Pe aceeași temă
Sâmbătă, în cea de a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc va merge la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde va oficia Sfânta Liturghie la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice. La eveniment sunt așteptați peste 300.000 de pelerini, mulți dintre ei din Ungaria, inclusiv președintele Ader Janos. Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, cea mai mare de acest fel din lume şi cu o vechime de peste 500 ani, va fi scoasă din biserica franciscană şi va fi dusă la altarul de unde Papa va oficia Sfânta Liturghie. De la ora 17.00, Papa se va afla la Iași.
Vremea a determinat mofificări ale programului, Papa Francisc aterizând sâmbătă dimineață pe aeroportul din Tîrgu-Mureș din cauza condițiilor meteo existente la Bacău, locul inițial unde avionul Alitalia ar fi trebuit să aterizeze.
Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava şi Neamţ şi cod galben în alte 26 de judeţe, inclusiv în Harghita. Papa Francisc va ajunge sâmbătă după-amiază și la Iași.
Programul celei de a doua zile a vizitei Papei Francisc:
9:30 - Papa Francisc pleacă de la București cu avionul spre Târgu Mureș, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. De acolo, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu Ciuc, unde este programat să ajungă la ora 11.15.
11:30 - Papa va celebra Sfânta Liturghie, la Șumuleu Ciuc.
17.00 - Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași.
17:25 - Papa face o vizită la Catedrala Romano-Catolică din Iași.
17:45 - Papa se va întâlni, la Palatul Culturii, cu tinerii și familiile și va susține un nou discurs. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la București.
În centrul pelerinajului se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care i-a ajutat pe secui să îşi păstreze credinţa catolică în 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană.
Credincioşii au venit până la Miercurea Ciuc cu trenul, cu maşina sau cu autocarul, după care parcurg pe jos drumul până la altarul în aer liber situat în şaua muntelui Şumuleu, în pofida vremii nefavorabile. Unii dintre pelerini au mers pe jos distanţe impresionante şi spun că nu au simţit oboseală, ci doar bucuria de a fi alături de fraţii şi surorile în credinţă la acest eveniment istoric. Purtând pelerine de ploaie şi umbrele, oamenii înaintează încet pe drumurile de acces care duc spre altarul în aer liber, rostesc rugăciuni şi interpretează cântece bisericeşti, transmite Agerpres.
Pe dealul Şumuleu, pelerinii trec de controalele de securitate şi merg în sectoarele unde au fost repartizaţi.
Pentru delimitarea sectoarelor securizate s-au folosit aproximativ 8 kilometri de garduri de protecţie, la faţa locului aflându-se forţe de ordine, dar şi echipe de ajutor medical din 26 de judeţe ale ţării.