Pe aceeași temă
„Astăzi președintele a dat curs unei decizii neconstituționale. De ce? Poate ne spune, direct, nu prin purtătorul de cuvânt, și printr-o conferință de presă cu întrebări și răspunsuri, nu prin declarații de presă”, a afirmat Macovei, într-un comunicat de presă.
Macovei mai spună că decizia prezidențială „are o încărcătura politică care nu poate avea decât consecințe nefaste asupra independenței justiției” și arată „slăbiciunea președintelui Iohannis, care nici măcar nu a anunțat direct decizia de revocare, ci prin purtător de cuvânt”.
„În timp ce Dragnea și Tăriceanu gândesc punct cu punct planul prin care golesc de atribuții funcția de președinte, domnul Iohannis nici măcar nu a încercat să-și apere atribuțiile”, a comentat Monica Macovei.
Aceasta consideră că decizia CCR prin care i se impune lui Klaus Iohannis revocarea șefei DNA este „neconstituțională” deoarece mandatul judecătorului constituțional Petre Lăzăroiu ar fi expirat.
„Constituția nu cere să respecți deciziile unei instituții care funcționează neconstituțional, chiar dacă aceasta este însăși CCR. Nu denumirea "Curtea Constituțională a României" o face constituțională, ci deciziile sale, dacă sunt în acord cu Constituția. Întrebarea e simplă: respectăm Constituția sau deciziile unei Curți care din 20 martie 2018 funcționează și ia decizii în mod neconstituțional, adică cu 8 judecători în loc de 9, chiar dacă dl Lăzăroiu stă acolo și votează deși a depășit mandatul de 9 ani prevăzut de Constituție?”, a arătat fostul ministru al Justiției.
Monica Macovei consideră că „CCR l-a obligat pe președinte să o revoce pe Laura Codruța Kovesi într-un complet invalid, de numai 8 judecători cu mandat constituțional” în condițiile în care „nicio decizie a acestei Curți nu este constituțională și nici aplicabilă până când dl Lăzăroiu, care a depășit cei 9 ani de mandat prevăzuți de Constituție în art. 142, nu este înlocuit cu un alt judecător”.