Macovei: ca ministru am decis să nu primesc note SIPA, predecesorii mei le-au primit

Dora Vulcan | 20.05.2017

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei îi dă replica şefei UNJR Dana Gîrbovan - care-i ceruse să spună de unde ştie ce conţine arhiva SIPA - şi îi aminteşte că a fost singurul ministru care a decis desfiinţarea SIPA, deşi predecesorii săi primeau informările serviciului iar ea nu.

Pe aceeași temă

 

 

 Paradoxal, este pus să dea socoteală despre accesul la arhiva SIPA tocmai ministrul care a desfiinţat sinistrul serviciu. Toţi ceilalţi miniştri care au pus serviciul la treabă, nu doar că i-au accesat din plin arhiva, nu. Fie şi dacă ne amintim de Rodica Stănoiu, deconspirată între timp ca turnătoare a Securităţii sub numele de cod Sanda, şi de cazul Tărău - Lele - Panait, soldat cu sinuciderea unui procuror şi distrugerea carierei de magistrat a altuia. Cum la fel de interesant este că Macovei e pusă să dea socoteală de o colegă din magistratură, şefă de asociaţie profesională; după ce mai întâi aceasta îi atribuie declaraţii pe care Macovei nu le-a făcut pentru ca apoi, când e pusă să le probeze, să facă presa vinovată pentru denaturare, pe motiv că a scos totul din context, deşi declaraţia sa e publică şi accesibilă oricui iar presa nu avea ce să denatureze. Aşa cum întreaga afacere a fost repusă vicios pe tapet de un patron de ziar trimis în judecată într-un dosar şi pus sub urmărire penală în altul şi a cărui calitate de consultant politic intră în contradicţie majoră cu libertatea necesară pentru a scrie un articol de presă destinat informării şi nu manipulării opiniei publice.

 

 

Macovei aminteşte pe pagina ei de Facebook că toţi predecesorii săi la conducerea MJ primeau aceste note de la SIPA, dar că doar ea a decis să nu le primească şi să desfiinţeze structura.

 

 

 

" Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie.

Am spus asta în intervenția pe care am avut-o la Realitatea Tv, în emisiunea Jocuri de putere, marți seara, 17 mai 2017.

Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent dacă ele priveau acte de corupție sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru și ministrul decidea ce face cu ele. Ori, dacă este vorba despre corupție sau crimă organizată trimiți tu-DGPA, din oficiu, direct la Parchet sau, dacă este vorba despre deținuți sau despre personalul care face abuzuri din penitenciare, trimiți la conducerea penitenciarelor.

Deci, am decis ca la mine să nu vină nicio informare despre magistrați.

Îmi pun și eu o întrebare retorică: toți miniștrii dinaintea mea au primit aceste informări și nimeni nu l-a desființat. De ce n-au făcut-o?

Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aș fi sustras documente, sau că aș fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Și n-am avut niciun interes, decât să-l desființez tocmai ca o măsură de independență a justiției", scrie fostul ministru pe ">pagina sa de Facebook.

 

 

 

 

 

 Precizările vin după ce şeful UNJR, Dana Gîrbovan, a întrebat-o pe Macovei de unde avea informaţii din arhiva SIPA.

 

 

 

Disputa a pornit de la afirmaţii făcute în 2014 de Macovei, după apariţia în perioada campaniei pentru prezidenţiale a informaţiilor că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE.  Şi pe care Gîrbovan le-a interpretat, acum, odată cu reactivarea subiectului SIPA, ca probe ale faptului că Macovei ar fi accesat arhiva SIPA. Or, Macovei i-a amintit şi contextul corect în care a făcut declaraţia şi ce anume a spus, de fapt. Solicitată de Macovei să probeze declaraţia pe care i-o atribuie pe seama apartenenţei lui Ponta la SIE, Gîrbovan a dat vina pe presă şi a spus că declaraţiile sale au fost scoase din context.

 

 

Numai că, Gîrbovan a revenit cu alte întrebări, care au primit această ultimă replică de la Macovei.

 

 

 Gîrbovan o întreabă pe Macovei dacă a avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea HG prin care instituţia a fost desfiinţată, cine a ordonat şi efectuat această cercetare şi unde au fost publicate concluziile. Mai mult, judecătoarea vrea să ştie dacă între data emiterii HG 127/2006 şi data efectivă a desfiinţării SIPA, 6 luni mai târziu, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA, iar dacă după desfiinţarea instituţiei, şi până la finalul mandatului ei de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze acest caz.

 

 

 

"De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întamplat cu documentele dinainte de acest an?", mai întreabă Gîrbovan. 

 

 

 

 

Background

 

 

  • Macovei îi cere Danei Gîrbovan să probeze declarația pe care i-o atribuie despre Ponta și SIPA

 

 

Monica Macovei i-a cerut vineri șefei UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, să probeze afirmația potrivit căreia fostul ministru al Justiției ar fi spus că are informații din arhiva SIPA că Victor Ponta este șantajabil.

 

 

 

” Îi solicit d-nei Dana Gîrbovan să aducă dovezi pentru declarația cu care este citată în presă, și anume:

 

 

“Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiilor care se găsesc acolo”.

 

M-am referit la Victor Ponta în legătură cu SIPA pe 14 octombrie 2014, adică la circa 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA, în timpul campaniei prezidențiale, când apăruse informația că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit SIE.

 

În declarația mea din octombrie 2014 puneam în discuție modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA și informațiile din arhivă, despre care apăruseră alegații în spațiul public încă din 2005, motiv pentru care am și luat decizia de a desființa SIPA și a sigila arhiva.

 

 

În niciun caz nu am afirmat că am informații din arhiva SIPA și că Victor Ponta ar putea fi șantajat astfel. 

 

 

 

Declarația mea din 2014 cu privire la Victor Ponta a fost:

 

 

“Dovada că Ponta a fost ofițer acoperit? Poate caută cineva și prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA”. Și am argumentat așa: “Astfel de informații, de care colaboratoarea Securității, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a șantaja magistrați, erau obținute, evident, și din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofițeri acoperiți. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofițer acoperit, deși nu îndeplinea condițiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securității” (14 octombrie 2014).

 

Deși trăim într-o Românie a minciunilor și dezinformărilor, nu mă așteptam totuși ca un magistrat, care conduce o asociație a judecătorilor, să intre într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților.

 

Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credință”, spune Macovei într-o replică pe care i-o acordă Danei Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. 

 

 

 

 

Dana Gîrbovan a declarat, în direct la TVR1, că Monica Mocovei a confirmat atunci când era ministru al Justiției că Victor Ponta poate fi șantajat cu ajutorul SIPA. Informația a fost preluată și retransmisă de Evenimentul zilei, DC News și Antena 3.

 

 

"Acest subiect revine de ani buni pentru că nu este rezolvat. Așa cum prevedea legea, dacă era soluționat nu mai aveam aceste discuții.  În 2009 am vorbit despre această problemă și am subliniat că ea ar trebui rezolvată pentru că, atâta timp cât există va reveni în viața noastră mereu. SIPA a fost o bucată ruptă din vechea securitate și la început a funcționat doar la nivel de penitenciare.  Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegalMonica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiilor care se găsesc acolo", a declarat Gîrbovan la TVR, în cadrul emisiunii România9.

 

 

(sublinierile aparțin redacției)

 

 

 

Contextualizare

 

Subiectul SIPA a fost redeschis după ce Dan Andronic, patronul Evz, consultant politic (profesie aflată în conflict de interese cu cea de jurnalist sub aspectul deontologiei atât a profesiei de PR cât şi a celei de jurnalist), inculpat şi trimis în judecată în dosarul Ferma Băneasca şi pus sub acuzare în cel privind fondurile campaniei prezidenţiale din 2009, a scris în ziarul pe care-l patronează că arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. El a arătat, însă, nu spre miniştrii care au pus sinistra SIPA la treabă şi au beneficiat de serviciile ei ci exact spre ministrul care a desfiinţat SIPA: adică spre Macovei şi judecătorul Cristi Danileţ, consilier al ministrului la acea vreme. Judecătorul Danileţ a făcut plângere penală împotriva lui Andronic iar DIICOT a deschis un dosar de cercetare penală, în care Andronic va fi pus să probeze cele susţinute în articolul de presă.

 

 

Apogeul toxicităţii SIPA a fost atins în cazul Tărău - Lele - Panait, când procurorul Lele a beneficiat de un dosar instrumentat ca pe vremea sinistrei Securităţi cu numele de cod "Scărişoara", toate persoanele din apropierea sa fiind urmărite şi interceptate, aşa cum o arată documentele aflate la dosarul pe care autorităţile de la acea vreme i l-au instrumentat sub conducerea sinistrului procuror general Tănase Joiţa; dosar pentru care procurorul Lele, suspendat 10 ani din magistratură, a fost între timp achitat şi reabilitat, prin reprimirea în magistratură.  Amintim că dosarul respectiv s-a soldat cu sinuciderea procurorului Cristian Panait, în condiţii niciodată elucidate, pentru că ancheta a fost făcută de superiorii săi, suspectaţi tocmai de presiunile psihice la care l-au supus. Panait a fost pus să-l aresteze pe colegul său care stricase jocurile contrabandei cu petrol, cotizantă la partidul de guvernământ de la acea vreme, actualul PSD, pe vremea când era condus de Adrian Năstase, prim-ministru al acelor ani. Numai că Panait nu doar că a refuzat să-l aresteze dar a dispus scoaterea de sub urmărire penală a procurorului Lele, soluţie care a fost distrusă de superiorii săi ierarhici de la Parchetul General, foşti procurori si Securităţii comuniste. În întreagă această afacere judiciară SIPA a avut un rol activ., inclusiv prin modul în care a fost demarat dosarul penal împotriva procurorului Lele.  La scurt timp ministrul Macovei a decis desfiinţarea serviciului.

 

 

 

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

 

 

 

  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22