Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat „profund viciată” de plagiat

L. G. | 26.01.2023

La solicitarea Comisiei de Etică a UBB, care a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul a cerut editurii să retragă volumul bazat pe teza sa de doctorat, în mare parte plagiată.

Pe aceeași temă

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e “profund viciată”, a spus joi, pentru Edupedu.ro, președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș.

La a doua analiză a lucrării de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai i-a solicitat să „alinieze teza la standardele de etică academică” teza sa de doctorat, deoarece a constat că lucrarea include plagiat extins și e „profund viciată”.

Totodată a cerut Editurii CA Publishung să retragă din circulație volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicat pe baza tezei, cu posibilitate de republicare după corectarea tuturor abaterilor constatate.

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș a declarat pentru Edupedu.ro că Lucian Bode a cerut la rândul lui retragerea lucrării, iar editura a înștiințat Comisia că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

„Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a declarat Dacian Dragoș pentru Edupedu.ro

În hotărârea din 11 ianuarie, Comisia preciza că, dacă retragerea volumului “Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” nu este comunicată UBB “într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.”

În condițiile în care, în ultima clipă (astăzi este a 15-a zi de la emiterea hotărârii), a fost comunicată retragerea cărții, CNECSDTI nu va mai fi sesizat, a precizat președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, care este și președinte al CNECSDTI.

Context

La a doua analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a ajuns la concluzia „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată” se arată în raportul publicat în 11 ianuarie pe site-ul UBB.

„Conform Codului etic al Universității Babeș-Bolyai și al practicilor academice internaționale, confirmate de experții cooptați, aceste abateri sunt considerate grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de “plagiat”, și care viciază substanțial corectitudinea lucrării de doctorat. Ele sunt repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale. Lipsa delimitării textului citat față de contribuția originală prin corp de text sau prin precizarea "traducerea autorului" are ca rezultat pagini întregi care constau în simple compilări de citate. Tabelele și figurile reclamate sunt fie plagiate, fie citate incomplet”, mai scriu membrii Comisiei de Etică care au analizat lucrarea de doctorat.

„În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii. În toate aceste cazuri, Comisia de etică a UBB a procedat legal și obiectiv în analiza acestei teze de doctorat, în limita competențelor sale și cu respectarea principiilor de drept și va continua să se pronunțe în aceeași manieră dacă există și alte sesizări. Comisiile de etică se pronunță exclusiv asupra abaterilor etice. Comisiilor de doctorat și CNACDTU le revine responsabilitatea cu privire la validarea calității și contribuției originale. Trebuie de asemenea notat că Decizia CCR 364/2022 întărește implicit, însă în mod substanțial, rolul și responsabilitatea comisiilor de doctorat în prevenirea, detectarea și sancționarea fraudei academice”, se mai arată în raportul final.

Comisia precizează că Adrian Ivan, conducătorul de doctorat în cazul tezei lui Lucian Bode, a solicitat stoparea oricărei analize, cerere care nu a fost acceptată. UBB a publicat rezultatul verificărilor în condițiile în care ministrul Bode apelase la instanță în încercarea de a bloca această a doua rundă de analiză. El a susținut, la începutul săptămânii, că a apelat la această măsură deoarece Comisia de Etică nu ar putea desfășura verificări decât în privința membrilor comunității universitare, din care el nu face parte. Pe de altă parte, după prima analiză a comisiei, desfășurată în toamnă și care constatase un procent mult mai mic de conținut plagiat, el salutase “verdictul UBB”, apreciind că acesta ar demonstra că “teza mea de doctorat este în regulă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22