Ludovic Orban: Voi evita la maximum adoptarea de ordonanțe de urgență

Dora Vulcan | 04.11.2019

Premierul desemnat Ludovic Orban a dat luni asigurări, în discursul ținut înainte de votul pentru învestitură, că guvernul său nu va face exces de ordonanțe de urgență, așa cum a făcut guvernul demis.

Pe aceeași temă

„Vă felicit, apreciez acestă prezență. Nu-mi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat ca ședința de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide care arată clar lipsa totală de respect față de cetățen”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban înainte de votul pentru învestitură din parlament, referindu-se la boicotul PSD și Pro România, citat de Digi 24.

Orban a îndemnat la reluarea dialogului interinstituțional și la depășirea acestui moment, al guvernării PSD „care din păcate a făcut rău României”.

”Trebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al reconstrucției, al reluării dialogului interinstituțional, care să reașeze România pe traiectoria nord-atlantică”, a spus Orban.

El a explicat de ce este importantă învestirea guvernului, chiar dacă acesta va avea o durată limitată.

„Foarte multe instituții și autorități locale nu au resursele financiare pentru a încheia exercițiul bugetar și riscă să nu poată plăti salariilor. Există întârzieri la plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Această situație nu poate fi tolerată. Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară cre trebuie să nominalizeze comisarul european. Fostul premier s-a încăpățânat să impună candidați care ne-au făcut de râs. Există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru 2020”, a spus Orban.

O altă prioritate a guvernului este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani de aducerea unor oameni fără competențe, dar pe pile sau pe bază de carnet de partid, a mai spus Orban.

„În ceea ce privește politica fiscală, ne-am angajat să reparăm acele acte normative care au avut consecințe grave, ca OUG 114. Vom încerca abrogarea acelor prevederi nocive privind energia, pilonul 2 de pensii, telecomunicațiile și vom păstra prevederile pentru domeniul construcțiilor”, a spus Orban. El a vorbit și despre eliminarea supraaccizei la combustibil.

Premierul desemnat a vorbit și despre MCV, în condițiile în care Bulgaria ar putea ieși de sub supraveghere, în timp ce România a fost criticată aspru în ultimul raport. Orban a spus că România trebuie să respecte recomandările MCV.

„Trebuie să ne stabilim ca obiectiv ca și România să scape de sub MCV și să ne asumăm răspunderea pentru a face cu adevărat o justiție independentă pentru România”, a spus el.

„Trebuie să readucem Jandarmeria, poliția, în situația în care le-a pus Constituția, de a fi în slujba cetățeanului. Să terminăm cu utilizarea politică a acestor instituții fundamentale”, a continuat Orban.

Orban a prezentat și prioritățile guvernului pentru educație. A vorbit despre relansarea școlilor profesionale, despre extinderea programului afterschool, despre asigurarea unei mese calde pentru elevi.

În domeniul sănătății, a spus că trebuie pus accent pe partea de prevenție și trebuie sprijiniți medicii de familie, astfel încât oamenii să meargă la analize pentru a primi din timp diagnostic.

El a acuzat-o pe premierul demis Viorica Dăncilă că nu a înțeles ce i s-a spus despre proiectele de infrastructură. „Nici acum nu înlelege nimic”, a spus el, iar declarația a fost primită cu aplauze.

Orban a vorbit și despre prioritățile în materie de politică externă, apărare și mediu.

„Voi evita la maxim adoptarea de ordonanțe de urgență”, a spus Orban.

El a spus că Guvernul trebuie să readucă încrederea partenerilor străini și a cetățenilor.

Principalele declarații ale premierului desemnat:

  • Felicit parlamentarii care au decis să fie prezenți, deși nu fac parte din niciuna dintre formațiunile care au susținut Guvernul, parlamentarilor independenți, parlamentarilor PRO România. O mulțumire specială parlamentarilor minorităților naționale și tot ce am discutat rămâne respectat.

  • Acest guvern are un mandat limitat: durata maximă este de un an de zile și tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere.

  • La ora actuală, foarte multe instituții riscă să-și lase angajații fără salarii. E fundamentală adoptarea unei OUG de rectificare bugetară, care să permită plățile vitale în toate instituțiile.

  • Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Stăm extrem de prost cu stocurile energetice.

  • România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european.

  • Trebuie adoptată legea bugetului de stat pentru anul viitor.

  • O altă urgență care poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate rezolva acest lucru: pensionarea anticipată a magistraților. Dacă nu se amână sau abrogă acest termen, justiția va fi blocată complet.

  • Doar un Guvern învestit de Parlament, doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Toate parchetele sunt conduse de interimari și care în mod evident nu pot să aplice politica pe care o urmează în domeniul penal statul român.

  • O prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Riscăm să pierdem 600 de milioane de euro în acest an, iar anul viitor 3,2 miliarde de euro, mai ales din cauza că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte.

  • Trebuie să realizăm depesedizarea administrației

  • Trebuie să ne asumăm să facem o justiție independentă în România, fără ingerința politicului și a altor instituții. Trebuie să ne asumăm ridicarea MCV

  • Infrastructura de transport: trebuie accelerate toate proiectele. Suntem în risc de dezangajare din cauză că nu s-au semnat proiectele.

  • Trebuie să oprim tăierile ilegale de păduri.

  • Voi evita la maxim OUG-urile. Voi fi permanent în dialog cu Parlamentul.

  • Obiectivul nostru e să restabilim încrederea cetățenilor și a partenerilor noștri strategici în guvernul României

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22