Ludovic Orban a discutat cu CSM despre pensiile magistraților: Nu există nicio concluzie

Laurentiu Gheorghe | 23.01.2020

Ludovic Orban a afirmat că nu a ajuns la o concluzie după discuțiile purtate cu reprezentanții CSM pe tema pensiilor speciale. Mai multe tribunale și parchete au încetat activitatea în semn de protest.

Pe aceeași temă

Premierul susține că va analiza cerințele magistraților privind stabilirea unei forme speciale de pensionare și va lua o decizie.

„Nu există nicio concluzie. Am ascultat toate punctele de vedere exprimate de reprezentanții CSM, perspectiva constituțională, argumentele pentru stabilirea unei forme speciale de pensionare, urmează să analizăm și să luăm o decizie”, a spus Ludovic Orban, înainte de a participa la evenimentul organizat de Camera de Comerț.

Șeful Executivului a avut joi, de la ora 11:00, o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la Palatul Victoria. Discuțiile au vizat pensiile de serviciu ale magistraților.

Întâlnirea a avut loc între președintele CSM, Nicoleta Țînț, vicepreședintele Consiliului, Tatiana Toader, și premierul României, Ludovic Orban.

Judecătorii, procurorii și personalul auxiliar din justiție au demarat ample acțiuni de protest din cauza posibilității eliminării pensiilor de serviciu.

În data de 28 ianuarie, Parlamentul va analiza posibilitatea abrogării pensiilor de serviciu în cazul magistraților și grefierilor. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

„În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.) a avut loc o întâlnire între preşedintele CSM, vicepreşedintele CSM şi premierul României. În cadrul discuţiilor au fost susţinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistraţilor, cu referire la deciziile Curţii Constituţionale în materie şi reglementările internaţionale”, a anunţat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi, citată de Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii transmitea, în decembrie anul trecut, că jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale a stabilit „fără echivoc” că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor.

„Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potenţialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenţei financiare a magistraţilor raportat la diminuarea remuneraţiei acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, dar şi a obligaţiei de a garanta acestora o remuneraţie adecvată”, se preciza într-un comunicat de presă al CSM.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22