Lucian Boia, despre Basarabia: Afirmaţia ambasadorului american e corectă VIDEO

E.b. | 03.09.2016

Declaraţia ambasadorului american la Chişinău, care a iscat reacţii critice la Bucureşti, este una corectă, spune istoricul Lucian Boia, într-un interviu pentru agenţia de presă News.ro. Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, susţinea, de curând, James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Pe aceeași temă

 

 
Basarabia, spune Lucian Boia, nu este România, chiar dacă e aproape de România, iar problema unirii nu se mai pune astăzi, când cei mai mulţi dintre moldoveni preferă să trăiască într-un stat independent.

 

”Mă gândesc la toată disputa iscată în urma declaraţiei ambasadorului american de la Chişinău. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite că nu cunoaşte deloc istoria. Nişte tineri isteţi s-au apucat să îi ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus că Republica Moldova nu e România, a spus că are o istorie specifică şi are o istorie specifică, pentru că până la 1812 e aceeaşi istorie, nu cu a României, ci cu a Moldovei, România există abia de la 1859, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta faţă de istoria României şi asta a marcat-o din toate punctele de vedere. România, sigur că e apropiată de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poţi să spui că Basarabia este România”, a afirmat Lucian Boia, comentând declaraţiile ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, conform cărora Moldova nu este România, iar Moldova are propria sa istorie şi propriile sale provocări, transmite News.ro.

 

”Afirmaţia corectă e că Basarabia nu e România sau că e aproape de România, dar nu e identică, nu sunt acelaşi lucru. Asta este. Ce s-a putut în 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive, contextul internaţional cu totul altul şi Rusia, care îşi are interesele ei în zonă, dar mai ales şi asta nu se spune, din pricina faptului că basarabenii, să le spunem aşa, într-o majoritate evidentă, nu vor să se unească cu România. Problema nu este ce vrea România aici, ci dacă vor ei să se unească cu România. Cei mai mulţi preferă să trăiască într-o Republică Moldovă independentă”.

 

Declaraţiile ambasadorului american la Chişinău au dus la o reacţie critică şi puternică la Bucureşti, reacţie care a culminat cu un proiect de declaraţie a Senatului, care respinge ca ”neavenite” afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, şi cere lămuriri din partea autorităţilor americane.

 

În proiectul de declaraţie, remis miercuri News.ro, se arată că declaraţiile ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România. 

 

Surprinderea este cauzată de faptul că afirmaţii precum ”Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova....Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări” vin din partea ambasadorului unei ţări cu care România a dezvoltat un parteneriat strategic multilateral şi faţă de care ne-am manifestat fără excepţie în mod loial şi în spiritul respectului reciproc, se arată în proiect.

 

Conform acestuia, tematica abordată de către ambasadorul american este una extrem de sensibilă pentru orice român, dar mai cu seamă extrem de dureroasă. ”Ea readuce în memorie tragediile şi umilinţele pe care le-au îndurat milioane de români din Basarabia, teritoriu românesc, în neagra perioadă a stalinismului şi hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, când forţa dreptului a fost înlocuită cu dreptul forţei”, se arată în document.

 

În acesta se arată că surprinderea opiniei publice româneşti este cu atât mai mare cu cât, în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor Poporului al URSS a acceptat şi Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov, iar în 1992, preşedintele Boris Elţîn a dispus declasificarea pactului, un fel de condamnare implicită a acestui act politic.

 

”În declaraţia sa, ambasadorul Pettit a specificat că spusele sale nu sunt opinii personale, ci reprezintă «desigur politica noastră», adică, ale Departamentului de Stat, argument care ne-a provocat o profundă îngrijorare pentru viitor. Sigur că, din punctul de vedere al dreptului internaţional, România a fost primul stat care a recunoscut şi recunoaşte în continuare fără rezerve statalitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Această stare de fapt nu va putea să împiedice vreodată libera manifestare a aspiraţiilor majorităţii cetăţenilor României şi Republicii Moldova spre unire. Or, declaraţia ambasadorului american lasă să se înţeleagă foarte limpede că SUA nu este favorabilă şi descurajează acum şi în viitor revenirea Basarabiei la ţara-mamă”, se arată în proiectul de declaraţie a Senatului României.

 

 

În document se menţionează că SUA şi-au câştigat în timp reputaţia de partener corect şi loial în relaţiile internaţionale cu aliaţii săi, dar declaraţiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite în relaţiile bilaterale, ceea ce ar amplifica îngrijorarea părţii române.

 

”După cel de-al doilea război mondial, părinţii şi bunicii noştri au trăit zeci de ani cu speranţa că «vin americanii» şi, odată cu venirea lor, România va ieşi din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice şi se va reorienta spre valorile democraţiei şi statului de drept. Sentimentele de simpatie pro-americane au fost transmise şi generaţiilor mai tinere şi sunt împărtăşite de foarte mulţi români, realitate vizibilă azi la tot pasul. Nimeni însă nu credea că «americanii», care au venit după atâţia ani de aşteptare, vor spune că Stalin a avut dreptate atunci când s-a înţeles cu Hitler să amputeze România. Cu atât mai mare este insatisfacţia noastră”, se mai arată în proiect.

 

Declaraţia ar urma să fie trimisă preşedintelui SUA, Senatului SUA şi Departamentului de Stat.

 

”Senatul României aşteaptă un răspuns lămuritor din partea autorităţilor americane în legătură cu declaraţiile ambasadorului James Pettit. Senatul României respinge fără echivoc ca neavenite declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziţia oficială a Guvernului sau Senatului SUA”, se arată în final.

 

Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, în interviul acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

 

”Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a insistat James Pettit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22