Pe aceeași temă
„Procedura invocată (de solicitare a încuviințării – n.r.) se referă la momentul instituirii stării de alertă prin raportare la legea 55/2020. (...) Pentru situația prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul institurii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuția Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviințare. Or, Guvernul României nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentului României”, se arată în răspunsul premierului Ludovic Orban. Premierul profită aici de o scăpare legislativă din Legea 55/2020 modificată chiar de PSD.
Ludovic Orban precizează că Parlamentul este cel care trebuie să decidă calea de urmat.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, au transmis miercuri premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.
"Stimate domnule prim-ministru, având în vedere adresa nr. 5/3.207 din 16.06.2020 prin care ne transmiteţi, spre informare, Hotărârea Guvernului nr. 476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în conformitate cu prevederile art 4. din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă solicităm completarea procedurii (...) prin transmiterea către Parlament a solicitării de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă pe baza analizei factorilor de risc, document prevăzut în art. 3 din Legea 55/2020", se arată în documentul semnat de cei doi preşedinţi ai Parlamentului.
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri, că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.