Pe aceeași temă
„Majorarea cu 40% nu are cum să fie susținută financiar, ar genera un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României. O astfel de majorare ar fi fost greu de făcut chiar în condițiile în care situația economică era favorabilă”, a susținut premierul, la România Tv.
Întrebat dacă poate estima un procent privind majorarea pensiilor, sau dacă poate aprecia un orizont de timp în care se va putea ajunge la majorarea prevăzută în lege, șeful Guvernului a spus deschis că nu își asumă promisiuni pe care nu le poate îndeplini.
„Ca să creștem pensiile avem nevoie de analize foarte serioase. Vom face propriile prognoze economice, le vom consulta și pe cele externe, și vom lua decizia de majorare dacă vom avea certitudine că putem plăti pensii fără să tipărim bani. Ca să poți plăti pensii trebuie să ai garanția că sunt resurse necesare ca să le plătești. În prezent, pensiile se plătesc din contribuțiile pe care le achită angajații, pe lângă aceasta mai e necesar să și subvenționăm bugetul de pensii. Or, nu putem da toți banii pe sectorul public, pentru pensii și alte categorii de cheltuieli care nu contribuie la dezvoltarea sectorului economic. Avem nevoie să investim în inovare, cercetare în digitalizare, în infrastructură, acestea sunt motoarele de creștere economică care promit în perspectivă. Dacă dezvoltăm economia, crește și numărul de angajați, crește și salariul mediu pe economie și automat vor putea fi majorate și pensiile. Deci ca să majorăm pensiile, trebuie să avem dezvoltare economică”, a spus Orban, adăugând totodată că se ferește să anticipeze procentul cu care ar putea fi majorate pensiile.
„Dacă vor crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când avem finalizate toate evaluările, toate analizele și prognozele, ca să avem garanția că va fi o creștere sustenabilă, că majorarea va putea fi susținută în concordanță cu economia României”, a explicat Orban
Totodată, premierul s-a folosit de prilej pentru a-i acuza pe social-democrați că ei sunt responsabili de dezastrul sistemului de pensii, pentru că datorită lor, anumite categorii au ajuns să beneficieze de pensii speciale „nesimțite”, în detrimentul persoanelor care primesc pensie obișnuită, conform contribuției avute la sistemul de pensii.
„Mama mea a muncit o viață, are peste 42 de ani vechime în câmpul muncii și obține o pensie în jur de 1800 de lei. Sunt alții care poate n-au muncit 20 de ani în viața lor, dar beneficiază de pensii speciale, care n-au nicio legătură cu contributivitatea. Tot ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, că s-au dat pensii speciale pentru parlamentari și pentru alte categorii – acum se discută să se mai dea la o categorie – este revoltător. (…) Se continuă aceasta sarabandă, iar cei care au creat-o sunt cei de la PSD. Acum ei plâng și strâng semnături să creștem pensiile cu 40%, dar ei sunt cei care au inventat pensiile speciale”, a spus Orban.
Singura categorie care trebuie să primească pensii de serviciu sunt militarii, consideră Orban, susținând că militarii rămân în slujba națiunii toată viața. „În toate țările NATO militarii au pensii de serviciu și e firesc să fie așa, pentru că ei rămân în slujba națiunii toată viața”, a adăugat premierul