Ludovic Orban nu acceptă cererile UDMR și nu renunță la OUG pentru modificarea legii electorale

Laurentiu Gheorghe | 11.02.2020

Premierul nominalizat, Ludovic Orban, a anunțat că nu s-a înțeles cu UDMR și că PNL nu va modifica OUG privind legea electorală, una dintre cele 25 de ordonanțe adoptate în ultima ședință de guvern.

Pe aceeași temă

Deși UDMR a amenințat că va sesiza Curtea Constituțională dacă OUG care modifica Legea electorală va fi publicată în Monitorul Oficial, liderul PNL a refuzat să promită că parlamentarii liberali vor respinge această ordonanță.

„Se știe foarte bine că procedura de convocare a alegerilor anticipate prevede pentru ca președintele să poată convoca anticipate și să dizolve Parlamentul să cadă două propuneri de guverne.

Ceea ce noi avem în vedere este să asigurăm procedura care să asigure președintelui cadrul legal să dizolve acest Parlament vetust și să organizeze alegeri care să ofere cetățenilor români posibilitatea de a ieși la vot. Noi nu putem schimba conținutul OUG privind legislația electorală. Ea a fost adoptată în forma în care a fost adoptată. Există varianta demarării unor dezbaterii în Parlament în procedură de urgență pe ordonanță. Din punctul nostru de vedere, noi am considerat cea mai bună formă privitoare la legea alegerilor parlamentare este cea pe care am adoptat-o sub formă de OUG. Se poate face o majoritate în Parlament și fără PNL”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, marţi, că formaţiunea este de acord cu organizarea alegerilor anticipate, dar precizează că nu susţine posibilitatea votării pe liste suplimentare în orice judeţ.

„OUG adoptată săptămâna trecută modifică în mod mascat sistemul electoral actual, deoarece ar permite oricui să voteze pe orice listă de judeţ - indiferent de domiciliul stabil din cartea de identitate. De exemplu, dacă 100.000 de studenţi sau 70.000 de persoane fără viză de flotant vor putea vota în judeţul Cluj, atunci rezultatul judeţului Cluj va fi distorsionat”, a declarat, marţi, liderul UDMR.

Potrivit acestuia, OUG creează posibilitatea organizării în aceeaşi zi a alegerilor locale şi parlamentare, însă această prevedere a fost declarată, în mod repetat, neconstituţională de Curtea Constituţională.

”Avem şi altă o situaţie cu care nu putem fi de acord: am intrat in procedura de 60 de zile prevăzute de Constituţie pentru dizolvarea Parlamentului, perioadă în care trebuie să respingem de două ori investirea guvernului pentru a se ajunge la convocarea alegerilor anticipate – însă nici până în prezent nu cunoaştem regulile jocului, nu cunoaştem textul OUG”, a mai spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, există două posibilităţi pentru declanşarea alegerilor anticipate:

  1. „Având în vedere cadrul legal actual, să stabilim data alegerilor anticipate pentru 5 iulie (deoarece mai curând nu este posibil);

  2. Să adoptăm un proiect de lege prin care să reducem termenul de 90 de zile, dar să nu mai reglementăm şi celelalte aspecte, pentru a nu schimba regulile jocului din mers”, a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta s-a întâlnit, marţi dimineață, cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre organizarea alegerilor anticipate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22