Pe aceeași temă
"Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România în ceea ce priveşte condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la şapte ani de detenţie. Sentinţa şi condamnarea nu sunt susţinute nici de fapte, nici de lege", afirmă Freeh într-un comunicat. El aminteşte că în iulie 2016 a făcut o analiză a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti în cazul lui Popoviciu, analiză făcută cu sprijinul unei echipe de foşti judecători federali şi foşti agenţi speciali FBI cu experienţă, unul dintre ei vorbind fluent limba română.
"Echipa noastră a analizat dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptările conversaţiilor sale. Această analiză a constatat numeroase deficienţe de ordin legal şi factual în cazul domnului Popoviciu", susţine avocatul. El argumentează că inclusiv principalul martor al acuzării a recunoscut în instanţă că nu a primit mită din partea lui Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură şi materiale promoţionale, cum ar fi un stilou, agendă şi calendare.
"Fostul ministru al Educaţiei, ca şi alţi martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susţine acuzaţia de abuz în serviciu", mai susţine avocatul, precizând că "multe alte deficienţe de ordin factual şi legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept", au fost menţionate în raportul său.
Louis Freeh îşi exprimă speranţa că instanţa şi autorităţile vor reanaliza acest caz şi vor decide că "justiţia şi statul de drept impun un alt rezultat". Freeh a fost asistent al procurorului general al SUA, judecător districtual şi al cincilea director al FBI. În prezent este senior managing partner la Freeh Sporkin & Sullivan, LLP şi preşedinte al Freeh Group International Solutions, LLC.
Comentarii 3
Marius Nicolescu - 08-10-2017
Astept cu mare curiozitate reactia ambasadei USA la Bucuresti.
Răspunde?????? - 08-09-2017
Le-a oferit ăstora cineva "drept de practică" în instanele romnești pentru a se pronunța "împotriva" sentințelor date de ÎCCJ ?
RăspundeMircescu - 08-09-2017
Pentru o mai buna sustinere trebuia sa se foloseasca sfoara, sapun si un copac solid, la voi in SUA nu e la fel cu hotii?
Răspunde