Ludovic Orban despre decizia CCR: Nu e nicio lovitură. Un partizanat evident în favoarea PSD

Laurentiu Gheorghe | 24.02.2020

Ludovic Orban susține că decizia Curții Constituționale potrivit căreia este neconstituțională desemnarea sa ca premier nu reprezintă „nicio lovitură”.

Pe aceeași temă

Este singurul comentariu pe care l-a făcut Orban, înainte de a intra la ședința parlamentului pentru un nou vot de învestitură.

Cele două camere ale Parlamentului trebuiau să se reunească în ședință comună, de la ora 16:00, pentru a decide ce vor face in continuare, după decizia CCR. Din lipsa de cvorum, ședința s-a închis după câteva minute, din cauza boicotului PSD, UDMR, Pro Romania și ALDE.

După amânarea ședinței plenului Parlamentului din cauza lipsei de cvorum, premierul s-a lansat într-un atac la Curtea Constituțională pe care a acuzat-o de „partizanat evident în favoarea PSD”.
„Nu e nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD care s-a manifestat sistemic”, a spus Orban.
El a adăugat că nu înțelege „pe ce text constituțional s-a bazat” CCR care a invocat o decizie din 2014 referitoare la un proiect de revizuire, în condițiile în care în 2018 o altă decizie spune că acestea „nu pot face parte din jusrisprudență”.
„Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Președintele este persoana publică cu cea mai mare legitimitate. (...) Voința oamenilor nu poate fi înfrântă de o majoritate conjucturală, nici de de deciziile CCR pentru că mai devreme sau mai târziu această voință a cetățeanului se va exprima prin vot”, a mai spus el.

Context: Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, care urma să se reunească la ora 16.00 pentru un vot legat de guvernul Orban 2, a fost amânată din cauza boicotului PSD, Pro România, UDMR și ALDE.

Au fost doar 188 de parlamentari prezenți (PNL și USR), iar numărul necesar pentru cvorum era de 233.

Curtea Constituțională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între președinte și Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcția de premier. Conform unui comunicat, CCR a stabilit că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului trebuie să facă o nouă propunere. CCR nu interzice însă ca Iohannis să îl nominalizeze din nou pe Orban, cu condiția să strângă o majoritate parlamentară în acest sens, susțin sursele citate. Decizia implică faptul că procedura de desemnare a premierului se reia de la pasul 1, nominalizarea unui nou candidat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22