Lucian Heiuș a demisionat de la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Redactia | 30.05.2023

Demisia lui Lucian Heiuș (PNL) vine în contextul rotativei. Conform protocolului Coaliției, PSD va ceda Ministerul Finanțelor către PNL, iar șefia ANAF urmează să revină PSD.

Pe aceeași temă

Lucian Heiuș a plecat de la conducerea ANAF înainte de rocada de la Finanțe, și din cauza presiunilor în care Agenția era criticată în ultima perioadă pentru neîndeplinerea programului de încasări, după ce s-a descoperit „o gaură” de 20 miliarde de lei la buget.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an”, a declarat Heiuș.

Potrivit acestuia, în 2022, ANAF reușit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și a rambursat TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

„În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile”, a mai afirmat el.

„Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei”.

„În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei”, afirmă Lucian Heiuș.

În plus, spune el, „în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei”.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.

 Lucian Heiuș - CV

Lucian Heiuș a fost numit în funcția de conducere de la ANAF în mai anul trecut, fiind susținut de PNL. El era la acel moment secretar de stat în Ministerul de Finanțe. ANAF este în subordinea Ministerului Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD).

La momentul numirii sale, el a înlocuit-o din funcție pe Mirela Călugăreanu, care fusese votată de Parlament pe funcția de consilier la Curtea de Conturi.

În 2016, Lucian Heiuș a fost ales parlamentar pe listele PNL, și a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Problemele lui Lucian Heiuș au început în aprilie, după ce ministrul de Finanțe a anunțat că există ”o gaură la buget” de 20 miliarde lei.

Premierul Ciucă a anunțat la scurt timp apoi că marii contribuabili au provocat deficitul de colectare la bugetul de stat. În consecință, premierul le-a cerut acestora să își plătească datoriile către stat. În același timp, Nicolae Ciucă a trasat o sarcină instituțiilor: „să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.”

Demisia lui Lucian Heiuș apare în ziua în care Ministerul de Finanțe a publicat execuția Bugetului de stat la 4 luni din care reiese că deficitul bugetar a atins 1,72% din PIB.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22