici in cazul in care pro-europenii castiga alegerile: "partida" rusa din Republica Moldova, alimentata serios cu fonduri, poate incerca oricand o destabilizare fie in Transnistria, fie in Gagauzia, fie chiar in Chisinau - prin mitinguri de amploare.

Rusia, la randul sau, poate determina o criza in interiorul Moldovei. Are suficiente instrumente la indemana:
- radicalizarea regimului din Transnistria
- interzicerea dreptului la munca in Rusia pentru cetatenii moldoveni, ceea ce ar trimite inapoi in Republica Moldova in jur de o suta de mii de oameni ramasi fara locuri de munca
- un atac asupra sistemului bancar moldovenesc, pe care il controleaza in buna masura

 

Lista sectiilor de votare din Romania

Cetatenii moldoveni care duminica se afla in Romania pot sa voteze la oricare dintre sectiile de votare organizate aici. Lista sectiilor de votare din Romania, cu adresele complete:

1. Bucuresti - Sediul Ambasadei Republicii Moldova in Romania:
Adresa: Aleea Alexandru nr. 40, sector 1
tel.: (+ 4 021) 230 04 74
fax: (+ 4 021) 230 77 90

2. Bucuresti - Sectia consulara:
Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1,
tel.: (+ 4 021) 410 98 27
fax: (+ 4 021) 410 98 26

3. Iasi (sediul consulatului general):
Str. Aleea Grigore Ghica Voda, nr. 60A, zona Copou,
tel.: (+4023) 222 03 15
tel./fax: (+4023) 222 03 16

4. Iasi: Scoala Gh. Asachi, Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, 64

5. Galati: Universitatea "Dunarea de Jos", str. Domneasca nr. 47

6. Timisoara: Colegiul National de Arta Ion Vidu, str. Cluj nr. 12

7. Brasov: Casa de Cultura a Studentilor, str. Memorandumului nr. 39

8. Cluj-Napoca: Casa de Cultura a Studentilor, Piata Lucian Blaga nr. 1-3

9. Constanta: Universitatea "Ovidius", B-dul Mamaia nr. 124

10. Bacau: Universitatea Vasile Alecsandri, Calea Marasesti 158

11. Suceava: Universitatea Stefan cel Mare Suceava, str. Universitatii 13

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22