Luni, grevă de avertisment în spitalele din țară. Vineri, grevă generală

Redactia | 07.05.2018

Luni, între orele 9 și 11 este programată greva de avertisment în spitalele din întreaga țară, după ce unor categorii de salariați din sistemul de sănătate le-au scăzut veniturile. Pe perioada grevei, activitatea va fi asigurată în proporție de cel puțin 33%.

Pe aceeași temă

 

 

Mai multe organizații sindicale, în special cele reunesc asistenții, infirmiere și personal auxiliar, cărora le-au fost diminuate veniturile după aplicarea legii salarizării au anunțat pentru luni grevă de avertisment între orele 9 și 11.

 

"Indiferent de apartenenta sindicala, avem o problema comuna, pe care trebuie sa o rezolvam in favoarea angajatilor - avem o lege a salarizarii incompleta si discriminatorie, care a generat o adevarata criza in Sanatate si Asistenta sociala. Trebuie sa-i determinam pe cei aflati la putere sa gaseasca solutiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor facute in momentul in care au ajuns la conducere!", se arata intr-un comunicat transmis de confederația Sanitas.

 

Pentru marți este programată o nouă rundă de negocieri, liderii sindicatelor din sănătate urmând dă se întâlnească cu premierul Dăncilă, care a declarat că vrea să afle care sunt nemulțumirile protestatarilor.

 

Conform programului anunțat de sindicate, după greva de avertisment de luni, urmează ca de vineri să fie declarată greva generală în spitale, până la soluționarea tuturor revendicărilor. Sindicatele au anunțat  că au fost strânse numărul de semnături necesare pentru grevă.In timpul grevei de avertisment activitatea in spitale va fi asigurata in proportie de 33%, după cum prevede legea.

 

Participanților la grevă li s-a solicitat, în funcție de sindicatul din care fac parte, ca în perioada grevei de avertisment să iasă în curțile spitalelor, să poarte o banderolă pe mână, iar cei care au zi liberă să protesteze în fața Ministerului și a Consiliilor județene.

 

Medicii nu vor participa, cel mai probabil, la grevă, pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor. Salariile medicilor nu au scăzut, ci au crescut în cele mai multe cazuri - de la majorări cu câteva procente până la dublări de venituri. Totuși, este posibil ca unii dintre medici să se solidarizeze cu colegii lor asistenți și infirmieri sau să nu își poată desfășura normal activitatea pe durata protestului acestora.

 

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a recunoscut ca 10% din personalul sanitar pierde bani, insa a aruncat problema in curtea managerilor de spitale, cerandu-le sa se "gospodareasca" pentru a corecta scaderile provocate de noua legislatie.

 

Exista diferente foarte mari ale salariilor intre diverse spitale pentru aceleași categorii de angajați, si in functie de specialitate, si de ordonatorul de credite, astfel ca s-a ajuns la situatii in care in unele unitati s-au dat sporuri mai mari, in altele mai mici si in altele deloc.

 

În Capitală, greva de avertisment ar urma să fie organizată la toate spitalele de urgență - Universitar, Floreasca, Sf. Ioan, Pantelimon, Bagdasar, institute - Parhon, Paulescu, Matei Balș, Victor Babeș. Personalul medical din școli, grădinițe și creșe nu va face grevă, în timp ce la spitalele din subordinea Primăriei, angajații vor purta banderole în semn de solidaritate, dar nu vor face grevă, a explicat, pentru HotNews.ro, Viorel Hușanu, președintele Sanitas București.

 

În țară sunt așteptate întreruperea lucrului la spitalele de urgență (spitalele județene), precum și la spitalele cu specializări afectate de plafonarea sporurilor - oncologie, pneumologie etc.

 

Pe 26 aprilie, cu ocazia mitingului de protest din Capitală, vicepresedintele Sanitas Iulian Pope a spus că „Noi nu facem greva sa impresionam pe nimeni. Nici mitingul nu-l facem sa impresionam pe cineva. Nu se poate asa! (...) Ne cerem scuze pacientilor, dar, daca Guvernul va face tot comitete si comisii si declaratii de genul 'nu ne impresioneaza nici grevele si nici nemultumirile angajatilor din sanatate', efectiv nu avem incotro. Nu putem sa ne ascundem sa spunem ca totul e perfect in sistemul sanitar”.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22