Pe aceeași temă
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a prezentat, alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, noul ordin comun privind funcționarea școlilor.
Potrivit acestor reguli:
O clasă sau grupă trece online atunci când se confirmă 3 cazuri de Covid la elevi în interval de șapte zile.
Școala sau grădinița trece în online integral când cel puțin jumătate dintre clase/grupe au activitatea fizică suspendată
Într-un județ, școlile trec în online atunci când gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții Covid atinge 75%. În prezent, media națională este de 16%, cel mai ridicat grad fiind în Suceava - 34%, urmat de Cluj - 28, potrivit lui Rafila
Amintim că, prin hotărârea CNSU, a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de minim 60% a personalului dintr-o școală sau grădiniță pentru desfășurarea față în față a cursurilor.
Alexandru Rafila a declarat că Ministerul Sănătății a încercat să dea o mână de ajutor Ministerului Educației în gestionarea pandemiei COVID-19 și derularea cursurilor:
„Cifre incredibile (de infectări cu COVID-19 în Europa - n.r.). Am reflectat împreună cu INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită deschiderea, funcționarea școlilor, și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate. Infecția se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlilor. Am prevăzut o situație în care școlile dintr-un județ se închid atunci când 75% din paturile destinate COVID-19 sunt ocupate. Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%”, a spus ministrul Sănătății.
Sorin Cîmpeanu a spus: „Ne-am decuplat atat de rata de vaccinare a personalului din invatamant cat si de gradul de incidenta. A fost o motivatie ca personalul de invatamant sa fie vaccinată mult peste 70%. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc.”