LIVE TEXT: Universitatea din Bucuresti: VICTOR PONTA A PLAGIAT. 115 pagini din 297 sint identice

Fara Autor | 20.07.2012

Pe aceeași temă

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decis ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Potrivit raportului Comisiei de Etica, "elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini" ale tezei de doctorat. COMISIA DE ETICA A DEMONSTRAT CARACTERUL INTENTIONAT AL PLAGIATULUI.  Intr-o conferinta de presa, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica, a declarat ca, potrivit comisiei, teza "incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare". Potrivit Legii Educatiei, rectorul universitatii ar putea anula diploma de doctor, daca se dovedeste ca Ponta a plagiat.


  
LIVE TEXT


Presedintele Comisiei de Etica, Marian Popescu:

    Sunt cateva provceduri de urmat, sedinta consiliului de administratie, Senatul si abia apoi se va lua o decizie in privinta trimiterii propunerii catre MECTS de a retrage titlul.

    Noi nu facem decat sa aparam valorile morale ale acestei universitati. Este pentru prima data cand UB este pusa in fata unei situatii de asemenea magnitutidine, augmentata si de conceptul frenetic politic.

    Sunt nivele de competente: CNE are atribuite o serie de competente, unele clamate priveau calitatea de demnitar a domnului Ponta. Pe noi nu ne-a interesat, ne-a interesat doar calitatea de doctorand din 2003 a dlui Victor Ponta.

    Deci contradictia cu Consiliul National de Etica nu exista, pentru ca ea analizeaza din perspectiva propriului regulament sesizarile de plagiat, in timp ce CE analizeaza incalcarea normelor de etica si a integritatii academice.

Rectorul Universitatii, Mircea Dumitru:

    Saptamana viitoare vom avea o sedinta a Consiliului de administratie si o sedinta extraordinara a Senatului. Voi aduce la cunostinta colegilor mei toate aceste elemente de analiza. In urma consulatarii pe care o vom avea vom lua o decizie care va fi in acord cu actuala legislatie.

    Este adevarat ca rectorul UB semneaza diploma, dar diploma este emisa numai dupa ce exista un ordin de ministru. Prin urmare RECTORUL NU POATE SA RETRAGA O DIPLOMA, decat daca se intrunesc si celelalte elemente. Pe scurt, NUMAI DUPA CE MINISTERUL EDUCATIEI DA AVIZ.

Decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias:

    Particip la aceaata conferinta in calitatea de decan, desi in iurma cu 2 saptamani mi-am dat demisia. Potrivit regulilor, pana la organizarea concursului pentru un nou decan sunt inca in aceasta functie.

    Facultatea de Drept a UB intr-un mod care poate fi discutat sau nu, a decis in consiliul sau din 27 iunie ca facultatea de drept nu dispune de cadrul legal pentru analizarea acestui chestiuni. Am fost in total dezacord cu decizia consiliului si am considerat ca data fiind majoritatea se impune sa imi dau demisia. Am facut-o pentru ca eu cred in integritate, onoarea academica si prestigiul universitatii

    Consiliul Facultatii de Drept a hotarat sa nu participe, drept urmare ce spun eu reflecta punctul meu de vedere personal si nu angajeaza Facultatea de Drept

    Nimeni nu se bucura, eu sunt primul care nu se bucura de ce se intampla acum. Sper ca e o chestiune singulara, Facultatea de Drept e cea mai prestigioasa Facultate de Drept din tara.

    Timpul foarte scurt nu a permis elaborarea de catre expeti a unui punct de vedere. Acesti experti sunt contactati si tinem legatura cu ei. Ce vor putea sa aduca in plus, in afara de sublinierea aceea ce s-a aratat deja, vor fi chestiuni pe fondul tehnic.

    Mi se pare ca aceasta comisie de etica a facut o analiza foarte pertinenta, identificarea pasajelor identice sunt in afara de orice discutie

    In data de 12 iulie s-a defasurat un nou consiliu al Fac. de Drept in care s-a hotarat ca exderti ai facultatii sau din strainatate, in nume individual, si fara sa angajeze facultatea, se pot angaja in activitatea solicitata de UB

Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica:

    Este o perioada foarte importanta pentru toata lumea universitara din Romania, espte perioada de examene, admitere. In acelasi timp, UB nu a dorit sa prelungeasca nepermis de mult un raspuns legat de autosesizarea in cazul tezei de doctorat a domnului Ponta

    Nu am decat sa va comunic lucruri pe care dvs le cunoasteti. De data asta e vorba de a prezenta diversele aspecte pe care autorisesizarea le-a ridicat in aceasta perioada de cand comisia a examinat teza, lucru care s-a intamplat concomitent cu procesul de constituire a comisiei

    Teza de doctorat incalca princpiile eticii de la activitatea de cercetare

    Comisia de Etica si UB nu au niciun fel de satisfactie sa anunte ce urmeaza sa anunte

    Este pentru prima data cand in cazul tezei a trei autori va sunt puse la dispozitie un set atat de amplu de materiale. Comisia nu a facut decat sa examineze forma tezei de doctorat, ea nu s-a pronuntat in legatura cu continutul tezei.  Inseamna sa observi ceea ce este preluat identic dintr-un autor fara sa-l citezi cirespunzator. Recunoasterea plagiatului este data de necitare.

    Plagiatul este o forma de copiere a formei, ea nu se refera la cotinut. Teza are 297 de pagini din 432, restul fiind anexe. Elemente de plagiat au fost identifacte mai ales in cap I si III.

    Cu aceasta ocazie Comisia de Etica isi exprima serioase dubii cu privire la teza. CE doreste sa exprime foarte clar urmatorul aspect: traim o perioada complicata, e vorba de o teza de doctorat din 2003 si pare ca nu-i corect sa o evaluezi in 2012. In acelasi timp regulile de buna conduita si normele etice in baza carora CE a evaluat teza EXISTAU INAINTE DE 2003, DE APROAPE 230 DE ANI. 

    In general, acasa esti invatat cum sa te porti. Ti se spune sa nu furi, sa spui buna-ziua. Pentru asta nu iti trebuie norme de legislatie. Dar ele au fost produse de academie cu aporoape 230 de ani in urma.

    Cat din lucrare este plagiata? CEL PUTIN O TREIME DIN TEZA ESTE PLAGAITA.. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici.

    Avem un caz foarte interesant: traduse din limba engleza pagini intregi. Avem o alta tehnica: mixaj. Sunt copiate bucati si le tesi intre ele conform unui scenariu stabilit inainte. Asta arata intentia de copiere: aici a fost o munca de ansambla paragrafe. Sunt elemente de judecata care apartin autorilor copiati si care au fost coipiate ca atare de dl. Ponta in teza sa.

    Oare in 2003 normele de redactare nu erau aceleasi?
Normele de a cita corect, de a pune ghilimele, note de subsol - Nu exista o teza de dr serioasa care sa aiba bibliografie selectiva la final. Nu se permite asa ceva.
Nu este posIbil sa ai o teza de doctorat cu 40 de note la final.

    Am dorit sa dam un semnal foarte comunitatii academice ca totusi ar trebui sa ne gandim la lucrurile simple, care tin de moral

    Dl Victor Ponta a obntinut un titlu pe care il au 10.000 de oameni. Am considerat, uitandu-ma zilele trecuta la oamenii simpli sau oamenii cu masini luxoase-  vin cu speranta data de parcurgerea unui drum dat de studii, certificarea unein competente la capatul carora o viata mai buna ar putea fi oferita pe piata muncii. Atunci cand acesti oameni observa ce se intampla cu situatia porodusa de teza de dr a dlui Ponta, ei au mari semne de intrebare legate de validitatea diplomelor de doctorat.

    Comisia nu a facut decat sa certifice incalcarea normelor de integritate academica. UB a anuntat in primul ei comunicat faptul ca va apela la experti

    Lucrul acesta se intampla; in acelasi timp CE nu e tinuta sa produca punctul aceasta de vedere impreuna cu punctul de vedere al expertilor.

CE s-a ocupat de forma, ori expertii se uita la continut. Ei sunt in proces, sunt proceduri care trebuie urmate pentru a obtine punctul lor de vedere. Cele doua lucruri nu sunt legate unul de altul, de aceea CE a putut sa isi exprime astazi punctul de vedere. Expertii ar trebui sa decida daca in ce priveste continutul s-a produs vreo preluare ilicita.


12:00 Rectorul Univeristatii- Mircea Dumitru:

    Singurerle valori care au animat UB in acest demers sunt valorile afirmarii universitare, a apararii prestiugiului acestei universitati

    Vreau sa fac un apel la responsabilitate si decenta la toti actorii vietii publice de a nu utiliza acest punct de vedere partizan in luptele politice

    Tema principala este prezentarea punctului de vedere al comisiei de etica a UB privitoare la autosesizarea in cazul tezei de doctorat sustinuta de Victor Ponta.

Ora 11:59 Au venit in sala se conferinte rectorul UB, Mircea Dumitru, decanul Facultatii de Drept, Flavoius Baias, si presedintele Comisiei de Etica, Marian Popescu.

Ora 11:45 Concluziile raportului Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti:

    Teza de doctorat "Curtea Penala Internationala" sustinuta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti de catre domnul Victor Ponta incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare.

    Teza de doctorat a autorului Victor PONTA, "Curtea Penala Internationala" are 432 de pagini numerotate. Textul propriu-zis, fara anexe, fara prefata semnata de profesorul coordonator Adrian Nastase si fara cuprins, are 297 de pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini.

    1. Preluarea copy-paste, fara citare, a unor blocuri masive de text care ajung si la 8-10 pagini ca intindere.

    La nivelul celor patru lucrari-sursa ale plagiatului au fost identificate aproximativ 68 de blocuri de text care se regasesc in cuprinsul a 115 pagini din cele 303 cat contine teza de doctorat, fara anexe.
Plagiatul identificat este concentrat in capitolele I (30 de blocuri de text preluate incorect) si III (37 de blocuri de text preluate incorect).

    2. Ignorarea voita a bunelor practici din lucrarile-sursa pentru plagiat. Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada in care a fost elaborat5a teza sau pentru domeniul ei de referinta

    Argumentul esential in sustinerea acestei formulari este dat de faptul ca lucrarea-sursa pentru plagiat (in special cele semnate de Victor Duculescu - VD, Ion Diaconu - ID si Cretu Vasile - CV), din domeniul dreptului, lucreaza frecvent cu citari complete prin marcare de paragrafe si localizare precisa a textului citat. In fapt, teza de doctorat, evaluata sub aspectul integritatii academice, este construita prin antiteza cu lucrarile model folosite ca sursa pentru plagiere.

    3. Eliminarea autorilor sursa-majora de plagiat din corpul lucrarii (VD, ID, CV, DD) prin contrast cu indicarea frecventa, in corpul lucrari, a unor autori precum Pella, Politis, Geamanu etc. care nu sunt sursa directa de plagiat.

    4. Degradarea modurilor de citare corecta din lucrarile sursa: - blocuri de text care contineau citate in lucrarile originale sunt prezentate in teza numai prin marcarea cu ghilimele, fara a mai indica sursa. La sursa, in VD, citatul este dat asa cum trebuie, cu ghilimele, autor, an, pagina. In teza de doctorat nu mai raman decat ghilimelele si autorul. Restul specificarilor necesare sunt incorect ignorate.

    - La pg. 67 din VP apare singura nota de subsol cu o citare corecta, completa, referitoare la un text al prof. Grigore Geamanu din 1968. Rezulta clar ca autorul tezei era constient de modul in care trebuie facute corect citarile. Desi citarea este corecta, textul care o introduce, cu modul de citare cu tot, este plagiat din VD,de la pg. XI. ACESTA ESTE UNUL DINTRE TEXTELE CARE ARGUMENTEAZA ASUPRA CARACTERULUI INTENTIONAT AL PLAGIATULUI.

    - Citate mari din discursurile unor figuri istorice precum Churchill sau Stalin sunt marcate prin ghilimele, dar lucrarea sau lucrarile din care sunt extrase nu apar in citare. La fel se procedeaza la pag. 16 cu un citat mare din filosoful Joseph de Maistre (marcare prin ghilimele dar nicio sursa specificata, nici la subsol, nici la referinte).

    - In teza apar 9 NOTE DE SUBSOL  prima cu numarul 1 (la pg 67) iar a doua cu numarul 15 la pg 79. Cum s-a trecut direct de la 1 direct la 15 nu rezulta. In serie urmeaza notele 6 si 7 (pg 164) si 8 (pg 230), din nou 9 (pg 280) si 10 si 11 la pg 289. De la 6 incolo sunt note explicative si nu bibliografice.

    Indiferent de intentia pe care a avut-o autorul tezei de doctorat, procedeele mentionate la 2, 3 si 4 au functia de a estompa legatura dintre textul plagiat si locul acestuia in sursa. Sunt procedee de strergere-estompare a urmei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22