Pe aceeași temă
Este singurul comentariu pe care l-a făcut Orban, înainte de a intra la ședința parlamentului pentru un nou vot de învestitură.
Cele două camere ale Parlamentului trebuiau să se reunească în ședință comună, de la ora 16:00, pentru a decide ce vor face in continuare, după decizia CCR. Din lipsa de cvorum, ședința s-a închis după câteva minute, din cauza boicotului PSD, UDMR, Pro Romania și ALDE.
După amânarea ședinței plenului Parlamentului din cauza lipsei de cvorum, premierul s-a lansat într-un atac la Curtea Constituțională pe care a acuzat-o de „partizanat evident în favoarea PSD”.
„Nu e nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD care s-a manifestat sistemic”, a spus Orban.
El a adăugat că nu înțelege „pe ce text constituțional s-a bazat” CCR care a invocat o decizie din 2014 referitoare la un proiect de revizuire, în condițiile în care în 2018 o altă decizie spune că acestea „nu pot face parte din jusrisprudență”.
„Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Președintele este persoana publică cu cea mai mare legitimitate. (...) Voința oamenilor nu poate fi înfrântă de o majoritate conjucturală, nici de de deciziile CCR pentru că mai devreme sau mai târziu această voință a cetățeanului se va exprima prin vot”, a mai spus el.
Context: Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, care urma să se reunească la ora 16.00 pentru un vot legat de guvernul Orban 2, a fost amânată din cauza boicotului PSD, Pro România, UDMR și ALDE.
Au fost doar 188 de parlamentari prezenți (PNL și USR), iar numărul necesar pentru cvorum era de 233.
Curtea Constituțională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între președinte și Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcția de premier. Conform unui comunicat, CCR a stabilit că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului trebuie să facă o nouă propunere. CCR nu interzice însă ca Iohannis să îl nominalizeze din nou pe Orban, cu condiția să strângă o majoritate parlamentară în acest sens, susțin sursele citate. Decizia implică faptul că procedura de desemnare a premierului se reia de la pasul 1, nominalizarea unui nou candidat.