Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare: Sunt mândru că am făcut parte din Masonerie!

Laurentiu Gheorghe | 22.04.2019

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, și unic candidat pentru un nou mandat, îi acuză pe procurorii DNA că i-au făcut dosar de apartenență la Masonerie, apartenență de care este de altfel mândru.

Pe aceeași temă

Judecătorul Lucian Netejoru, candidat la șefia Inspecției Judiciare, pe care în prezent o conduce ca interimar, urmează să fie numit pentru un nou mandat, după ce plenul CSM se va pronunța prin vot. Considerat un apropiat al șefei CSM, judecătoarea Lia Savonea, acesta va obține numirea fără emoții, mai ales după ce Comisia de concurs i-a acordat în mod discutabil punctajul maxim, în ciuda faptului că doi membri și-au anulat votul.

Mandatul sefului Inspectiei Judiciare a expirat încă din 1 septembrie 2018, dar, potrivit legii, acesta mai are dreptul la încă un mandat de 3 ani. El conduce însă și acum Inspectia Judiciara, in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader, la cererea lui Liviu Dragnea, relatează Ziare.com.

Prezent la o emisiune la Antena 3, Lucian Netejoru a atacat DNA, criticând activitatea procurorilor care ar fi făcut presiuni asupra lui pe motivul apartenenței la masonerie când era șef de instanță, incompatibilitate pe care n-a declarat-o.

„Ce presiuni s-au exercitat?” l-a întrebat moderatorul emisiunii.

„As incepe cu dosarul care mi-a fost facut la DNA, cu privire la o apartenenta din trecut la Masonerie. Cu privire la acest lucru, am fost intrebat si a putut sa vada o tara intreaga si in cadrul interviului pe care l-am dat pentru ocuparea unui nou mandat de inspector judiciar.

Nu am avut ocazia sa o spun acolo, dar o spun aici. Eu sunt mandru ca am facut parte din Masonerie, dar stiind care-mi sunt indatoririle, am renuntat la a continua in aceasta organizatie", a raspuns Netejoru.

Potrivit legislatiei, magistratii si demnitarii care sunt membri ai unor loje masonice au obligatia de a mentiona acest lucru in declaratiile de interese pe care le depun.

Dosarul de la DNA deschis lui Lucian Netejoru a fost deschis in urma plangerii facute pe 22 februarie 2017 de judecatorul Camelia Bogdan. Magistratul cerea cercetarea sefului IJ pentru abuz in serviciu si fals in declaratii.

Camelia Bogdan arata ca Netejoru ar fi exercitat cu incalcarea legii actiunea disciplinara impotriva sa pentru o pretinsa nerespectare a regimului incompatibiltatilor in dosarul ICA - Dan Voiculescu.

Este vorba de cazul in care Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura, decizie intoarsa de Inalta Curte.

Camelia Bogdan arata ca prin excluderea sa din magistratura cel mai mult ar fi avut de castigat Dan Voiculescu, care se judeca in acest caz la CEDO, in incercarea de a-si revizui sentinta de condamnare la 10 ani de inchisoare si a oprit bloca confiscarile dispuse in dosar.

In plus, Netejoru nu si-a mentionat in declaratiile de interese apartenenta la Asociatia Marea Loja Nationala din Romania.

Ancheta de la DNA a durat patru luni si a fost clasata pe 24 iulie 2017.

Judecătorul mason

Potrivit datelor Asociatiei Marea Loja Nationala, Netejoru a depus juramantul masonic in anul 2001, la Loja Sfantul Gheorghe nr. 98 a orasului Giurgiu.

El a fost exclus din Masonerie pe 20 iunie 2007, pentru neplata sumelor datorate catre Loja si absente repetate pe o perioada de 3 luni consecutive.

Potrivit CV-ului, Netejoru este magistrat din 1996 si si-a inceput cariera la Judecatoria Giurgiu. A ocupat pe rand functiile de vicepresedinte (2002) si presedinte (2004) al Judecatoriei Giurgiu. Iar in perioada 2004-2010 a fost presedinte al Tribunalului Giurgiu.

Ancheta de la DNA a dezvaluit ca Netejoru a depus, in perioada 2006-2017, un numar de 17 declaratii de interese. In niciuna dintre ele nu era trecuta calitatea de membru al Masoneriei.

Una dintre acestea fusese depusa pe 23 mai 2006, perioada in care Netejoru era membru al lojei din Giurgiu, iar 16 erau depuse in perioada 2008-2017, dupa excluderea din Masonerie.

Procurorii DNA au aratat ca in cazul declaratiei din 23 mai 2006, nu se mai pot face cercetari, deoarece a intervenit prescriptia. Infractiunea de fals in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani.

"In concluzie, cu privire la infractiunea de fals in declaratii prevazuta de art. 326 Cod Penal (in ceea ce priveste declaratia de interese din data de 23 mai 2006) urmeaza a se dispune clasarea cauzei intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale", a fost motivul clasarii declarat de procurorul DNA.

In cazul celorlalte 16 declaratii de interese, din anii 2008-2017, ancheta s-a clasat deoarece "fapta nu exista."

In timpul procesului, Netejoru a invocat ca a fost doar Ucenic si ca nu a detinut niciodata calitatea de Maestru, astfel incat sa fi putut dobandi calitatea de asociat, in cadrul Asociatiei MLRN, in raport de care sa ii incumbe obligatia de a mentiona in continutul declaratiei de interese acest aspect.

"Solutia contestata prin prezenta plangere a avut in vedere imprejurarea ca exista una dintre cauzele care impiedica punerea in miscare a actiunii penale, respectiv prescriptia raspunderii penale, aspect fata de care procurorul a apreciat ca nu este necesara continuarea cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii pentru a stabili daca sunt indicii de savarsirea a acestei infractiuni", a motivat Curtea de Apel Bucuresti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22