Pe aceeași temă
"România este şi beneficiar de securitate şi generator de securitate. De exemplu, ţările baltice sunt doar beneficiar de securitate. România, fiind şi generator de securitate, poate bate cu pumnul în masă şi să ceri mai multe garanţii. Premierul, preşedintele şi ministrul de Externe nu ştiu ce fac. De ce nu se duc să facă acest lucru în alte ţări. Să spună că vor anumite lucruri.
Când eşti generator de securitate într-o zonă nesigură: graniţă cu Ucraina, cu Republica Moldova. România trebuie să fie o ţară care să-şi ceară drepturile. Trebuie să negociezi altfel, nu ca milogul. Noi trebuie să ne ducem să cerem. Să spunem că vrem investiţii economice. Trebuie să fim, în primul rând, puternici economic. Să facem autostrăzi. Suntem a şaptea ţară ca mărime a Europei. Poziţia geostrategică. Acest lucru ne dă o putere. Trebuie să ţinem cont. Politicienii să ţină cont.
Pe politica externă, am impresia că suntem inexistenţi. Da, era mai prezentă România în politica externă pe timpul lui Traian Băsescu. pe politica externă, preşedintele Iohannis e slab. În primul rând, trebuie să ştii. Acesta vine de la Sibiu, fiind fost primar. Trebuia să stea cu cineva (n.r. pentru a se pregăti). Până acum trebuia să ştie cum să se poziţioneze. Mi se pare că a mutat România mai mult pe Germania, Dar, cel mai important pentru noi, e să fim cu americanii. Sunt garanţia securităţii noastre, " a spus Macovei, in interviul pentru Adevarul.
Macovei a cerut de asemenea guvernului Cioloş să reprezinte Strada şi să nu mai încerce să îi împace pe toţi oamenii politici: "Dacă nu ieşeau oamenii în stradă, nu exista Guvernul Cioloş. Altfel, nu exista această schimbare. Oamenii din stradă au expediat PSD şi PNL acasă. Le-au spus să plece. Însă, ei nu au plecat acasă. Au rămas acolo. Încercă în continuare să-şi facă privilegii electorale. Uitaţi-vă la modul cum sunt aleşi primarii. Dintr-un singur tur. Preşedintele Iohannis supunea că va exista reprezentativitate mai mare, dar nu se întâmplă acest lucru.
Alegeri în două tururi sau eliminarea pragului electoral sunt lucruri pe care Iohannis nu le-a făcut. Pragul electoral e de 5%. Dacă există alianţă, atunci ai nevoie de 8%. E greu să faci într-un singur tur 5% sau 8%. Ceea ce au făcut a fost pentru a rămâne ei în Parlament şi să nu intre partidele noi. Cioloş trebuie să reprezinte strada. Însă, el nu vrea să supere pe nimeni din partide. Ca să ieşi victorios trebuie să superi pe unii din clasa politică. Pe cine nu vrea să supere, pe oamenii trimişi acasă de stradă?"
Cititi interviul integral pe Adevarul.ro