Macovei: Azi, președintele Iohannis a mai dat o șansă politicienilor cu probleme penale

Redactia | 09.07.2018

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru de Justiție, îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a mai dat „o șansă politicienilor cu probleme penale” prin semnarea decretului de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

„Astăzi președintele a dat curs unei decizii neconstituționale. De ce? Poate ne spune, direct, nu prin purtătorul de cuvânt, și printr-o conferință de presă cu întrebări și răspunsuri, nu prin declarații de presă”, a afirmat Macovei, într-un comunicat de presă.

 

Macovei mai spună că decizia prezidențială „are o încărcătura politică care nu poate avea decât consecințe nefaste asupra independenței justiției” și arată „slăbiciunea președintelui Iohannis, care nici măcar nu a anunțat direct decizia de revocare, ci prin purtător de cuvânt”.

 

„În timp ce Dragnea și Tăriceanu gândesc punct cu punct planul prin care golesc de atribuții funcția de președinte, domnul Iohannis nici măcar nu a încercat să-și apere atribuțiile”, a comentat Monica Macovei.

 

Aceasta consideră că decizia CCR prin care i se impune lui Klaus Iohannis revocarea șefei DNA este „neconstituțională” deoarece mandatul judecătorului constituțional Petre Lăzăroiu ar fi expirat.

 

„Constituția nu cere să respecți deciziile unei instituții care funcționează neconstituțional, chiar dacă aceasta este însăși CCR. Nu denumirea "Curtea Constituțională a României" o face constituțională, ci deciziile sale, dacă sunt în acord cu Constituția. Întrebarea e simplă: respectăm Constituția sau deciziile unei Curți care din 20 martie 2018 funcționează și ia decizii în mod neconstituțional, adică cu 8 judecători în loc de 9, chiar dacă dl Lăzăroiu stă acolo și votează deși a depășit mandatul de 9 ani prevăzut de Constituție?”, a arătat fostul ministru al Justiției.

 

Monica Macovei consideră că „CCR l-a obligat pe președinte să o revoce pe Laura Codruța Kovesi într-un complet invalid, de numai 8 judecători cu mandat constituțional” în condițiile în care „nicio decizie a acestei Curți nu este constituțională și nici aplicabilă până când dl Lăzăroiu, care a depășit cei 9 ani de mandat prevăzuți de Constituție în art. 142, nu este înlocuit cu un alt judecător”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22