LIVE TEXT. Eurogrupul nu a ajuns la o concluzie clara in privinta acordului cu Grecia. Decizia va fi luata de liderii din zona euro. Summitul de urgenta UE19 a inceput

M. B. | 11.07.2015

Pe aceeași temă

 

 

Premierul Alexis Tsipras a reușit să obțină în noaptea de vineri spre sâmbătă votul parlamentului de la Atena pentru nou pachet de austeritate, cu 251 de voturi din 300. Un scor confortabil, umbrit de situația din propria coaliție. Doar 145 din cei 162 de parlamentari ai coaliției au votat pentru (opt s-au abținut, doi au fost împotrivă și șapte au absentat) , ceea ce ridică întrebarea dacă Tsipras mai controlează majoritatea și dacă va putea implementa măsurile dure asumate în fața Troicii (UE - BCE- FMI).

Au urmat 48 de ore ce s-au derulat rapid, fără niciosoluție, încă: Eurogrupul nu a ajuns la nicio conluzie, după două întâlniri prelungite (sămbătă, timp de opt ore, și duminică dimineața), a predat evaluării și a variantelor către liderii eurozonei, summitul de urgență al tuturor șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană a fost anulat.

 

Reuniunea liderilor din zona euro este în plină desfășurare.

 

UPDATE 00.30: S-a luat a doua pauză. Pe surse a apărut informația că Tsipras ar putea forma un guvern de uniune națională sau tehnocrați (s-a putea ca de luni să nu mai aibă majoritate parlamentară), iar în toamnă să aibă loc alegeri anticipate.

 

UPDATE: Discuțiile au fost foarte dure și agresive, la un moment dat ministrul Schauble spunându-i lui Mario Draghi: "Nu sunt tâmpit", scrie BBC, citând o sursă.

 

UPDATE: În Piața Syntagma, sute de persoane, majoritatea tineri, protestează față de măsurile austeritate și așteaptă rezultatul negocierilor de la Bruxelles.

 

 

UPDATE 22.30În Piața Syntagma, sute de persoane, majoritatea tineri, protestează față de măsurile austeritate și așteaptă rezultatul negocierilor de la Bruxelles.

 

UPDATELa Atena, Syriza este în șoc după aflarea ultimelor informații privind stadiul negocierilor și ofertele făcute lui Alexis Tsipras, scrie Helena Smith, corespondent Guardian. Partidul este puternic scindat.

 

Temerea este că va urma o criză politică gravă, indiferent de rezultatul negocierilor.

 

Opinia unor comentatori este că există riscul unor puternice mișcări de masă dacă sunt acceptate condițiile dure ale creditorilor, în contextul votului de 61% împotriva unor noi măsuri de austeritate înregistrat la referendumul d epe 5 iulie.

 

UPDATE: Pe BBC online, o poză cu apusul din Atena și întrebarea: În ce țară se vor trezi luni dimineață grecii?

 

 

UPDATE: Cele două variante rămase în discuție sunt ambele dezastruoase pentru Grecia: 1. ieșire temporară din zona euro și restructurarea datoriilor, sau 2. Acord condișionat de -  reformă dură, cu legi adoptate săptămâna care vine și implementate imediat (TVA de 23% în toate insulele, restaurante etc, reforma pensiilor etc.) privatizări, și, atenție, instituirea unui fond special cu active totalizând 50 de miliarde de euro ce vor fi privatizate, ca garanție pentru respectarea acordului, plus supravegherea de către Comisia Europeană a adminsitrației elene.

 

Desigur, ieșirea din zona euro aduce imediat colapsul băncilor elene, scrie Guardian.

Între timp, război psihologic total - știri pe surse, trimise de la oficiali din echipele negociatoare, pentru influențarea presei.

 

UPDATE: Situația, la ora actuală, scrie The Guardian, se prezintă astfel: patru state optează pentru menținerea Greciei în zona euro cu orice preț (Franța, Italia, Luxemburg, Spania ), cinci state care vor evitarea Grexitului, dacă se poate (Cipru, Portugalia, Slovenia, Irlanda, Estonia), și nouă care sunt deschise idee de ieșire temporară din spațiul monedei unice (Germania, Letonia, Lituania, Slovacia, Olanda, Belgia, Austria, Malta, Finlanda).

 

UPDATE 20.30:  S-a luat pauză, dar are loc o discuție crucială între Alexis Tsipras, Donald Tusk, Angela Merkel și Francois Hollande.

 

 

UPDATE: Pozițiile conturate în jurul Franței (pentru reducerea datoriei și păstrarea Greciei în zona euro) și Geramniei (fără retsructurarea datoriei și alte concesii, chiar cu riscul unui Grexit - cu varianta unei ieșiri temporare) par a fi ireconciliabile. 10 sau 11 state, în frunte cu Gemrania înclină pentru Grexit

 

UPDATE: Printre concluziile Eurogrup figurează și propunerea Germaniei, cea cu o perioadă de Grexit, în caz că nu se ajunge la un acord, scrie The Guardian, variantă care permite restructurarea datoriei, cu reducerea ei.

 

 

Același document al Eurogrupului arată că datoria  de care are nevoie Grecia este mult mai mare decât cea vehiculată oe surse până acum - 86 miliarde euro.

 

UPDATE: S-a încheiat ședința Eurogrup, fără o decizie, ci doar cu o listă de noi condiții pe care Grecia să trebuie să le accepte.

 

Decizia, scrie The Guardian, a fost pasată liderilor din zona euro care încep în curând summitul de urgență. 

 

 

UDATE: Mesaj (pe twitter) din univer,s pentru greci. Căpitanul Scott Kelly, de pe Stația Spațială Internațională postează pe twitter o imagine a Atenei și le urează grecilor toate cele bune:

 

 

UPDATE: Între timp, în Grecia, cozile la bancomate devin tot mai lungi

 

 

UPDATE: Presa vrea responsabilitate din partea principalilor doi actori

 

Avgi, ziar apropiat Syriza, cere o remaniere a guvernului Tsipras. Asta ar putea crește încrederea creditorilor.

 

În Germania, Der Spiegel o somează pe Angela Merkel să prevină Grexitul. Este cel mai important moment de când Merkel este cancelar, întrucât este vorba chiar despre viitorul Uniunii Europene.

 

UPDATE: Ed Conway, de la Sky News scrie că anularea summitului UE28 nu un semn pozitiv, era necesară pentru că liderii din zona euro vor avea nevoie de mai mult timp, azi, pentru a discuta problema Greciei. 

 

UPDATE: BBC: Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, avertizează: Dacă Germania merge pe Grexit, va declanșa un conflict puternic cu Franța, ceea ce va fi catastrofal pentru Europa.

 

UPDATELucrurile nu arată deloc mai bine decât sâmbătă noaptea, când ședința a fost suspendată.

 

Joseph Muscat, ministrul de finanțe al Maltei, scrie pe Twitter: Avem nevoie de o soluție, dar nu cu orice preț. Problema cheie este încrederea în Grecia. Malta este împotriva unei reduceri a datoriei, dar pentru flexibilizarea condițiilor.

 

UPDATE: Reuniunea a început.

 

UPDATE: Participanții la Eurogrup se pregătesc să înceapă ședința. Pozele sunt sugestive pentru schimbarea de abordare. Dacă ieri, înaintea reuniunii, discuțiile de dinaintea așezării la masa negocierilor se purtau în grupuri portivit poziției lor fața de acordul cu Grecia (vezi mai jos fotografia în care Alexander Stubb apare cu o expresie îngrijorată alături de Jerosn Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, care și el se îndoiește de posibilitatea unui nou bailout, sau cea cu francezii și ministrul italian), situația este alta duminică.

 

Miniștrii de finanțe ai Franței și Germaniei, Sapin și Schauble (cele două extreme ale modului în care este privită problema Greciei):

 

 

Ministrul elen de finanțe, Euclid Tsakalotos, și cel al Finlandei, Alexander Stubb (care a primit mandat clar din partea guvernului său să respingă orice nou acord):

 

 

UPDATE: Stubb a declarat la sosire că nimeni nu blochează un acord, iar poziția Finlandei este doar aceea că propunerea Greciei nu este suficientă, în acest satdiu.

Avem nevoie de angajamente clare, condiționalități clare, și o dovadă clară că acestea vor fi implementate. Cred că suntem foarte departe de asta.

 

Premierul finlandez, citat de presa din această țară și preluat de toate agențiile internaționale, a declarat că nu doar True Finns sunt pentru un NU unei noi înțelegeri, ci întregul guvern.

 

UPDATE: Sosirea la reuniunea Eurogrup

 

 

Vladis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat la sosire că discuțiile sunt complicate, dar o înțelegere este încă departe. Nu crede că există șanse pentru un mandat dat azi de Comisia Europene în vederea începerii formale a negocierii unui al treilea bailout.

Ședința Eurogrup va pregăti și oferi informațiile necesare rueniunii liderilor din zona euro, care va începe peste câteva ore.

 

Ministrul Luxemburgului: Situația economică a Greciei se înrăutățește cu fiecare zi.

 

Pierre Moscovici, comisarul european pe Economie și Finanțe:

Grecia poate obține un al treilea ajutor și rămâne în zona euro, dar trebuie să accepte reforme mai adânci și să le implementeze.

Soluția ar fi, în opinia sa, ca Atena să se angajeze că van implementa reformele și să le voteze acum.

 

Peter Kazimir, Slovacia: nu este posibil să se ajungă al o înțelegere azi.

 

 

Stubb: Pe o scală de la 1 la 10, stadiul actual al negocierilor este pe la nivelul 3 sau 4.

 

Carlo Padoan, minsitrul Italiei: Principalul obstacol al negocierilor îl reprezintă lipsa încrederii. Guvernul Greciei trebuie să reconstruiască această încredere.

 

 

UPDATE 12.07.2015, 11.45Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat duminică anularea summitului european (UE28) extraordinar privind Grecia prevăzut a avea loc în cursul serii.

 

Reniunea de urgență a liderilor celor 19 state din zona euro, la care ar urma să se discute un eventual nou plan de salvare pentru Atena, va avea loc la ora programată, 16.00 (14.00 GMT), anunță AFP.

 

"Summitul european este anulat, summitul zonei euro va începe la ora 16.00 (14.00 GMT) și va dura până ce vom încheia negocierile cu Grecia", a precizat Tusk pe contul său de Twitter, în contextul în care discuțiile la nivel de miniștri de finanțe din zona euro se reiau duminică dimineață.

 

UPDATE 01.30: S-a încheiat reuniunea, fără nicio acord, urmează încă o ședință azi, duminică, al ora 11.00.

Foarte puțini au dat declarații.

 

Jerosn Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, spune că s-a discutat despre credibilitate și încredere, nu numai despre problemele financiare.

 

Comisarul european Pierre Moscovici: Sunt mereu optimist. Întotdeauna există un mâine, întotdeauna există speranță.

 

Conaționalul său, ministrul de finanțe Michel Sapin, a declarat din mers că este întotdeauna optimist.

 

UPDATE: SUA presează ca Oli Rehn să-l convngă imediat pe Alex Stubb să retragă votul NU, măcar până mâine.

 

UPDATE: Există o problemă cu această clauză cu ajutorul de urgență pe ESM ce se poate acorda cu votul unei majorității 85% din eurozonă.

Ea poate fi folosită atunci când există pericolul unei destabilizări, dar liderii euro au declarat mereu, după ce Tsipras și varoufakis au anunțat referendumul, că nu există un astfel de risc, așa cum s-ar fi întâmplat în 2010 - 2012.

 

UPDATE: AP anunță că ședința continuă și ar putea să dureze până spre dimineață.  

 

Se repetă cele întâmplate în Parlamentul de la Atena, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când dezbaterile și votul s-au întins până la 04.00.

 

UPDATE 00.00: După o ședință de opt ore a Eurogrupului, perspectivele Greciei nu sunt tocmai optimiste.  Finlanda, care are ea însăși probleme și tocmai a fost atenționată de FMI că trebuie să facă reforme structurale rapide și ajustări fiscale credibile, a anunțat că se opune unui acord de asistență financiară pentru Grecia.

Încă se redactează declarația comună.

 

UPDATE: Propunerea Germaniei cu cel puțin cinci ani ieșire din ZE este explicată de europarlamentarul român Siegfried Mureșan ca fiind una bună, pentru că permite restructurarea datoriei, imposibilă în spațul monedei unice.

Apropos de acest Grexit temporar, grecii au un proverb care spune că nimic nu este mai permanent decât temporarul. 

 

UPDATE; Eurogrupul continua redactarea unui declaratii comune.

 

UPDATE: Cât despre poziția Finlandei, asta nu înseamnă că Atena nu mai are nicio șansă pentru un împrumut. Profesorul de economie Karl Whelan precizează că există o clauză care permite un ajutor pe ESM (Mecanismul European de Stabilitate) cu votul a 85% din statele membre.

 

UPDATE: Aproximativ 25 miliarde euro din eventualul acord ar putea fi folosiți pentru recapitalizarea băncilor care sunt pe cale să se prăbușească, scrie Reuters.

Asta, din cauza retragerilor masive efectuate imediat înaintea introducerii vacanței bancare. 

 

UPDATE: Italia vrea să-i spună Germaniei: Ajunge!

Premierul italian Matteo Renzi ar avea de gând ca mâine, la summitul liderilor, să-I ceară Angelei Merkel să înceteze umilirea grecilor ș să pună capăt crizei, să ajungă la un acord, pentru binele Uniunii, scrie The Guardian.

 

UPDATE: Ministrul elen al Economiei, George Stathakis, cu o veste proastă pentru Grecia: controlul bancar ar putea fi menținut toată vara, cel puțin două luni. Asta, în condițiile foarte optimiste că se încheie un acord. Băncile se vor redeschide de luni, însă van fi păstrat un tip de control bancar, nu a spus cum.

Confirmă analiza Oxford Economics, care spunea vineri că este vorba de luni, poate chiar ani de control bancar,inclusiv în varianta că nu va fi Grexit. 

 

UPDATE:  True Finns, partenerii eurosceptici ar fi amenințat că se retrag dacă Finlanda nu respinge un al treilea împrumut pentru Grecia.

 

Alexander Stubb, ministrul de finanțe, un eurofil nu doar declarat și care vorbește cinci limbi străine, avea un mandat clar îna cest sens, mai spune presa finlandeză.

 

În centru, Stubb, înainte de a începe ședința creditorilor:

 

UPDATE: Wall Street Journal a obținut documentul trimis de Germania celorlalți creditori, document în care apare ca variantă de lucru  ieșirea pentru cel puțin cinci a Greciei din zona euro, Grexitul temporar.

 

Subiectul nu s-a discutat până acum în ședința creditorilor, dar există bănuiala că nu documentul nici nu urma să fie prezentat, ci ar fi reprezentat o simplă avertizare din partea celei mai puternice economii a Europei la adresa celor dispuși să facă prea multe concesii. 

 

UPDATE: Finlanda se opune unui acord. Ar fi spus NU.  

 

UPDATE: Tot mai multe informații pe surse de la oficiali europeni care anunță că mai este mult până la o eventuală înțelegere. Se vorbețte despre o nouă posibilă întrunire duminică dimineață (înaintea summitului liderilor din zona euro).

 

Greciei i se cere să adopte săptămâna ce vine unele dintre reformele promise, pentru a convinge că programul discutat nu va rămâne la nivelul de propuneri.

 

UPDATE: Ian Traynor, de la The Guardian, spune, pe surse, că în timpul pauzei reprezentanții eurozonei și Troicii schițează răspunsul scris la propunerile Greciei, ce trebuie să mai facă aceasta pentru a se ajunge la o înțelegere.

 

Asta înseamnă că nu există multe șanse ca azi să se ajungă la o conluzie, iar mâine va avea loc reuniunea UE28.

 

Paul Mason, de la Channel 4 susține, tot pe surse, că Tsakalotos, ministrul grec de finanțe, nu va semna nimic dacă nu există și referiri la datorie.

(vă reamintim că elenii au cerut și o reducere a datoriei)

 

Tot el susține că finanțiștii au cerut Greciei mai multe măsuri de austeritate.

 

Cu alte cuvinte, spune Mason, suntem în aceeași situație ca acum 6 luni, dar germanii cer acum deschis Grexit, FMI vrea reducere datoriei, UE paralizată.

 

UPDATE: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, preluat de The Guardian, scrie că ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, a propus două soluții pentru situația Greciei, una dintre ele fiind ieșirea temporară, pentru cel puțin cinci ani, din zona euro.

 

După ieșire, Grecia ar rămâne în Uniunea Europeană și ar primi ajutor umanitar, dar s-ar putea face și restructurarea datoriei, imposibil cât timp este în euro, potrivit reglementărilor europene.

 

Schauble a refuzat să comenteze materialul din FAS.

 

Oficiali din guvernul de la atena au negat că că Schauble ar fi făcău o asemena propunere, potriivt Efi Koutsokosta, de la Euronews.

 

Sosirea finanțiștilor la reuniune:

 

UPDATE: La întrunire participă și Christine Lagarde, directorul general al FMI:

 

 

Wolfgang Schauble, ministrul de Finanțe al Germaniei:

 

 

Ne așteaptă negocieri foarte dificile.

 

Nu vom accepta calcule care nu sunt credibile.

 

Guvernul elen are de făcut mai mult decât să spună că vrea să reformeze.

 

Nu vom putea să ne bazăm pe promisiuni.

 

Schauble acuză Guvernul Syriza pentru situația actuală, după ce la sfârșitul anului erau speranțe pentru revenirea economiei.

 

În plus, încrederea a fost distrusă de Syriza într-o manieră incredibilă, mai spune Schauble.

 

Luis de Guindos (Spania)  speră  că Grecia nu va părăsi zona euro:

 

Toată lumea vrea ca Spania să rămână în euro

 

Credibilitatea este foarte scăzută, așa încât vom vedea. Sper că nu va avea loc un Grexit.

 

Propunerile elene sunt doar o listă de acțiuni prioritare. Van trebui pregătit un nou memorandum dacă negocierile vor continua.

 

Pierre Gramegna (Luxembourg):

 

Este important să aflăm pașii concreți și cum ar putea trece prin parlament aceste inițiative legislative.

 

Noi suntem pregătiți să discutăm restructurarea datoriei, dar dacî vor fi toți de acord, asta e altceva.

 

Propunerile grecilor ar fi fost suficiente pentru al doilea bailout, nu și penrtu al treilea.

 

Peter Kazimir (Slovacia):

 

Sustenabilitatea datoriei este o problemă uriașă.

 

Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup:

 

Va fi o ședință dificilă, încă sunt critici referitoare la propuneri, atât la cele fiscale, cât și la reforme.

 

Dar există și problema încrederii. Dacă poate fi crezut guvernul elen că va face ceea ce spune.

 

Michel Sapin (Franța):

 

Sunt dou semne pozitive: guvernul grec a arătat curaj și determnare prezentând în parlamentul de la Atena propunerile, iar instituțiile europene au considerat aceste propuneri o bază bună pentru discuții.

 

Franța vrea o soluție globală și durabilă.

 

Eurogrup va trebui să arate, dacă există încredere, că suntem capabili să oferim ajutor.

 

El a mai zis că datoriile nu sunt un tabu: Avem dreptul să vorbim despre datoriile Greciei.

 

Pier Carlo Padoan (Italia):

 

Este doar începutul negocierilor, nu se va face o înțelegere în această seară.

 

Michael Noonan (Irlanda):

 

Ar fi fost mai bine dacă ce se întâmplă acum ar fi avut loc în februarie. O mulțime de pagube s-au înregistrat între timp.

 

Cred că va fi nevoie de noi măsuri și multe reforme.

 

Sunt o mulțime de probleme. Propunerile grecilor nu spun nimci despre bănci.

 

Comisarul european Valdis Dombrovskis:

 

În mod clar facem progrse, există dorința grecilor de a ajunge la un acord, dar mai sunt probleme, precum și îngrijorări ale unor state membre

 

CITITI SI: 

Parlamentul de la Atena a APROBAT programul de austeritate. Urmeaza ca Eurogrupul sa evalueze pachetul si creditorii sa decida: Ramane sau nu Grecia in zona euro

 

MOMENT ISTORIC. Daca in cinci zile nu se ajunge la un acord, duminca, la summitul de urgenta al liderilor UE28, se trece la Planul B - GREXIT

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22