LIVE Iohannis: In privinta comportamentului fiscal Guvernul a luat-o pe aratura

Iulia Mincu | 02.11.2017

Intr-o conferinta de presa, presedintele Iohannis a criticat in termeni extrem de duri masurile fiscale ale guvernului PSD-ALDE. " Nu e vorba de o revolutie fiscala ci de o bulversare fiscala. Am rugat guvernul sa termine cu aceasta topaiala fiscal- bugetara". Seful statului a spus ca faimoasa marire salariala se reduce la 3 lei pentru salariile medii.

Pe aceeași temă

 



LIVE TEXT principalele declaratii ale sefului statului: ( Surse: privesc.eu, HotNews, ziare.com)

- Acum cateva luni, cand am investiti acest guvern, am avut o solicitare simpla: i-am rugat sa termine cu aceasta topiala fiscal-bugetara. Dar nu s-a intamplat chiar asa 

-Va prezint cateva cifre si evaluari despre situatia economica in care ne aflam noi.

- Romania traverseaza o perioada de crestere economica. In sine, e o veste foarte buna. Cresterea economica-record in UE. Dar aceasta crestere are din pacate vulnerabilitati care trebuie cunoscute. 

-Prima: se bazeaza pe consum, preponderent pe consum si astfel de crestere in general nu e vazuta ca una sustenabila, de durata. Lipseste o parte esentiala pentru o crestere sanatoasa: lipsesc investitiile. Lipsa investitiilor e un semnal foarte ingrijorator. Si nu vorbesc doar de cele in privat, unde au scazut semnidficativ fata de anul trecut. 

- Investitiile straine au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si mai ingrijorator au scazut nepermis de mult investitiile publice. Ele au scazut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si nici anul trecut nu au fost chiar grozave. 

- A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, culmea avem mai putini bani la buget. 

- Un exemplu graitor: se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB. In acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%. 

- 25% va spun ca e extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti. 

- In fine, avem un adevarat paradox: crestere record a PIB-ului si tot crestere-record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor. E un comportament contrapoductiv 

- In privinta cadrului fiscal bugetar. Exista multiple preocupari, avertismente, discutii in spatiul public si actiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeana, atentie, nu cum cineva a spus la viteza ca cineva din Reprezentanta - Comisia Europeana a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar excesiv. Adica am cam luat-o pe aratura 

- Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate 

-Aceasta predictibilitate e vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea e vitala, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si permit cresterea bunastarii populatiei 

- Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra in discutia guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru ca acest pachet nu e clamata revolutie fiscala, ci se va transforma intr-o bulversare fiscala 

- Se propune mutarea contributiilor si o scadere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiza arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve 

- De exemplu, coalitia PSD-ALDE spune ca transfera contributiile la angajat, dar vine cu acea noua taxa de solidaritate de 2,25% care ramane la angajator. Pai ori transferam, ori nu? Deci in realitate transferam partial. Dar pentru oameni ce iese de aici? 

- Problema care apare: mare bulversare mare, dar in buzunar ce ramane? Ei culmea, nimic! 

- Nimic nu se schimba in buzunarul romanului. 

-Am facut unc alcul folosind datele comunicate public. Am facut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3329 lei pe economie. Castiga net 2335 de lei acum. Aplicam masurile propuse de PSD-ALDE si implementate cu mult entuziasm se pare de guvern. Facem un calcul si plecam de la premisa ca angajatrul e de buna credinta. 

- La un total cost de 4086 de lei acum si care ramane tot atat, salariatul castiga in plus fix 3 lei. 

- Deci marea revolutie fiscala facuta de PSD - ALDE aduce unui om inca 3 lei in plus. Este caraghios.

 

De ce este nevoie de aceasta mega topaiala fiscal bugetara. Exista ingrijorari in mediul economic ca in realitate vor fi salarii intregi unde salariile vor scadea in urma acestor masuri si atunci putem sa ne intrebam cui foloseste aceasta topaiala fiscala. Romanilor sigur nu.

-Solicit coalitiei aflate la Guvernare sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care nu ajuta pe nimeni. Recomand prudenta fiindca nu imi doresc o politica de azi pe maine. Romania are nevoie de o politica nu care rezolva problemele astazi si maine sa apara probleme mai grave. Sa judece la rece sa nu bage Romania intr-o aventura economica cu final trist.

 



 

Intrebari

 



Intrebare: O alta ingrijorare e la legile justitiei. Coalitia PSD ALDE vrea procedura de urgenta. Atributiile presedintelui sunt pastrate, cum vedeti propunerile? 

KI: S-a reusit cu rezultate negative remarcabile a reusit ca se poate si mai netransparent si mai neclar decat pana acum. Niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata pe legiferare. Pachet de legi asumat de ministru, toate avizele negative. Nu se lasa ministrul, se duce in Parlament fara drept de initiativa, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din coalitie le prezinta ca si cand le-ar fi facut acasa. Asa nu se legifereaza. 

La continut: cu siguranta unele prevederi sunt bune, oportune si necesare (puneri de acord cu decizii CCR). Insa de la a corecta legislatia pana la o cioparti, ce se intampla acum, e cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem. 



Intrebare: Aveti ingrijorari legate de redefinirea abuzului in serviciu?

KI: Aud tot felul de teorii. Nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei. Ma gandesc la prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru abuzul in serviciu. Un demnitar poate face abuz in dauna intereslor publice si asa ceva e greu de cuantificat. Buna credinta e greu de gasit in toata dezbaterea pe care o avem. 



Intrebare: O alta masura e scaderea contributiilor la pilonul 2. Care e pozitia dvs? 

KI: N-as vrea sa intru in detalii. Dar exact in seara cand am investit acest guvern aparuse un scandal public pentru ca noul ministru nu a gasit lucru mai bun de facut decat sa anunte desfiintarea pilonului 2. Nu cred ca asa vom asigura pensii mai bune. 



Intrebare: Tariceanu a declarat ca Parlamentul si Guvernul nu-si pot exercita puterea si a facut o paralela cu Rusia. Exista forte subterane? 

KI: In Romania nu exista nici forte oculte si nici subterane si cu certitudine nu exista stat paralel. Am mai urmarit declaratiile domnului mentionat de dvs. De la o vreme incoace nu mai urmaresc afirmatiile acestui domn fiindca au devenit tot mai ciudate. Cateodata se creeaza impresia ca e putin obsedat, ori persoane obsedate nu fac bine politicii. Au aparut de cand procurorii l-au deferit justitiei pe acest domn. 



Intrebare: Acest avertisment trimis azi l-ati trimis si personal premierului sau ministrului de finante? 

A: Da, am avut discutii pe aceste teme. In urma acestor discutii fiecare a ramas cu pararea lui. 
 

 

Intrebare despre legile justitiei: Credeti ca va avea efecte asupra Romaniei, ridicarea MCV? 

KI: Obiectivul meu principal e pastrarea independentei si eficientei justitiei. Ca sa pastram aceste lucruri, se poate discuta despre modificari ale legislatiei. In faza de acum, cand nu mai stim cine ce a propus, nu as face asemenea evaluari. Sper ca din dezbaterea parlamentara sa iasa legi care sa faca bine justitiei. 



Intrebare: Ati venit cu un calcul in care ati aratat o marire foarte mica de salariu. Guvernul a spus ca ar putea aduce contributii mai mari la pensii.

KI: Aceste masuri si calcule sunt carpeli.



Intrebare: Veti merge in sedinta de guvern in care se discuta modificarea Codului Fiscal? 

KI: A: Ma simt obligat sa-mi spun parerea cand lucrurile nu merg bine. Pe de alta parte, presedintele nu are atributii in economie, deci nu voi merge in sedinta de guvern. 



Intrebare: Aveti anumite cereri punctuale privind proiectele din Justitie? 

KI: Tocmai acum mi-am expus aceste obiective si nu cred ca trebuie sa le repet. Voi fi foarte activ in acest proces legislativ si voi face uz de toate prerogativele prezidentiale. 

Cred ca Inspectia Judiciara (pot sa-mi exprim o oponie a persoanei mele) trebuie sa ramana la CSM. In Constitutie scrie sec: CSM e garantul independentei justititiei. Principiul e unul ancorat in Constitutie: CSM reprezinta justitia, nu Parlamentul. Parlamentul legifereaza. Sistemul judiciar aplica legea. Aceste lucruri nu pot si nu trebuie amestecate. 

 


Intrebare: Avem o situatie la Inspectia Judiciara, 3 vs 3 membri. Aveti incredere in Ministrul Justitiei ca va face ceea ce trebuie? 

KI: Pur institutional v-ati astepta sa spun ca am toata increderea. Dar experienta ultimelor luni nu-mi permite sa spun asa ceva.



Intrebare: Daca nu mergeti maine la sedinta de guvern, daca ei nu va vor de asculta, mediul de afaceri va cere o mediere, nu veti accepta acest lucru? 

KI: A: Aceste chestiuni, dupa stiinta mea, se rezolva in cadru tripartit: guvern, patronate, sindicate, si discuta pana gasesc solutii. Se pare ca e nevoie de mai multa rabdare. De asta am facut apel public, sa-si revina



Intrebare: Ati spus ca ati discutat cu premierul. L-ati sunat sau v-a sunat el sa va informeze?

KI: Cred ca pentru opinia publica e important sa stie ca am discutat. Cum concret nu cred ca e relevant.

 

Intrebare: Credeti ca dupa tot ce s-a intamplat recent - iata si dosarul lui vasile Blaga- exista dovezi ca cineva nu ar mai trebui sa raman in functie? 

KI: Eu am incredere in justitia romaneasca. Justitia trebuie sa fie independenta de politic si este independenta si-si face treaba.



Intrebare: Care au fost argumentele premierului? Toata lumea spune ca nu intelege aceste masuri. 

KI: Ar fi incorect sa fac eu afirmatii despre aceasta discutie. Nu aveti decat sa-l intrebati pe premier sau ministrul de finante, cel cu pilonul, cel cu solidaritatea.



Intrebare:  Sindicatele au avetizat cu greva generala. Din analiza dvs, reiese ca nu sunt bani pentru legea salarizarii?

KI: Miscarile sindicale sunt lesne de inteles. Si ei se intreaba de ce sunt facute aceste modificari si se tem, apar miscari sindicale. Guvernul sau exponentii coalitiei - nu e clar cine ia decizii acolo - sa raspunda.



Intrebare: Vasile Blaga a fost achitat in prima instanta, al doilea lider PNL in aceeasi situatie. Au aparut voci din partid care va reproseaza afirmatia cu privire la prezumtia de nevinovatie, ca nu functioneaza in politica?



KI: Daca ma intrebati asa, repet ce am spus: Prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana. Dar este o prezumtie care se foloseste in justitie, nu in politica. Despartim justitia de politic. In politica nu exista asa ceva. In politica exista integritate. Prezumtia de nevinovatie e in alt capitol. Un politician acuzat de coruptie, delapidare, minciuna sau favorizarea infractorului nu are ce cauta in fruntea statului pana nu isi rezolva problema. Daca revine, cinste lui.

 

Intrebare despre raspunderea magistratilor

KI: E prevazuta in legislatie, discutia e artificiala. Nu au decat specialistii, dar cu preponderenta cei din sistem, sa analizeze si sa vina cu propuneri de imbunatatire daca e cazul.


Intrebare: Faceti o propunere pentru sefia SIE?

KI: Da, am de gand.



Intrebare: Aveti un orizont de timp?

KI: Nu



Intrebare: Ati spus ca veti fi foarte activ in procesul legislativ privind legile justitiei. Referendumul ramane o optiune, in ce conditii?

KI: Am spus mai inainte: sunt dispus sa folosesc absolut toate parghiile si prerogativele prezidentiale pentru a pastra independenta justitiei. Tot ce e legal si constitutional va fi folosit. Nu o sa va dau detalii.



Intrebare: Referitor la discutia cu premierul. Cand a anuntat remanierea, ati spus ca aveti incredere ca premierul e de incredere. Dupa aceasta discutie, va mentineti opinia?

KI: In continuare cred ca isi doreste o echipa performanta.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22