Pe aceeași temă
Niculae, care a făcut închisoare într-un dosar de corupție și a fost condamnat în primă instanță în al doilea dosar de corupție, a declarat la RTV, potrivit G4Media.ro, că „dacă așa se va aplica OUG, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68 de lei (plafon de 68 de lei/MWh n.r.), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei”.
”Ordonanța 114 este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste nivelul de dezvoltare industrială din 2011”, a mai spus Niculae, potrivit G4Media.ro.
Niculae deține, prin InterAgro, șase combinate de îngrășăminte chimice, a căror principală materie primă sunt gazele naturale: Donau Chem Turnu-Măgurele, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, Amurco Bacău, GaProCo Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş. Toate sunt închise pentru că producătorii de gaze nu îi mai vând lui Niculae din cauza datoriilor uriașe acumulate – circa 200 de milioane de euro debite neplătite la Romgaz și Petrom.
G4Media.ro a scris încă din decembrie 2018, când guvernul Dăncilă a făcut public proiectul OUG 114, că Ioan Niculae, alături de Gazprom, Ion Țiriac și Tel Drum, va fi unul dintre marii câștigători ai prevederilor care au nemulțumit aproape toată piața economică din România.
Plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani promisă ca un sprijin pentru consumatorii casnici și industriali va lovi dur principalii producători de gaze, la care, culmea, statul român e acționar: Romgaz (acționar majoritar) și Petrom (acționar minoritar).
G4Media.ro scria la acel moment că unul dintre potențialii beneficiari majori ai scăderii artificiale a prețului la gaze este mogulul îngrășămintelor, Ioan Niculae, acționarul majoritar al grupului Interagro, aflat acum într-o situație economică dificilă. Niculae a încercat permanent să obțină prețuri cât mai mici la gaze – materia primă pentru îngrășăminte.
Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie 2018 la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, decizia putând fi atacată cu recurs. El a mai fost condamnat definitiv în 2015, când a primit o condamnare de 2 ani şi jumătate de închisoare în dosarul „mită pentru PSD”. din care a executat circa jumătate din sentință. Niculae a fost acuzat de procurorii anticorupţie şi considerat vinovat de instanţă de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană.
De notat că prețul mediu al gazelor în România în 2018 a fost de circa 90 de lei/MWh, sensibil mai mic decât prețul din regiune, măsurat cu indicatorul hub-ului de la Baumgarten (Austria). Prețul din contractele bilaterale ale producătorilor cu marii clienți a fost chiar mai mic.