Livia Doina Stanciu, propusa de CSM ca presedinte al Inaltei Curti de Casatie

Fara Autor | 25.02.2010

Pe aceeași temă

Judecatoarea Livia Doina Stanciu a fost aleasa, joi, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, ca presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), urmand ca seful statului sa hotarasca daca semneaza decretul de numire a acesteia in functie. Reamintim ca Traian Basescu a refuzat numirea Lidiei Barbulescu in aceasta functie.

Potrivit Mediafax, decizia Sectiei pentru judecatori a CSM de desemnare a Liviei Stanciu pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost luata cu majoritate de voturi, respectiv sapte voturi "pentru" si trei "impotriva".

Livia Stanciu a spus ca isi doreste ca, la sfarsitul mandatului, daca va fi validata de seful statului, sa obtina un sediu pentru instanta suprema, iar munca ei sa se concretizeze "in lucruri bune pentru intreg sistemul judiciar". Ea a mai aratat ca este convinsa ca, alaturi de colegii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, va reusi sa reprezinte o parghie de echilibru in raport cu celelalte puteri ale statului. Judecatoarea a mai spus ca este coplesita de moment, iar in cazul in care va fi validata, va face tot ce depinde de "omul Stanciu, la cote cat mai inalte".

Cine este Livia Stanciu

Potrivit Mediafax, Livia Doina Stanciu este judecător la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2004. Din 2007 şi până în 2008, a ocupat funcţia de preşedinte delegat al secţiei. Anterior, ea a fost judecător la Secţia penală a Curţii de Apel Galaţi, între 2002 şi 2004, şi la Secţia penală a Tribunalului Galaţi, între 1994 şi 2002, în ultimul an fiind preşedinte delegat al Tribunalului, iar timp de doi ani, între 1996 şi 1998, preşedinte al Secţiei penale a instanţei gălăţene.

Anterior carierei de judecător, Livia Doina Stanciu a fost procuror, lucrând, din 1980 până în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

A făcut, între 1976 şi 1980, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, şi a terminat cu o medie generală de 9,89, obţinând licenţa cu nota 10. Între anii 1983 şi 1984 a făcut cursuri post-universitare de drept penal la Universitatea Bucureşti, program absolvit tot cu nota 10.

Din 2000 şi până în 2008 a fost doctorand al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, terminând cu un calificativ "foarte bine".

Livia Stanciu este, din 2005, reprezentant al instanţei supreme în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, cu care a colaborat, ca formator, şi în 2005. Este autorul a peste 45 de lucrări ştiinţifice publicate de-a lungul anilor în reviste de drept româneşti şi internaţionale.

Ce nu se vede in CV

Sotul, Andrei Stanciu, este avocat in Baroul Tulcea. Presa a relatat ca Livia Stanciu a facut parte din completul de judecatori de la ICCJ care a dat sentinta din 26 ianuarie prin care primarul PD-L Mircia Gutau a fost condamnat la inchisoare. Stanciu se bucura de o buna reputatie in rindul judecatorilor, desi inainte de ajunga la ICCJ se pare ca a provocat o serie de scandaluri in instantele din Galati.

Pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au inscris judecatorii Gabriela Birsan, Rodica Popa, Livia Stanciu, Danut Cornoiu si Elena Circei, ultimii trei participand si la procedura de alegere din octombrie 2009.

Judecatoarea Gabriela Birsan si-a retras, joi, candidatura, aratand ca exista o problema de legalitate, pentru ca este presedinta Sectiei de contencios a instantei supreme, unde se judeca contestatia in cazul conducerii CSM.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22