LIVE. GREXIT. ESEC in negocieri. Atena are termen pana vineri pentru a veni cu propuneri. Summit extins, duminica. Juncker: Situatia afecteaza si Romania

M. B. | 07.07.2015

Pe aceeași temă

Pana vineri are timp Atena sa vina cu un nou plan de propuneri pentru contracararea crizei economice in care se gaseste. Desi toata lumea astepta o solutionare rapida, marti sau cel tarziu miercuri, se pare ca discutiile la Bruxelles se vor intinde pe o perioada mai lunga.

Si vor include toti cei 28 de membri ai Uniunii Europene, in conditiile in care situatia afecteaza nu doar Eurogrupul.


Problema pe care o analizam priveste toate cele 28 de state membre, situatia afecteaza Bulgaria, Romania si alte state” si ar fi incorect ca aceste tari sa fie excluse de la masa discutiilor, a spus seful Comisiei Europene Juncker, in noaptea de marti spre miercuri, citat de Digi24.

Seful Executivului comunitar ia in calcul iesirea Greciei din zona euro si o spune explicit.

Sunt contra Grexitului, dar nu il pot preveni daca guvernul grec nu face ce asteptam sa faca si anume sa respecte deminitatea poporului grec”, a spus Jean-Claude Juncker, aratand ca Uniunea este pregatita pentru un asemenea scenariu.

El a tinut sa critice acuzele de “terorism” aduse de fostul ministrul grec de Finante Varoufakis.

Nu-mi plac aceste cuvinte! Cine sunt ei si cine cred ei ca sunt eu?”, a continuat seful CE.

Si presedintele Consiliului European a tinut sa explice necesitatea unui summit cu toate statele membre programat pentru duminica.

Trebuie sa discutam despre consecintele la intregul nivel al Uniunii Europene, nu doar la cel al zonei euro. Pentru noi este foarte important sa aflam opiniilor lor (ale tututor statelor comunitare n.r.), de exemplu, despre un posibil ajutor umanitar pentru Grecia daca e necesar”, a spus si Donald Tusk, vorbind despre “cel mai critic moment din istoria noastra”.

 

Urmareste Live! pregatirile pentru Summit, in timp ce liderii europeni continua sa ajunga la la Bruxelles.

 

UPDATE: In timp ce liderii europeni discuta la aceasta ora situatia din Grecia, intr-un summit extraordinar la Bruxelles, presedintele Consiliului European vrea ca o decizie in privinta crizei elene sa fie luata in aceasta seara. Discutiile au in vedere posibilitatea acordarii unui nou acord de bailout pentru Atena, iar situatia nu pare sa sufere amanare.

Astfel, potrivit unor surse europene citate de cotidianul britanic The Guardian, Tusk – care prezideaza summitul din aceasta seara – a cerut o decizie rapida in acest sens.

Totusi, atmosfera din capitala Uniunii Europene este marcata de frustrarile liderilor comunitari, in conditiile in care delegatia greaca nu a venit cu propuneri privind noi masuri de salvare economica, desi toata lumea astepta acest lucru.

Totul pare sa tina de pozitia pe care premierul grec Alexis Tsipras o va prezenta in aceasta seara.

 

UPDATE: Liderii europeni s-au asezat la masa discutiilor, cu putin timp in urma, pe tema crizei din Grecia.

(Foto: Donald Tusk/Twitter)

 

UPDATE: Intalnirea de astazi a Eurogrupului s-a incheiat fara o concluzie clara. Cel putin asa arata declaratia sefului grupului ministrilor de Finante din tarile membre ale zonei euro. “La acest moment nu sunt propuneri din partea Greciei”, transmite Jeroen Dijsselbloem.

"Uram bun venit noului nostru coleg grec (noul ministrul de Finante Euclid Tsakalotos – n.r.) si am ascultat prezentarea situatiei dupa votul NU de la referendum. La acest moment nu sunt noi propuneri din partea Greciei si primul pas va fi trimiterea de catre Atena a unor noi propuneri catre Eurogrup; o noua cerere prin Mecanismul European de Stabilitate si, imediat ce o vom primi - speram sa se intample maine dimineata -, vom avea o noua discutie in Eurogrup pe aceasta tema.

(Foto: The Guardian)

Voi cere institutiilor sa analizeze situatia financiara a Greciei, sustenabilitatea finantelor si datoriei, iar ulterior vom vedea daca putem demara noi negocieri. Totul trebuie facut in interval de cateva zile. Avem putin timp la dispozitie, dupa cum stiti. Va multumesc", se arata in declaratia sefului Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, prezentata de The Guardian.

 

UPDATE: Potrivit Guardian, care citeaza Guvernul de la Atena, premierul Alexis Tsipras se afla in acest moment intr-o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si seful CE Juncker.

 

UPDATE: Grecii nu au venit cu propuneri scrise astazi, in ciuda urgentei situatiei in care se afla economia elena. Anuntul a fost facut de seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. El a punctat ca Atena va transmite maine propunerile.

Oficialul european a spus ca ministrii de Finante din eurozona vor avea o discutie miercuri pentru a analiza cererea Greciei privind asistenta financiara prin Mecanismul European de Stabilitate.

De altfel, si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a subliniat faptul ca o solutionare a crizei grecesti depinde de premierul Alexis Tsipras.

 

UPDATE: Europenii au dat dovada de o mare naivitate cand au acceptat Grecia in zona euro, crede vicecancelarul german si ministrul Economiei Sigmar Gabriel. Citeste in continuare.
 

UPDATE: Potrivit unui anunt facut de presedintele Parlamentului European, pe Twitter, premierul grec Alexis Tsipras se va adresa Legislativului comunitar miercuri dimineata.

 

UPDATE: Grecia nu pare sa fi venit pregatita la discutiile de astazi, de la Bruxelles. Dupa votul majoritar la referendum impotriva masurilor de austeritate propuse de creditorii internationali, oficialii greci nu au venit astazi cu noi propuneri privind datoria tarii, transmit agentiile internationale de stiri, citand oficiali europeni. Asta in ciuda faptului ca Eurogrupul a cerut in mod expres noi propuneri din partea Atenei.

(Noul ministrul grec de Finante, Tsakalotos, la Bruxelles pentru intalnirea Eurogrup/Foto: Guardian)

 

UPDATE: Pierre Gramegna, Luxembourg,a spus că respectă rezultatul referendumului, dar acum e nevoie de noi propuneri.

 

Vrem să înțelegem cum (guvernul grec) van rezolva contradicția asta: vor să rămână în zona euro dar, pe de altă parte, spun că propunerile noastre nu sunt acceptabile.

Referitor la reducerea datoriei: Trebuie să analizăm toate opțiunile, trebuie discutat totul.

 

Rimantas Sadzuis, Lituania, crede că trebuie mai multă claritate, după referendum:

Grexit nu este o opțiune pentru noi. Zona euro trebuie să se extindă, nu să se contracte.

Dar Grecia trebuie să aplice reforme.

În politică există loc mereu pentru compromis.

 

Luis de Guindos, Spania:

Suntem în ultimele secunde ale acestei crize. Băncile sunt închise, nu se pot deschide, Nu mai este timp.

Nu cred că Grexitul este ceea ce vrea toată lumea.

Întrebat despre reducerea datoriei: Nu asta este urgența. Trebuie să decidem dacă condițiile pot fi implementate.

Cel mai important lucru este dacă regulile pot fi respectate. Orice program  are condiții.

 

UPDATE: Ministrul Finlandei, Alexander Stubb, a spus că nu este pentru o relaxare a datoriei grecilor. Cele ttrei probleme în discuție, azi, în opinia sa:

 

1. Nevoile pe termen scurt ale Greciei. Banii sunt aproape de a se termina, cel târziu pe 20 iulie.

2. Rolul Greciei în zona euro după referendum.

3. Trebuie să adâncim cooperarea în interiorul euro.

Sunt un etern optimist, dar nu cred că vom avea un rezultat azi. Este vorba despre a asculta și înțelege ce va face guvernul elen după referendum.

 

Ministrul Germaniei, Wolgang Schauble, unul dintre cei mai urâți germani în Grecia, s-a declarat foarte curios să vadă propunerea Atenei:

Guvernul s-a luptat împotriva unui program și a avut un mare succes, a câștigat o mare majoritate pentru asta.

Dar, fără un program, nu există posibilitatea ajutării Greciei în cadrul zonei euro.

Toți cei care cunosc tratatele europene știu că o reducere a datoriei este interzisă de un bailout.

 

UPDATE: Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE: Grexitul nu poate fi exclus

Dacă nu este reconstruită încrederea, dacă nu există un plan de reforme credibil, (Grexit) nu poate fi exclus.  

 

 

UPDATE: Ministrul Slovaciei, Peter Kazimir, este sceptic că va fi găsită azi o soluție.

Referendumul nu schimbă realitatea din Grecia.

Reducerea datoriei nu se discută.

 

Ministrul de Finanțe al Belgiei, Johan Van Overtveldt:

Economia Greciei este în cădere

Nu avem mult timp.

Totul depinde de propunerile Greciei.

 

UPDATE: Comisarul european Pierre Moscovici a declarat la sosire că nu se va discuta despre reducerea datoriei. Guvernul elen trebuie să vină cu propuneri concrete și să spună încotro vor să meargă.

 

A existat o mare neîncredere, va trebui reconstruită încrederea între cele două părți, a mai spus Moscovici, încheind: Să vedem care sunt intențiile guvernului grec.

 

UPDATE: Președintele Parlamentului, Martin Schulz, care a criticat dur Guvernul Greciei, săptămâna trecută, se declară și el total împotriva Grexitului.

 

"Sunt în favoarea rămânerii Greciei în zona euro", a spus Schulz într-o conferință de presă la Strasbourg.

 

"Cei care vor ca zona euro să se destrame se înșală. Opinia mea este că Grexit-ul nu poate fi scopul nostru", a spus el, citat de Agerpres.

 

"Nu am cerut niciodată demisia domnului Tsipras sau a guvernului grec", a declarat președintele PE, răspunzând unei întrebări, negând astfel zvonurile din weekend.

 

UPDATE: A ajuns la reuniune președintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Întrebat dacă plecarea ministrului Yanis Varoufakis va ajuta discuțiile de azi, el a explicat că nu e vorba de persoane. Va fi însă dificil pentru găsirea unei soluții, deoarece setul anterior al creditorilor a fost respins la referendum. Totul depinde însă de oferta Greciei.

 

El a dat asigurări că se va face totul pentru a întări zona euro și a o păstra unită.  Nu va fi un rezultat care să afecteze credibilitatea noastră.  

 

UPDATE: Sigmar Gabriel, liderul SPD, recunoaște că primirea Greciei în zona euro a fost o greșeală. Privită retrospectiv, decizia de a accepta Grecia în zona euro a fost foarte naivă, a declarat vicecancelarul german într-un interviu acordat Stern.

Mai rău, a dăugat el, este că toți am asistat pentru mult prea mult timp cum țara se scufundă tot mai adânc și mai adânc în criză.

 

Sigmar Gabriel a mai spus că se poate discuta chiar o reducere a datoriei, dar numai dacă elenii vor arăta că doresc să implementeze reformele. El se declară încrezător că, la final, vor găsi o soluție.

 

UPDATE: Italia este pentru o soluție definitivă

Premierul italian Matteo Renzi crede că reuniunea de marți a Eurogrupului și summitul din aceeași zi al zonei euro ar trebuie “să indice o cale definitivă pentru rezolvarea”  crizei grecești, accentuată după referendumul de duminică.

 

“Știm bine că Grecia este în afara parametrilor, însă nu din vina germanilor răi, ci din cauza guvernanților greci care s-au succedat la Atena în ultimii 15-20 de ani”, a declarat ministrul de externe italian, Paolo Gentiloni, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, citat de Agerpres.

 

În opinia sa, decizia nu trebuie luată contabilicește, ci trebuie ținut cont că în afara rațiunilor sentimentale, există și argumentele geopolitice.

“Faptul că Grecia rămâne un stat membru al UE și al NATO nu poate fi un element secundar în analiza noastră. Spun acest lucru fără a dori să justific alegerile făcute sau pe cele nefăcute de Atena în ultimele luni”, a subliniat ministrul italian pentru Corriere della Sera.

 

UPDATE: Franța este pentru o soluție politică

"Nu ne putem permite riscul unei ieșiri a Greciei din zona euro", a spus premierul Franței, marți. "Din motive economice (...), dar în special din motive politice".

 

"Acest acord este necesar, în primul rând pentru Grecia, deoarece, dar și pentru coeziunea și coerența zonei euro și, prin urmare, ale Europei", a spus șeful guvernului francez, citat de RTL și preluat de Agerpres.

 

"Nu ne jucăm cu istoria, nu ne jucăm cu o țară ca Grecia", a declarat Valls.

 

"Europa este în joc", a subliniat el, îndemnând guvernul grec "să facă tot posibilul pentru a găsi un acord".

 

UPDATE: "Îmi doresc să evit un Grexit, sunt împotriva unui Grexit", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, marți, în Parlamentul European. "

 

Există unii în Uniunea Europeană care, deschis sau fără să o spună, își doresc ca Grecia să iasă din zona euro. Răspunsurile cele mai simple sunt deseori cele mai proaste", a spus Junker, citat de Agerpres.

 

Cu câteva ore înainte de a se decide dacă Grecia va părăsi sau nu zona euro, Kathimerini scrie că doar două state din zona euro sunt împotriva despărțirii de aceasta.

 

Nu se știe care sunt acestea, dar se bănuiește că e vorba despre Franța și Italia. Celelalte 16 sunt pentru părăsirea euro de către Grecia și azi vor fi evaluate costurile ce vor fi suportate de blocul unic.

 

Președintele Francois Hollande, unul dintre cei mai importanți susținători ai rămânerii Greciei în euro, a declarat luni, după întâlnirea cu Angela Merkel, că Ușa este deschisă negocierilor, dar nu a mai rămas mult timp pentru ele și situația este stringentă atât pentru Grecia, cât și pentru Europa.

 

Cancelarul Germaniei a avertizat că  Atena trebuie să vină cu propuneri serioase la summitul de azi. Votul de duminică al grecilor este respectat, dar democrația cere ca și celelalte 18 națiuni din zona euro să fie respectate.

 

Azi, la Bruxelles urmează să se desfășoare summitul de urgență privind soarta Greciei, la care Atena este așteptată cu o ofertă serioasă, după cum atrăgea atenția luni Angela Merkel.

 

Situația este tot mai defavorabilă Greciei, care lipsită de lichidități a fost nevoită să extindă pentru doup zile (deocamdată) controlul de capital, cu limita zilnică de retragere la ATM-uri rămasă la 60 de euro.

 

BCE a menținut programul ELA, dar a refuzat suplimentarea cu trei miliarde și a impus condiții mai dure de accesare.

 

Programul unei zile încărcate:

La ora 13.00 începe ședința Eurogroup

La ora 17.00 vor sosi liderii din zona euro, iar la 18.00 începe cina de lucru

 

Peste 61% din alegătorii greci au votat NU la referendumul de duminică, respingând măsurile de austeritate cerut de creditorii internaționali, cu riscul unei ieșiri din zona euro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22