Pe aceeași temă
„În mod clar rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru împreuna cu echipa sa, încă nu vă putem da o cifră, cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici in ceea ce privește bugetul Casei naționale de Asigurări de Sănătate. Nici pentru salarii nu exista bani", a declarat Ludovic Orban, întrebat de câți bani are nevoie Ministerul Sănătății la rectificare.
Noul ministru al Sanatatii, Victor Costache, l-a completat pe Orban si a precizat ca exista un deficit de „aproximativ 4 miliarde de lei". Victor Costache si-a preluat joi mandatul de ministru al Sanatatii, in prezenta premierului Ludovic Orban si a vicepremierului Raluca Turcan.
Sorina Pintea: Declaratia e hazardata
In replica, fostul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca afirmatia lui Orban este hazardata si nu este cazul sa fie introdusa panica in sistem. Mai mult, Pintea spune ca aceasta lipsa de bani exista de ani de zile, pentru ca nu exista o predictibilitate cu privire la cati bolnavi vor fi in plus in fiecare an.
„E o declaratie hazardata. Nu e cazul sa inducem panica in sistem. Asta se intampla de ani de zile. Tocmai pentru ca nu exista o predictibilitate cu privire la cati bolnavi avem in plus in fiecare an. (...) Banii din sistemul de sanatate nu asigura doar plata salariilor. Ci si plata programelor nationale de sanatate, asigura plata medicilor de familie. Rectificarea este un proces firesc.
Pentru ca bugetul anual este unul estimativ. Sa ne aducem aminte ca au fost introduse noi molecule, au fost create noi programe de sanatate, au intrat noi pacienti. De aceea, in fiecare an, rectificarea echilibreaza aceste sume. Din pacate, criza politica a blocat ceea ce trebuia sa se intample firesc si eu sper ca acest Guvern si domnul Orban e constient ca sistemul nu are sume fixe”, a spus Sorina Pintea, la Antena3.
La randul sau, presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, spune ca niciun spital nu s-a plans ca nu ar avea buget si ca nu intelege cum a constatat Ludovic Orban, la trei zile de la instalarea Guvernului, ca nu sunt foduri.
„Din cate stiu eu, legislatia nu poate fi modificata anul acesta, astfel incat, sa nu fie platite salariile. Este clar ca o parte din salarii vin din contractele cu Casa de Asigurari si ele trebuie respectate iar maririle de salariu provenite in ultimii ani provin din act aditional de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, deci si acelea trebuie acordate. In rest nu s-a plans niciun spital, cel putin din Bucuresti ca nu ar avea buget. Nu stiu cum au constatat ei la doua, trei zile de la instalarea Guvernului ca nu sunt aceste fonduri, repet, din moment ce informatia nu am avut-o pana astazi (joi, n.r.)”, a spus Husanu, pentru Mediafax.
„Din istoricul ultimilor ani, mereu in lunile noiembrie-decembrie toate guvernele ne-au spus ca nu sunt bani si cu toate astea s-au gasit bani de salarii. Eu cred ca e doar o declaratie politica si resursele se vor gasi", a mai spus Husanu.