Pe aceeași temă
Este declaratia viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Cand se inregistreaza crestere economica peste potential, asa cum se inregistreaza astazi in Romania, este recomandat sa se realizeze economii, in sensul consolidarii fiscale.
Veniturile suplimentare obtinute din cresterea economica peste potential permit doar pe termen scurt finantarea unor cheltuieli suplimentare, dar aceste cheltuieli sunt permanente in timp ce veniturile sunt temporare intrucat ele vor scadea ceteris paribus, cand economia va reveni la ritmul de crestere normal sau potential.
Asadar, cresterea economica peste potential ascunde un deficit structural mai mare decat deficitul cash, insa deficitul structural de astazi este deficitul cash de maine care va trebui finantat in conditii ce pot deveni adverse pentru economiile emergente", a spus Liviu Voinea, conform Business24.
Acesta a precizat ca este ingrijoratoare evolutia deficitelor gemene, deficitul fiscal si cel de cont curent, care semnalizeaza tocmai caracter peste potential al cresterii economice actuale, ceea ce poate pereclita stabilitatea financiara pe termen mediu.
"Politica fiscala expansionista inceputa in anul 2016 prin aplicarea Codului Fiscal din anul 2015 a continuat in anul 2017 conducand la epuizarea spatiului fiscal obtinut in perioada anterioara, 2010-2015.
Deficitul de cont curent raportat la Produsul Intern Brut, desi este la un nivel mult inferior celui anterior crizei, evolueaza divergent fata de celelalte economii emergente din Uniunea Europeana.
Deficitul structural a depasit in anul 2016 in mod semnificativ tinta pe termen mediu de 1% si este estimat sa inregistreze 3,9% in anul 2017. De altfel, Comisia Europeana a inclus Romania in procedura de deviere semnificativa de la obiectivul pe termen mediu", a afirmat Voinea.